Světlý a nadčasový interiér pasivního domu na Moravě

23. 03. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Na počátku bylo slovo – tedy několik slov vyměňovaných na dálku o tom, jak bude vypadat dům. Česko-britský manželský pár žijící v Anglii totiž oslovil architektku Pavlínu Šebestovou s požadavkem zvláštně náročným.

Manželé se dvěma dětmi koupili pozemek s nádherným výhledem do krajiny a přáli si na něm postavit moderní, světlý a prostorný dům. Nic však nebylo úplně standardní.

Přečtěte si také:
Pasivní dům v horách překvapuje utajenými schody i certifikovanou pecí na pizzu
krb a televizní stěna s dekorativní stěrkou

Dalšími výraznými prvky jsou krb a televizní stěna s dekorativní stěrkou. Foto: JIŘÍ HURT

Na dálku v úzkém kontaktu

První překážkou, kterou musely obě strany překonat, byla vzdálenost. Architektka Pavlína Šebestová ze studia Furtfutur, žije v blízkosti Prahy, úzký pozemek obklopený z každé strany hmotově výraznými domy se nachází ve Velaticích u Brna a klienti žili v době vzniku projektu za kanálem – samozřejmě Lamanšským. Diskuze nad předloženými návrhy tedy probíhaly na dálku, ale velmi aktivně, ač se zatím na papíře rodil pasivní dům. Výsledkem je netypicky zalomený tvar stavby, který se výrazně propisuje do charakteru hlavního obytného prostoru.

Ten se otevírá přes dvě podlaží a tvoří srdce celého domu, na který dohlíží pán domu manažerským okénkem ze své pozorovatelny – pracovny a televizní místnosti v jednom – v patře. Majitel si bydlení v domě a svůj přehled o celé domácnosti velmi pochvaluje: „Je to absolutně báječné, cítím se jak manažer celého domu.“ Dominantou celého prostoru je kromě takřka pět metrů vysokého okna také krbové těleso a televizní stěna s dekorativní stěrkou.

kuchynský nábytek

Foto: JIŘÍ HURT

Druhá a třetí kapitola

Ačkoliv už ve fázi architektonické studie byly samozřejmě dány obrysy i budoucímu interiéru, jeho finální podoba nespadala do rozsahu původního zadání. Ovšem vlivem nejrůznějších okolností došlo k určitým změnám a architektka po čase znovu stála před zadáním, tentokrát ke zhotovení návrhu všech tří koupelen v domě. Všechny korespondují s designem celého domu. Poté následovala delší odmlka, než se majitelé ozvali znovu. Návrh z kuchyňského studia úplně neodpovídal jejich představám, a tak se rozhodli oslovit opět autorku návrhu domu.

Přečtěte si také:
Mysleli na budoucnost! Pasivní dřevostavba s minimálními náklady na provoz

Pavlína se práce znovu ujala a vzhledem k velkorysému a nadstandardně prosvětlenému prostoru mohla sáhnout i po tmavých odstínech. Navrhla zajímavou kuchyni, kterou vyrobila firma Akrees z Polešovic. Příjemným detailem je vestavěný květník na bylinky, který odděluje kuchyňský ostrůvek s varným centrem od navazujícího jídelního stolu vyrobeného ze svařených jeklů a masivní jasanové desky.

volně stojící vana

Podobné materiálové schéma bylo použito i v rodičovské koupelně, která se oproti původnímu návrhu na výslovné přání majitelky osazovala volně stojící vanou Ravak Freedom. Vzhledem k jejím rozměrům bylo nutné zcela upravit rozvržení zařizovacích předmětů, aby bylo možné na poměrně malou plochu vměstnat toaletu, vanu, sprchový kout i umyvadlo. Foto: JIŘÍ HURT

Martinin pohled

Tenhle na první pohled jednoduchý interiér je plný promyšlených detailů, které postupně odkrýváte a dobýváte jako srdce artyčoku. Je světlý vzdušný, nadčasový a čím víc se v něm rozhlížíte, tím zábavnější a sympatičtější se vám zdá. Baví mě, jak je vše sladěné a tvoří dokonalý základ, který snese případně i větší zaplnění a bude pořád působit čistě a elegantně. Je to můj šálek čaje, a kdybych si na stěny zavěsila pár oblíbených grafik, byla bych tam více než spokojená. Moc se mi líbí výborně navržená a zpracovaná kuchyň i to, jak se architektka vypořádala s limitujícím tvarem pozemku.

minimalisticky dětský pokoj

Dětský pokoj je zařízený stejně příjemně minimalisticky jako zbytek domu a prim v něm hraje dřevo. Foto: JIŘÍ HURT

architektka: Ing. arch. Pavlína Šebestová, zakladatelka studia FURTFUTUR

pasivní RD

zastavěná plocha: 149 m²

Přečtěte si také:
Pasivní dům s kamennou fasádou vyrostl na místě totálních ruin

užitná plocha: 208 m²

dispozice: 6 + kk

lokalita: Velatice

Text: Martina Paulová a Ing. Arch. Pavlína Šebestová
Foto: Jiří Hurt
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů NED a pasivní domy
Tagy: interiér domu pasivní domy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze