Díky slunečnímu trychtýři splnil rodinný dům přísná kritéria pasivních domů

Dům, který na první pohled zaujme neobvyklou geometrií, je výsledkem důsledně řešeného návrhu, u kterého ani zdaleka nejde jen o zajímavý vzhled.
Reklama

Vysoká prosklená část na jihozápadní straně domu, kterou architekti ze studia PROGRES ATELIER navrhli, má velmi důležitou funkci. Sami ji nazvali slunečním trychtýřem, a skutečně tak i funguje.

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

Jako stvořený pro mladou rodinu

Elegantní bílý dům stojí v obci Litice u Plzně a byl vytvořen na základě požadavků mladé rodiny jako otevřený, slunečný a vzdušný. Jeho tvar a dispoziční řešení maximálně využívá potenciál daného místa, ale také reagují na terén a orientaci vůči světovým stranám. Díky uložení téměř doprostřed pozemku vytváří dva menší exteriérové prostory. Část mezi domem a ulicí, kde je jedna terasa, a druhou část za domem, která tvoří intimnější část zahrady. Zde se nachází stinná dřevěná terasa.

Reklama

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

Navzdory nepříznivé orientaci pozemku

Sluneční trychtýř je jedním z opatření, díky kterým se architektům podařilo vytvořit stavbu splňující přísná kritéria pasivních domů, a to i přes nepříznivou orientaci pozemku. Přes něj se doslova vlévá do domu světlo a rozptyluje se do jednotlivých prostorů. Je schopen prosvětlit interiér do hloubky.

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

Trychtýř vytváří v interiéru velmi působivé – a opět i funkční – převýšení. Zatímco na kuchyňskou linku přímo plyne přirozené světlo, televizní koutek kousek od ní je stíněný sníženým stropem. Tak je dům plný světla a zároveň není na místech, kde by působilo rušivě.

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

Přízemí tvoří společenský prostor

Přízemí je tvořeno jako velkorysý volně plynoucí společenský prostor. Obytný prostor, který je centrem společenského života v domě, se maximálně otevírá na jih i sever a nechává domem běžet nejen světlo a vzduch, ale díky velkoformátovému prosklení i krajinu. Takto maže hranice mezi interiérem a exteriérem. Vnímání tohoto prostoru napomáhá i nosná konstrukce řešená z dřevěných panelů bez nutnosti podpory uvnitř půdorysu. U východní strany domu se nachází technické zázemí.

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

FOTO Vojtěch Kaas/Progres ATELIER

FOTO Vojtěch Kaas/Progres ATELIER

Speciální schodiště a soukromí pod střechou

Schodiště s vsazenou knihovnou a posezením je samo o sobě dalším prostorovým zážitkem. Na druhém nadzemním podlaží našly prostor dětské pokoje a rodičovská ložnice s vlastní mini koupelnou. Nachází se zde také samostatné hygienické zázemí pro děti.

FOTO Vojtěch Kaas/Progres ATELIER

FOTO Vojtěch Kaas/Progres ATELIER

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

Silný výraz, ale nechybí ani lidskost

Nad východní polovinou domu je uloženo druhé nadzemní podlaží. Sklon střechy vychází z potřeby prostoru uvnitř a zastínění pozemku. Nižší strana na severu poskytuje intimnější prostor pro ložnici a zbytečně výškou nestíní pozemek. Na jihu se nacházejí dětské pokoje, které jsou ve srovnání s ložnicí převýšené. Díky tomu bylo možné zmenšit půdorysnou plochu pokojů a nahradit ji malým vloženým meziposchodím.

„Dynamická střešní krajina domu v kontrastu s jasným a přísným půdorysem dává stavbě silný výraz. Na druhé straně členitost domu dodává lidské měřítko,“ vysvětlují architekti své vnímání stavby.

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

FOTO Martin Zeman

RD Litice v skratke

architektonický ateliér: PROGRES ATELIER

autoři: Vojtěch Kaas, Jan Kalivoda

lokalita: Litice, Plzeň, ČR

užitná plocha: 159 m2

zastavěná plocha: 130 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská

FOTO: Martin Zeman, Vojtěch Kaas/Progres ATELIER

Reklama
Reklama

Komentovat