Pasivní dům pro čtyřčlennou rodinu dokazuje, že i tradice a moderní technologie jdou dohromady

08. 10. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Myslíte si, že tradice a moderní technologie nejdou dohromady? V tom případě se podívejte na tento jedinečný pasivní dům pro čtyřčlennou rodinu.

Pozemek na okraji chráněné oblasti se stal místem pro stavbu, jejíž design je inspirován architektonickým dědictvím regionu. Kromě toho se pyšní certifikáty LEED Platinum a PHIUS 2018+, na základě čehož je třetím pasivním domem v Quebecu.

Přečtěte si také:
Pasivní dům v horách překvapuje utajenými schody i certifikovanou pecí na pizzu

Celková užitná plocha domu je téměř dvě stě devadesát metrů čtverečních, ačkoliv v kontaktu s pozemkem je jen minimum z ní. Návrh konstrukce je výsledkem úzké spolupráce architektů, konzultantů, stavitele a konzultanta PHIUS (Institutu pro certifikované pasivní domy).

Třípodlažní pasivní domek v chráněné oblasti

Dům s půdorysem do L a kombinací dvou typů sklonu střechy si propůjčuje siluetu od venkovských budov typu Saltbox. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Ve stylu někdejších Saltboxů

„Charakter lokality a místní lidová architektura nás podnítily zvolit historickou formu. Dům s půdorysem do L a kombinací dvou typů sklonu střechy si propůjčuje siluetu od venkovských budov typu Saltbox. Ty vznikaly v Nové Anglii sedmnáctého století a stále dotvářejí krajinu. Tento koloniální styl má štítovou střechu v hlavní části a jednoduchou střechu v dolní části. Název dostal podle nádob, ve kterých byla kdysi umístěná sůl nad ohništěm, aby vyschla,“ vysvětlují autoři návrhu, architekti z ateliéru L’Abri.

Pohled skrz stavbu do přírody

Díky orientaci na jih stavba naplno využívá pasivní solární vytápění a zároveň umožňuje panoramatický výhled do údolí. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Jednoduchý světlý dům

Díky orientaci na jih stavba naplno využívá pasivní solární vytápění a zároveň umožňuje panoramatický výhled do údolí. Třípodlažní konstrukce je zasazena do hory tak, aby minimalizovala narušení přirozeného prostředí – stojí na opěrných zdech, které téměř není vidět.

Přečtěte si také:
Světlý a nadčasový interiér pasivního domu na Moravě

Zadní část přízemí je na úrovni zahrady. Sklon střechy odráží pozemek. Stavba tak v konečném důsledku odráží topografii lokality, přičemž ze strany ulice zůstává diskrétní a předvede se až tehdy, když jste na příjezdové cestě. Na nejnižší úrovni je garáž, která slouží i jako dílna. Je ukrytá, až dokud se úplně nepřiblížíte k domu.

Bílý box v kuchyni s drevěným barovým pultem

Srdce domu je organizováno kolem centrálního bloku s kuchyní. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Dvojitá výška, blok s technickým zázemím

Nejen exteriér, ale i interiér je světlý. Velkorysé obytné prostory reprezentuje především hlavní místnost s dvojitou výškou, prosvětlená třemi velkými okny. Toto srdce domu je organizováno kolem centrálního bloku s kuchyní, komorou, technickou místností a prádelnou. Bílý „technický“ blok navazuje na chodbu v druhém poschodí, která slouží jako průchod do ložnice a malého meziposchodí.

Přečtěte si také:
Rozlohou skromný, a přece kouzelný: Jednoduchý rekreační domek nad městem

Místní kámen, dřevo a ocel

V rohu „písmene L“ je terasa – částečně chráněná pergolami. Ty zároveň pasivně regulují vnitřní teplotu domu. Na severu dispozice v nejvyšším podlaží jsou dětské ložnice a hlavní ložnice s šatnou a koupelnou. Dětské pokoje osvětlují úzké horizontální pásy. Z jakých materiálů je dům postaven? Z jednoduchých, ale trvanlivých: z lokálního kamene, obklad je dřevěný a vstupní část je z páleného cedru. Šedá střecha je ocelová.

Jídelna s výhledem do lesa

Interiér je světlý. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Architektonický skvost a ekologický dům v jednom

Pojem pasivní dům označuje vysoce výkonný standard budov, který podporuje energetickou účinnost, pohodlí a udržitelnost budov. Byl vyvinut před třiceti lety v Německu institutem Passivhaus Institut. Tento standard mimo jiné znamená úsporu energie na vytápění a chlazení přibližně osmdesát procent. Základní principy normy jsou: vysoce izolovaný a vzduchotěsný plášť, rekuperace, vynikající zpětné získávání tepla, design, který optimalizuje orientaci a velikost otvorů na podporu pasivního vytápění budovy. Na příkladu projektu Saltbox vidíme, že pasivní dům může být pohodlný i estetický, a zároveň připomínat tradiční stavby.

Pasivní dům Saltbox

architektonický ateliér: L’Abri

autoři: Francis M. Labrecque, Jérôme Codère, Vincent Pasquier, Antoine Mathys

lokalita: Montreal, Quebec, Kanada

realizace: léto 2020

dodavatel: Construction Rocket

Sabína Zavarská

Foto: Raphaël Thibodeau

Zdroj: v2com

Kategorie: NED a pasivní domy
Tagy: domy ve svahu Funkční minimalismus novostavby pasivní domy přírodní materiály solární kolektory třípodlažní domy
Sdílejte článek

Diskuze