Jednopodlažní dům propojený se zahradou a přilehlým parkem u řeky

Zanedbaná parcela na břehu Vltavy dlouhá léta odolávala zájemcům o případné zušlechtění: blízkost řeky i svažitý pozemek téměř trojúhelníkového půdorysu kladly všem potenciálním investorům a jejich architektům houževnatý odpor. Až do teď…

Oba s manželkou pocházíme z jižních Čech, proto pro nás byl Týn jasnou volbou. Po dlouhém hledání jsme našli zanedbanou parcelu kousek od řeky, s příjemnou atmosférou parku, dobrou orientací a vzrostlými stromy v zahradě. Vypadala jako ideální místo pro náš budoucí dům,“ vzpomíná na začátek cesty sympatický manželský pár – majitelé atypické stavby Jana a Martin. Zůstávalo jen najít architekta, který jim nový dům, citlivě reagující na parcelu, nakreslí a společně s osvědčenou místní stavební firmou jej pak dotáhnou ke zdárné realizaci.

Reklama
Architekti dokonale využili jedinečnost parcely – pohled na řeku nabízí každý z pokojů. FOTO JIŘÍ VANĚK

Architekti dokonale využili jedinečnost parcely – pohled na řeku nabízí každý z pokojů. FOTO JIŘÍ VANĚK

„Měli jsme i vlastní návrhy, nakonec jsme se ale přece rozhodli obrátit na odborníky,“ pokračuje Martin. „Naštěstí jsme nemuseli hledat dlouho. David Chmelař navrhoval byt i mému bratrovi, tak bylo logické, že jsme si vybrali jeho.“ Nicméně požadavky byly jasně dané – navrhnout jednopodlažní dům, maximálně propojený se zahradou a přilehlým parkem u řeky, kde bude tak akorát místa pro mladou rodinu.

Rodina si přála moderní a prostorný bezbariérový dům. Chybět neměly ani bazén a sauna, aby si rodina mohla doma dopřát skutečnou relaxaci. FOTO JAKUB HOLAS
Přečtěte si také:

Energeticky úsporný bungalov pro rodinu se dvěma dětmi

Pobytová terasa je důmyslně ukrytá za clonou žaluzií – funguje téměř za jakéhokoli počasí. FOTO JIŘÍ VANĚK

Pobytová terasa je důmyslně ukrytá za clonou žaluzií – funguje téměř za jakéhokoli počasí. FOTO JIŘÍ VANĚK

„Stavět atypický dům nebylo jednoduché. Naštěstí návrhy architekta s citem pro detail byly tak propracované, že nejdůležitější bylo vybrat osvědčenou stavební firmu, která se s touto výzvou k naší plné spokojenosti popere.“
Jana a Martin

Řez

Řez

Půdorys

Půdorys

(3)úhel(ník) pohledu

David Chmelař navrhl dům, který svou formou reaguje na velmi specifický tvar pozemku. Obtáčí se okolo jeho severní hranice a vytváří tak uprostřed své dispozice venkovní terasou jisté atrium, společné pro obytné místnosti. Ze všech tří pokojů soukromé části je umožněn vstup na terasu. Vzhledem k umístění domu navíc návrh ponechává volnou maximální plochu zahrady, osluněnou z jihu.

Veškeré obytné místnosti přiléhají k jižní a jihozápadní fasádě domu, jsou na tyto světové strany převážně prosklené a mají tak dostatek světla. „Díky tomu se dům v zimě vytopí skoro zadarmo,“ říká spokojeně Martin. Před přehřátím (a v zimě před úniky tepla) je chrání systém venkovních žaluzií, které nejsou pouze užitečným pomocníkem, ale důležitým prvkem estetiky celého domu.

Dům je hmotově složen ze dvou kvádrů s různými povrchovými materiály. Větší kvádr má kontaktní zateplení, s finální fasádní stěrkou. FOTO: J.A.P. spol. s r.o.
Přečtěte si také:

Dům plný nápadů poskytuje čtyřčlenné rodině prostor k pohodlnému, modernímu a úspornému bydlení

Obě koupelny jsou zařízeny moderně a jednoduše – odpovídají celkovému pojetí domu. FOTO JIŘÍ VANĚK

Obě koupelny jsou zařízeny moderně a jednoduše – odpovídají celkovému pojetí domu. FOTO JIŘÍ VANĚK

Žádné zbytečné chodby, ale rovnou šatna! Velkorysé úložné prostory v srdci dispozice. FOTO JIŘÍ VANĚK

Žádné zbytečné chodby, ale rovnou šatna! Velkorysé úložné prostory v srdci dispozice. FOTO JIŘÍ VANĚK

Zatímco obývací pokoj na své „dozařízení“ ještě čeká… FOTO JIŘÍ VANĚK

Zatímco obývací pokoj na své „dozařízení“ ještě čeká… FOTO JIŘÍ VANĚK

Ukrytá tajemství

Trojúhelník se vepsal nejen do půdorysu, najdeme jej i v detailech, jakými jsou tvar střechy či některých oken. „Samozřejmě, že atypické úhly působily stavbařům komplikace, ale museli jsme si trvat na svém. Případně vše trpělivě vysvětlovat znovu a znovu,“ vzpomínají obyvatelé „Týnského trojúhelníku“.

Další promyšlená řešení lze najít i na velmi nenápadných místech, jako je kryté parkovací stání, jehož zastřešení navazuje na střechu domu, či v malé (a nevyfotitelné) koupelně pro hosty, jež díky zrcadlům rozehrává trojúhelníky v nekonečných variacích. V jádru dispozice umístěná prostorná šatna zase řeší problém s věčným nedostatkem úložných prostorů.

… kuchyni se věnovala spousta pozornosti již v návrhu. FOTO JIŘÍ VANĚK

… kuchyni se věnovala spousta pozornosti již v návrhu. FOTO JIŘÍ VANĚK

Hlavní tajemství Týnského trojúhelníku je však ukryté ve spokojeném bydlení, které se podařilo zrealizovat díky spolupráci talentovaného architekta a odvážné dvojice investorů.

Štítový dům se sedlovou střechou je doplněn jednoduchým garážovým stáním, odděleným od hlavního objektu. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec
Přečtěte si také:

Pasivní dům roku 2015: Venkovská chalupa v moderním pojetí

Dva noční pohledy na dům ilustrují, že jeho krása vynikne nejen za denního světla. Foto: ivestor

Dva noční pohledy na dům ilustrují, že jeho krása vynikne nejen za denního světla. Foto: ivestor

Dva noční pohledy na dům ilustrují, že jeho krása vynikne nejen za denního světla. Foto: ivestor

Autorizovaný architekt David Chmelař (*1978)
David Chmelař studoval na Fakultě architektury i na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Od roku 1998 vlastní ateliér Chmelař-architekti, který se věnuje komplexní projektové činnosti – řešení rekonstrukcí veřejných prostranství, obchodně administrativních objektů, návrhům bytových a rodinných domů včetně interiérů.
Více na www.e-chmelar.com.

TEXT: MATEJ ŠIŠOLÁK
FOTO: JIŘÍ VANĚK A INVESTOR
ZDROJ: časopis HOME

Komentovat