Rodinný dům na severní Moravě propojený s přírodou i historií

Členitý asymetrický dům se čtyřmi křídly se ukrývá v zeleni vzrostlých stromů, mezi zahrádkářskou kolonií, řekou a lesem. Má svou samostatnou studnu a vinný sklípek. Jeho majitelé se snažili propojit minulost a přírodní bohatství tohoto místa se svou přítomností a naturelem.
Reklama

Efektní výsledek vznikl spojením nádherné staré zahrady a originálního nového projektu – barevnost přírody kontrastuje s jednotou použitých materiálů a neutrálních barev. „Vybrali jsme si dlouho opuštěný pozemek se starým zničeným domem, který už se nedal zachránit. Šlo nám o to zachovat maximum starých stromů a zasadit nový, relativně rozsáhlý dům do původní zeleně. Což se nám spolu s architekty perfektně podařilo,“ vypráví majitel.

Reklama

Jižní křídlo se v místě sklípku snižuje, čímž dává vyniknout „oživující“ zelené, pochozí střeše. Na její monolitický, přirozeně hydroizolační stavební beton s izolacemi byl instalován již zarostlý rozchodníkový koberec. Když zde rozkvetou rozchodníky, tak se to hemží tisíci motýlů a čmeláků.

Jižní křídlo se v místě sklípku snižuje, čímž dává vyniknout „oživující“ zelené, pochozí střeše. Na její monolitický, přirozeně hydroizolační stavební beton s izolacemi byl instalován již zarostlý rozchodníkový koberec. Když zde rozkvetou rozchodníky, tak se to hemží tisíci motýlů a čmeláků.

Rovná střecha je odvodněna třemi podlouhlými chrliči, umístěnými v kamenných zdech a odvádějícími vodu na kamenné odseky. Při večerním osvětlení či dešti vzniká zajímavý barevný či zvukový efekt a v zimě z chrličů visí ledová stěna.

Rovná střecha je odvodněna třemi podlouhlými chrliči, umístěnými v kamenných zdech a odvádějícími vodu na kamenné odseky. Při večerním osvětlení či dešti vzniká zajímavý barevný či zvukový efekt a v zimě z chrličů visí ledová stěna.

Architekty jsme našli na internetu,“ dodává. „Zadali jsme klíčová slova projekt Severní Morava a vyskočilo na nás Projekt Studio. Zaujali nás, a tak jsme jim nejprve svěřili projekt naší firmy a pak i našeho nového domu.“ Dům nakonec navrhovali dva členové týmu: Ing.arch. David Kotek a Ing.arch. Kateřina Holenková.

Přečtěte si také:

Jednopodlažní dům propojený se zahradou a přilehlým parkem u řeky

Dřevěnou část tvoří dvoje dveře. Levé skrývají sociální zařízení pro venkovní terasu a pravé sklad posuvné stěny. Následuje kamenná stěna obývacího pokoje a okna do kuchyně.

Dřevěnou část tvoří dvoje dveře. Levé skrývají sociální zařízení pro venkovní terasu a pravé sklad posuvné stěny. Následuje kamenná stěna obývacího pokoje a okna do kuchyně.

Perfektní návrh, kvalitní stavba

Majitelé svůj pozemek s láskou nazývají „lužní les řeky mimo povodňovou zónu“. I proto bylo jejich přáním nestavět dvoupatrový dům, který by znehodnotil sousedním objektům výhledy na řeku a les. Přitom ale chtěli velké pokoje a společnou kuchyň s obývákem. Architekti hledali tvar, který by v daném pozemku působil co nejméně objemně. „Naší podmínkou také byly co nejmenší náklady na provoz domu, jeho bezbariérovost, bezúdržbovost,“ upřesňuje majitelka.

Venkovní terasa s kuchyní a otevřeným grilem se dá zatahovat pojízdnými skleněnými deskami, které prostor v případě nepříznivého počasí úplně uzavřou. Z terasy se vstupuje přímo do obývací části.

Venkovní terasa s kuchyní a otevřeným grilem se dá zatahovat pojízdnými skleněnými deskami, které prostor v případě nepříznivého počasí úplně uzavřou. Z terasy se vstupuje přímo do obývací části.

Společné diskuse a ladění návrhu probíhaly skoro pět měsíců, během nichž vykrystalizoval dokonalý tvar a velikost domu. Na celý průběh výstavby dohlížel nejen stavební dozor, ale také sama majitelka − stavební inženýrka − spolu s partnerem. „Projektová dokumentace byla vypracována do posledního detailu, takže všechny profese přesně věděly, co mají dělat,“ pochvaluje si. Dům byl postaven do desíti měsíců od konečného návrhu projektu.

Majitelé rádi a často vaří, takže chtěli pořádnou kuchyň. K jídelnímu stolu se vejde i deset lidí.“Od něj i od „plotny“ člověk vidí do zahrady i obýváku.

Majitelé rádi a často vaří, takže chtěli pořádnou kuchyň. K jídelnímu stolu se vejde i deset lidí.“Od něj i od „plotny“ člověk vidí do zahrady i obýváku.

Příroda v materiálech i barvách

Majitelé chtěli dům s okolím propojit jim blízkými přírodními materiály, které sem zároveň patří, tedy zejména dřevo a kámen. A ty se jim spolu s architekty podařilo najít v jejich oblíbených teplých barvách. Žula z malého soukromého lomu u Humpolce byla použita na veškerých kamenných dílech domu a je zpracována různým způsobem. U vstupu rovná a hladká dlažba, venkovní chodníčky jako odseky a na příjezdovou cestu a obrubníky použili formátovaný kámen. Největší kamenný monolit objímá krb. Interiérové prvky tvoří dub a exteriérové bezúdržbový cedr, který časem chytne šedou patinu. Do toho architektka navrhla pro odlehčení bílé vestavěné skříně a mléčné sklo jako výplň dveří.

Dům jako skládanka
Přečtěte si také:

V jižních Čechách si postavil dům jako skládanku

Monolitický kámen krbu byl přepraven jeřábem. Původně vážil 12 tun, nyní po opracování pouze 7,5 tuny. Podle tohoto „základního kamene“ domu se pak formovala celá místnost.

Monolitický kámen krbu byl přepraven jeřábem. Původně vážil 12 tun, nyní po opracování pouze 7,5 tuny. Podle tohoto „základního kamene“ domu se pak formovala celá místnost.

Podle majitelů se má dům, zvláště s malým dítětem, užívat a ne být sterilním ukázkovým místem. I proto zde použili původní, ale téměř nový nábytek a závěsná světla z bývalého bytu. Jen vestavěné kusy jsou nově navržené a vyrobené na míru.

Chodbě do křídla majitelů a dcerky dominují průsvitné skleněné dveře. Dvoje pokojové vlevo, šatní posuvné vpravo. Rovně je společná toaleta s koupelnou.

Chodbě do křídla majitelů a dcerky dominují průsvitné skleněné dveře. Dvoje pokojové vlevo, šatní posuvné vpravo. Rovně je společná toaleta s koupelnou.

„Architekt by měl udržet koncept, ale zároveň vytvořit prostor, ve kterém se bude investor cítit doma, který bude jeho otiskem a jeho útočištěm. Důležitý je dialog a porozumění.“ Kateřina Holenková, architektka

Keramický 3D obklad vytváří zvláštní prostorovou strukturu. Koupelna díky architektům zcela využila každý centimetr své plochy, bonusem je vana pod oknem. Osvětlení je stejně jako v celém domě ledkové, různého tvaru a ladění.

Keramický 3D obklad vytváří zvláštní prostorovou strukturu. Koupelna díky architektům zcela využila každý centimetr své plochy, bonusem je vana pod oknem. Osvětlení je stejně jako v celém domě ledkové, různého tvaru a ladění.

Původní klenutý kamenný sklípek určil celou kostru domu. Snažili se jej zachovat, ale při rekonstrukci se rozpadl. A tak je současný sklep ochrannou obálkou toho původního. Majitel si vinotéku sám navrhl a nechal vyřezat z kusů žuly.

Původní klenutý kamenný sklípek určil celou kostru domu. Snažili se jej zachovat, ale při rekonstrukci se rozpadl. A tak je současný sklep ochrannou obálkou toho původního. Majitel si vinotéku sám navrhl a nechal vyřezat z kusů žuly.

PROJEKTSTUDIO bylo založeno v roce 1992. Již více než 20 let se zaměřuje na zpracování a dodávku veškerých projekčních prací souvisejících s investiční činností. Tým PROJEKTSTUDIA sestává ze zkušených profesionálů z oblastí architektury, stavebního inženýrství, designu a grafiky. To studiu umožňuje vytvářet promyšlené, současné a fungující projekty podléhající předpisům ČKA a ČKAIT. Domy ateliéru PROJEKTSTUDIO byly oceněny titulem „Dům roku 2013“. www.projektstudio.cz

Text: Jana Středulová
Foto: Petr Hrubeš
Odpovědná redaktorka: Dominika Záveská

Reklama
Reklama

Komentovat