Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

Za poslední roky se s proměnami starých hospodářských budov v rodinné domy roztrhl pytel. Zdá se, že španělští architekti mají pro tyto rekonstrukce speciální zručnost.
Reklama

Původní stáj se nacházela v malém španělském městě – Güemes. Architekti při proměně historické stavby v rekreační dům zdůraznili jednoduchý a nenáročný stavební systém, jaký je v lokalitě zažitý. Budova se i po rekonstrukci skládá z kamenných zdí, které nesou dřevěnou štítovou střechu s šindeli.

Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

foto Imagen Subliminal

S respektem k původnímu

Hlavním cílem architektů bylo, aby rekonstrukce splňovala potřeby klientů, ale zároveň aby absolutně respektovala všechno již existující. Netýká se to jen použití tradičních materiálů, ale i typu prostoru, který vznikl v interiéru. Hlavní zónu domu tvoří jeden velký centrální prostor – bývalá stáj. Postupně, popořadě, tu najdete různé funkční zóny: kuchyň – jídelnu – krb – obývací pokoj – kancelář – knihovnu s pracovním stolem. Celá denní zóna má odhalený dřevěný krov.

rodinný dům s venkovní terasou
Přečtěte si také:

Nenápadný dům, který šokuje jednoduchostí

Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

foto Imagen Subliminal

Nejvíce změn se týkalo fasád

Od této hlavní místnosti je oddělena jen hlavní ložnice. Nachází se za knihovnou. Druhou ložnici najdete přímo nad hlavní, v poschodí, kam se dostanete venkovními schody. Po obvodu stavby architekti umístili skladovací a technické zóny, aby zbytečně nerušili centrální vnitřní prostor.

Nejvýraznější změna, kterou udělali oproti původní stavbě, se týká fasád. Kvůli prostornosti a světlu považovali za nutné zvětšit otvory, především na východní a západní fasádě. Navíc vnášejí do interiéru krásné výhledy. Severní a jižní fasáda byly ve špatném technickém stavu.

Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

foto Imagen Subliminal

Ke staré budově přistavili moderní část pro hosty

Podnětným řešením je systém posuvných žaluzií na jižní fasádě, díky němuž si domácí mohou určit míru propojení vnitřních a venkovních prostorů. Přístavba k původnímu objektu má tvar písmene L a moderní racionální architekturu. Nová budova funguje jako ubytování pro hosty se zasedací místností a saunou. Je téměř v kontaktu s původní budovou, ale nedotýkají se navzájem. Prostor mezi budovami architekti využili jako místo pro relaxaci. Osadili sem bazén a odpočinkovou zónu. Z tohoto místa jsou nejkrásnější výhledy na okolí.

Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

foto Imagen Subliminal

Beton a kov vytvářejí protipól

Hlavním zdrojem použitých materiálů jsou místní lesy. Kámen z této oblasti, bílé fasády a šindele na střeše vytvářejí jednotnou estetiku, jak ji známe z minulosti. Beton a kovové konstrukce poskytují moderní protipól k tradiční kantábrijské architektuře.

Přečtěte si také:

Když se „stodola“ inspiruje katalogovými domy

Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

foto Imagen Subliminal

Dům v Güemes

architektonický ateliér: Zooco Estudio
lokalita: Güemes, Kantábrie, Španělsko
plocha: 310 m2
realizace: 2019

Sabina Zavarská
foto: Imagen Subliminal
zdroj: v2com

Reklama

Komentovat