Novostavba ve Zlíně, před kterou zapomenete dýchat! S fasádou jako průzračný diamant napodobuje živý organismus

01. 11. 2021
Diskuze (3)
Sdílet

Novostavba rodinného domu ve Zlíně, jejímž autorem je architekt Petr Janda, zaujme už na první pohled. Navzdory tomu její vzhled není hlavní ideou stavby. Celý koncept stojí na vztazích mezi domem a městem, domem a jeho zahradou a zahradou a městem. Základní princip prostorového propojení architekt nazývá „zevnitř ven“: vzhled domu vytváří jeho vnitřní podstata.

Vztahy jednotlivých prostorů jsou velmi důležité i v interiéru. Hlavní společenská zóna interiéru protéká celým domem a pocitově pokračuje ve všech exteriérových a výhledových vazbách. Vnitřní členění udržuje soukromí privátních součástí, které mají vlastní vztahy. Na vnější podobě domu hned zaujme propustnost fyzické schránky, která odděluje, ale zároveň i spojuje interiér s vnějším prostředím.

Přečtěte si také:
Středomořská vila se po celé své délce otevřela nekonečným výhledům

Fasády jako tenká membrána

„Vzhled domu je filtrem této materializace. Rozhraní udržující soukromí je řešeno membránami fasád s maximální propustností zevnitř ven a několika principy modulujícími naopak prostupnost zvenčí dovnitř. Takto definovaná figura používá materiálové mimikry, které navazují na kontext zahrady a města a definují vizualitu domu. Je navržen jako kompaktní solitérní objem na čtvercovém půdorysu s pootočením dispozice uvnitř pláště – vnějšek osově respektuje logiku okolních domů, vnitřek se otáčí k městu ve směru hranic pozemku,“ vysvětluje vnější podobu zajímavé stavby architekt Petr Janda.

Moderní hranatá prosklená novostavba

Hlavní obytný prostor domu díky umístění v horním podlaží nabízí pohledy napříč zahradou až k městu. Zdroj: BoysPlayNice

Spodní podlaží je skryto ve svahu

Svažitý pozemek umožnil zapuštění soklu spodního podlaží. Na něm sedí hranol hlavního obytného podlaží. Dům tak z jižní strany působí jako jednopodlažní, ačkoliv má podlaží dvě. Stavbě nechybí zatravněná zelená střecha, která vrací pozemku chybějící plochu zahrady ubranou půdorysem domu. Kromě toho je na střeše umístěn prosklený střešní ateliér. Hlavní obytný prostor domu díky umístění v horním podlaží nabízí pohledy napříč zahradou až k městu.

Moderní trojuhelníková prosklená novostavba na sokli

Svažitý pozemek umožnil zapuštění soklu spodního podlaží. Zdroj: BoysPlayNice

Díky mírnému pootočení dispozice vzhledem k plášti stavby architekt mohl rozmístit obytné místnosti po obvodu tak, aby si udržely vlastní intimitu a výhledovou logiku. Vícegeneračního uspořádání dosáhl pomocí dvou oddělitelných sekcí pro hosty ve vstupním podlaží s možností samostatného přístupu.

Přečtěte si také:
Ultramoderní inteligentní vila v Praze vyráží dech! Působí jako ze sci-fi filmu

Společenská zóna v centru, soukromé pokoje v rozích

Ve spodním podlaží je garáž a po jejích stranách dva vstupy do domu. Jednoramenným schodištěm se dostanete do horního podlaží. Principem jeho uspořádání je maximální dosažitelnost všech odpočinkových částí z centrální společenské zóny. Zároveň jsou oddělené části určeny pro děti a rodiče. Společenská zóna sdružuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Prochází napříč celou dispozicí. Kolem této centrální části jsou rozmístěny ostatní obytné místnosti situované do rohových pozic po obvodu dispozice tak, aby profitovaly buď z výhledu na město, nebo z kontaktu se zahradou.

Moderní hranatá prosklená novostavba s bazénem ve svahu

Přirozenou dominantou nejvyšší části pozemku je kompozice grotty s bazénem vytvářející pobytové zázemí krytého exteriéru s výhledem do údolí města. Zdroj: BoysPlayNice

Rodičovská zóna, dětská zóna, prosklená pracovna

Dům je vizuálně prostupný (zevnitř ven) skrz severní a jižní fasádu. Východní a západní fasáda chrání soukromí domu. Díky pásovým oknům, krytým nerezovou membránou a žaluziemi, zároveň umožňují pohled ven a dovolují slunci vstoupit dovnitř. Zónu rodičů tvoří ložnice s „tajnými“ dveřmi, jimiž se přes šatnu dostanete do koupelny. Dětská zóna sestává ze dvou dětských pokojů, které mezi sebou svírají koupelnu a WC. Nechybí ani prosklená pracovna propojená s obývací zónou a terasou.

Dom ve svahu s terasou

Terasa. Zdroj: BoysPlayNice

Samostatný byt pro hosty

V západní části stavby je byt pro hosty se samostatným vstupem. Má volnou dispozici soustředěnou kolem společenské části vytvořené spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. V soukromé části je ložnice s vlastní šatnou, koupelnou a samostatným WC. Šatnu u hlavního vstupu je možné proměnit v další pokoj pro hosty.

Přečtěte si také:
Dolní podlaží rodinného domu v jižním Německu je proskleno po délce více než třicet metrů

Dům jako živý organismus

Jak autor návrhu popisuje konstrukční a materiálové vybavení stavby? „Dům používá svou nosnou konstrukci jako kostru, izolaci jako svalstvo, vytápění jako krevní oběh, vzduchotechniku j​​ako plíce, rozvody vody a kanalizaci jako trávicí ústrojí, elektroinstalace jako nervový systém a povrchové vrstvy jako kůži, chránící celé tělo a umožňující jeho povrchu dýchat,“ říká Petr Janda.

Železobeton, sklo, korodovaná ocel

Konstrukci domu tvoří železobetonový monolit, izolovaný výkonnou tepelnou izolací ve vrstvě odpovídající nízkoenergetickým až pasivním stavbám. Hmota hlavního obytného podlaží má plně strukturálně prosklenou severní a jižní fasádu velkoplošným pokovovaným trojsklem. Fasády orientované k sousedům pohledově chrání nerezová tkanina překrývající okna. Spodní podlaží je včetně vrat garáže obloženo korodovaným ocelovým plechem CORTEN.

prosklený střešní ateliér s výhledem na město

Na střeše je umístěn prosklený střešní ateliér. Zdroj: BoysPlayNice

Kovový exteriér a interiér plný dřeva

Kovový exteriér výrazně kontrastuje s dřevěným interiérem tvořeným velkoplošnými dýhovanými obklady, vestavěným nábytkem a masivními podlahami. Dominantním materiálem stěn, dveří a vestavěného nábytku jsou dýhované jilmové obklady v kombinaci s masivní irokovou podlahou.
A ještě jedna specialita: směr podlahových a terasových desek sleduje plášť domu a jemně podprahově upozorňuje na napětí mezi oběma pravoúhlými systémy – exteriérovým a interiérovým.

Moderní trojuhelníková prosklená novostavba na sokli

Hmota hlavního obytného podlaží má plně strukturálně prosklenou severní a jižní fasádu velkoplošným pokovovaným trojsklem. Zdroj: BoysPlayNice

Světlo – důležitá součást interiéru

Osvětlení pracuje s odraženým „iridescentním“ světlem rozptýleným čočkami s dvoubarevnými rozptylovými filtry. Řešení stropů využívá jemný retroreflexivní vliv perleťového nástřiku. Samozřejmostí stavby je několikavrstvé postupné oddělení „scény“ interiéru od vnějších vlivů pomocí membrán záclon, závěsů a „screenů“ až po úplné zatemnění.

Stavba dosahuje parametrů přibližujících se pasivnímu standardu a má mnoho inteligentních technologických řešení. I proto ji architekt nazval „Lazy House“. Druhým důvodem je odkaz na místopisný název lokality – „Lazy“.

Přečtěte si také:
Dvougenerační bydlení v ultramoderní podobě

„Lazy House“

architektonický ateliér: petrjanda/brainwork

autor: MgA. Ing. arch. Petr Janda, hlavní architekt

lokalita: Zlín, Česká republika

realizace: 2020

zastavěná plocha: 225 m²

hrubá podlahová plocha: 400 m²

užitná plocha: 345 m²

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: linka.news

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné obklady inteligentní domy luxusní vily masivní dřevo moderní domy ve svahu novostavby pasivní domy prosklené plochy vily
Sdílejte článek

Diskuze

  • stavba nadherna ale co ten satelit!

    Anonym
  • Zas jen další „obchoďák“.

    petr
  • Hnus .. v tom bych nebydlel ani zadarmo.. nevím na čem si frčí architekt , ale určitě to budou nějaké chemikálie..

    ..