Pasivní dům s kamennou fasádou vyrostl na místě totálních ruin

Nízký jednoduchý domek se sedlovou střechou a obdélníkovým půdorysem doslova láká k odpočinku v přírodě. Díky velkým prosklením, která je možno otevřít, ale i uzavřít dřevěnými okenicemi, ruší hranice mezi interiérem a exteriérem. Kombinací materiálů připomíná staré domy, ale uvnitř je cítit moderní minimalismus.
Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Reklama

V jednoduchosti je krása

Dokazuje to i tento španělský dům s kamennou fasádou a velkými proskleními, díky kterým je vidět skrz celý dům. Nachází se v krásném prostředí přírodního parku ve Valles Pasiego na severu Španělska.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Na místě ruin

V prostoru, kde stojí dům, byly už jen kamenné ruiny. I proto se architekti rozhodli dát novému domu dech historie, který do tohoto prostředí pasuje. Typologie nového domu je založena na tradiční konstrukci, kterou v domácím prostředí nazývají „Cabaña pasiega“, což znamená rolnická chatrč. Samozřejmě, tradice se při tomto projektu mísí s moderními řešeními, materiály, postupy.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Skrz obývák je vidět skrz naskrz

Schéma dovolenkového domku je zcela jednoduché. Největší část tvoří velká obývací místnost spojená s jídelnou. Na protilehlých stranách obývacího pokoje se nacházejí okna, díky kterým můžete sledovat krásnou scenérii hor, oblaků a stromů. Tato okna lze otevřít a dům přímo spojit s okolím. Východní část chaty je řešena jako soukromá. Zde jsou umístěny dvě ložnice, přičemž každá má vlastní koupelnu. I z těchto pokojů je krásný výhled. Možnost pro spaní je vytvořena i na mezipatře.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Dobře promyšlené kontrasty

Chata stojí na vrcholu malého kopce a poskytuje úžasný pohled na údolí a okolní hory. Kombinace kamene, dřeva a skla vytváří velmi působivý celek. Pozornému divákovi neujdou důsledně řešeny detaily. Vila Slow je stavbou promyšlených kontrastů. Hrubé vnější kamenné stěny a střecha kontrastují s jemnou vnitřní dřevěnou konstrukcí. Střídají se zde výrazy: drsný – jemný, otevřený – uzavřený, interiér – exteriér, tradiční – moderní. Výsledkem tolika kontrastů je příjemný klidný prostor pro odpočinek.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Pasivní standard

Přirozenost chaty má i další, nejen vizuální podobu: je přátelská vůči životnímu prostředí z technického i z estetického hlediska. Velkolepá prosklení mají také jiný význam než je jen výhled – prosvětlují celý interiér. V případě, že potřebujete zastínit nebo uzavřít dům, slouží k tomu dřevěné okenice. Tyto prvky také zabraňují přehřátí domu v teplém počasí. Vila Slow je díky tepelnému čerpadlu, podlahovému topení a vysoké kvalitě izolace i oken pasivním domem. Všechny materiály použité na stavbu pocházejí z ruin původní stavby a z oblasti Kantábrie.

Foto: David Montero

Foto: David Montero

Vila Slow ve zkratce

architektonické studio: Laura Alvarez Architecture

lokalita: San Roque de Riomiera, Španělsko

plocha: 160 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: David Montero
Zdroj: Laura Alvarez Architecture

Komentovat