Externí stínění funguje jako oční víčka! Dům, který otevírá oči do přírody

10. 10. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

I v tomto uspěchaném světě stále existují místa, která nabízejí krásná přírodní zákoutí bez negativního dotyku lidstva a techniky. Na jednom z nich stojí rodinné útočiště, kde si můžete užívat přírody a jednoduchých věcí plnými doušky.

Je to jako byste nasedli do stroje času a vrátili se do starodávných zemí bez negativního zásahu lidské ruky. Dům, který vyšel z dílny Arnau estudi d’arquitectura, otevírá oči do okolní přírody a nabízí dokonalý reset. Návrh rodinného útočiště ve španělském Santa Pau se plně přizpůsobuje terénu pozemku. Je umístěno na vrchu svahu, přičemž celý pozemek je řešen jako stupňovitá louka v přirozené kráse.

Přečtěte si také:
Jednoduchá víkendová chata nabízí dokonalé místo pro relaxaci

V základně stavby se nachází nenápadná garáž vsazená do terénu, do obytné části se dostanete po dřevěném venkovním schodišti, které vede podél zatravněného svahu. Nejvyšší část pozemku tvoří rovinku, na které je kromě obytného podlaží stavby umístěn i trávník s bazénem a odrostlými stromy. Nejnižší část pozemku funguje jako zahrada určená pro aktivní relaxaci a pěstování plodin.

Obdélnikový presklený dům ukrytý ve svahu

V základně stavby se nachází nenápadná garáž vsazená do terénu, do obytné části se dostanete po dřevěném venkovním schodišti, které vede podél zatravněného svahu. Zdroj: Marc Torra

Jednoduchá dispozice nechává promluvit přírodu

Obytná část je řešena jako jednoduchá obdélníková hmota. Doslova otevírá oči směrem k bazénu, k trávníku a neuvěřitelnému výhledu na daleké kopce a blízkou zříceninu. Na opačné straně domu orientované ke svahu jsou umístěny technické a hygienické místnosti.

Obdélnikový prosklený dům s bazénem

Je-li to potřeba, dům je dokáže úplně zavřít, když je třeba, otevře je dokořán a z víček se vytvoří stříška chránící interiér před přímým sluncem. Zdroj: Marc Torra

Architekt Arnau Vergés Tejero uložil na kraje obdélníku ložnice (dětský pokoj a ložnice rodičů) a mezi ně velkou denní zónu s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Nechybí ani krb. Velká prosklení spojují všechny místnosti s uklidňujícím okolím. Do garáže z obytného prostoru se dá vejít i užším zadním schodištěm.

Pohled z proskleného domu na bazén

Velká prosklení spojují všechny místnosti s uklidňujícím okolím. Zdroj: Marc Torra

Nezvyklá ochrana před sluncem – jako oční víčka

To, co nás však nejvíce oslovilo u tohoto bezpochyby zajímavého projektu, je řešení stínění prosklení, které nejen vypadá, ale i funguje jako oční víčka. Je-li to potřeba, dům je dokáže úplně zavřít, když je třeba, otevře je dokořán a z víček se vytvoří stříška chránící interiér před přímým sluncem. Podívejte se na fascinující video. Tyto „oči“ se dají podle potřeby a podle ročních období ve všech pokojích samostatně otevírat nebo zavírat.

Přečtěte si také:
Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

Interiér plný dřeva a betonu

Stejně jako venku, i v interiéru dominují dva materiály. Světlé dřevo a beton ponechaný v jeho přirozené podobě. Tato moderní kombinace je dotvořena kovovými prvky a sklem. Díky použití dřeva i na stěnách nepůsobí chladně, ale spíše naopak. Vytváří zajímavý kontrast a nechává vyniknout to podstatné – krásu vnějšího světa. Dřevěné jsou i bloky vestavěného nábytku, včetně kuchyňské linky.

Velká jídelna v otevřeném betonovém domě

Jídelna. Zdroj: Marc Torra

Retina House

architektonický ateliér: Arnau estudi d’arquitectura

autor: Arnau Vergés Tejero

spolupráce: Jordi Cusidó Carrera, Anna Riera Pijoan

lokalita: Santa Pau, Španělsko

realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Marc Torra, Pep Sau

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: domy ve svahu dřevěné obklady přírodní materiály prosklené fasády prosklené plochy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze