Pasivní dům roku 2015: Venkovská chalupa v moderním pojetí

Prvky tradiční lidové architektury venkova i trendy současného bydlení. Sjednocení materiálů i barev. Jednoduchá stavba maximálně využívá prostoru a díky svému provedení a úsporám energie získala mimo jiné ocenění nejlepší pasivní dům roku 2015. Model staré chalupy zůstal zachován, ovšem s inovacemi 21. století.
Reklama

Odkaz 19. století

Pro architekta Jana Medka bylo zadání projektu rodinného domu ve Vraném nad Vltavou následující: chtěli bychom něco vzdušného, jednoduchého, ale bez rovné střechy – takovou „chaloupku“. Při návrhu proto použil typické prvky lidové architektury. Obdélníkový půdorys, trojdílné členění prostoru, boční vstup do domu a sedlovou střechu s trojúhelníkovým profilem, které dohromady utváří stavbu evokující tradiční chalupu českého venkova v období do konce 19. století.

třecha domu měla být původně zelená, majitelé však od ní (i po zkušenostech s menší stavbou sauny, na které ji použili), upustili. Tenká vrstva hlíny na ní totiž rychle prosychá, na domě by tak musela být výrazně větší, což by však představovalo příliš velkou zátěž. Na střeše se proto nachází jen vrstva štěrku, což je však spíše pohledová záležitost. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Pro život na venkově si vybrali pasivní dřevostavbu

Stejné materiály, barvy a struktury hrají důležitou roli v interiéru i exteriéru, efektně vyřešený je i zásobník na dřevo. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Stejné materiály, barvy a struktury hrají důležitou roli v interiéru i exteriéru, efektně vyřešený je i zásobník na dřevo. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Spaní na peci

Dvě třetiny půdorysu domu zaujímá velkorysý obytný prostor, který působí velmi prostorně díky otevřenému stropu ve střední části. Dominantním prvkem uprostřed je „pec“. Tento multifunkční objekt v sobě zahrnuje monolitické železobetonové schodiště, knihovnu, krb a z pravé strany navazující kuchyňskou linku. Je to zároveň i zdroj veškerého tepla v domě, protože se uvnitř skrývají také technologie pro vytápění. Podobně jako se ve starých chalupách chodilo na pec spát, tak i zde se po tomto tělese stoupá k ložnicím.

Reklama

V centrální části domu se nachází „pec“ – prostor se schodištěm, krbem a technickou místností. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

V centrální části domu se nachází „pec“ – prostor se schodištěm, krbem a technickou místností. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Prostor u schodiště architekt nápaditě využil k realizaci knihovny. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Prostor u schodiště architekt nápaditě využil k realizaci knihovny. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Vše na dosah ruky

V celém domě nenajdeme žádný zbytečný prostor, všechno má své jasně dané místo a využití. Původní stará venkovská chalupa byla charakterizována svou účelností a praktickou dispozicí. Stejně je tomu i v případě této novostavby. V horním patře jsou pouze ložnice rodičů a dětský pokoj, centrum veškerého dění se pak soustřeďuje v hlavní obytné části přízemí, kolem „pece“, která se dá díky nápaditému architektonickému provedení obcházet. Průchod umožňuje rychlý přístup do kuchyně i do spíže, což uvítala především paní domu. Z obývací části pak vede výstup na zápraží a na venkovní terasu, u které si majitelé zřídili zahrádku. Stačí tedy udělat dva kroky pro zeleninu a čerstvé bylinky.

Detail černého ocelového zábradlí, které prochází jedním z trámů. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Detail černého ocelového zábradlí, které prochází jedním z trámů. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Přírodní deska šedé kuchyně opět koresponduje s dalšími dřevěnými detaily v interiéru. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Přírodní deska šedé kuchyně opět koresponduje s dalšími dřevěnými detaily v interiéru. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Maximální soulad

Stavení působí sjednoceným dojmem, totožné materiály i barvy prostupují interiér i exteriér. Šedá omítka a betonový chodník na zápraží se vizuálně shodují se stěrkou na schodišti, dřevěná podlaha ladí s dubovými parapety, masivním nábytkem ze stejného materiálu i trámy, podtrhujícími venkovskou atmosféru. Efektním prvkem je i nosná železná traverza v barvě kovářské černé, vedoucí podél stropu obytné místnosti, která barevně ladí s minimalistickým zábradlím schodiště.

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv
Přečtěte si také:

Dřevostavba ve Frýdštejně v nízkoenergertickém standardu budí obdiv

Ani stavba garážového stání se skladem neruší celkovou jednotu domu. Je navržena jako zjednodušený přístřešek, provedený ve stejném povrchu omítky jako stavení, do kterého přímo nezasahuje, ale hlavní hmotu pouze doplňuje.

Prvkem „staré chalupy“ je i zápraží, jež je tvořeno betonovým chodníčkem, na kterém dnes stojí lavička. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Prvkem „staré chalupy“ je i zápraží, jež je tvořeno betonovým chodníčkem, na kterém dnes stojí lavička. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Pasivní dům roku 2015

Přestože v počátečních představách investorů nebyl přímo pasivní dům jako takový, dnes jsou s jeho podobou a možnostmi, které poskytuje, nadmíru spokojeni. Některé vyšší náklady na zateplenou střechu se zapuštěnými solárními panely, tepelné čerpadlo, okna s trojskly i kvalitnější cihly dokonce zmírnila státní dotace. Majitelé se proto těší jak z energetické a finanční úspory, tak z vítězství v historicky prvním ročníku soutěže „Pasivní dům roku“.

Prostorná zahrada nabízí mnoho využití. V její zadní části si majitelé plánují výsev lučních květin. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Prostorná zahrada nabízí mnoho využití. V její zadní části si majitelé plánují výsev lučních květin. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Hlavní vstup do domu z boční strany je opět typický pro lidovou architekturu, stejně jako dřevěný plaňkový plot. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Hlavní vstup do domu z boční strany je opět typický pro lidovou architekturu, stejně jako dřevěný plaňkový plot. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Štítový dům se sedlovou střechou je doplněn jednoduchým garážovým stáním, odděleným od hlavního objektu. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Štítový dům se sedlovou střechou je doplněn jednoduchým garážovým stáním, odděleným od hlavního objektu. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec

Stavebně nenáročný rodinný dům nedaleko Brna dosáhl parametry aktivního domu
Přečtěte si také:

Stavebně nenáročný rodinný dům nedaleko Brna dosáhl parametry aktivního domu

Dům v kostce

Pasivní dům ve Vraném nad Vltavou

Autoři: Ing. arch. Jan Medek, Ing. arch. Pavel Pacalt, Ing. Arch. Daniel Appel
Projekční ateliér: Kontinual
Nábytek na míru: truhlářství Mráz
Místo: Vrané nad Vltavou
Projekt: 2013
Realizace: 2014 – 2015
Plocha pozemku: 850 m2
Zastavěná plocha: 127 m2
Plocha garáže: 45 m2
Tepelná ztráta: 2,9 kW

TEXT Veronika Slomková
FOTO Jan Medek, Jakub Tomec
ZDROJ časopis HOME speciál podzim 2016, JAGA NEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat