Dvougenerační bydlení v ultramoderní podobě

02. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Velmi úzký pozemek v klidném prostředí na okraji Vídně vyžadoval speciální řešení. O to více, že požadavkem investorů bylo vytvořit vilu, která bude plnit funkci dvougeneračního bydlení.

Toto zadání obvykle nepotěší architekty, protože výslednému návrhu často něco chybí. Český architekt Jan Proksa, který vede vlastní architektonické studio ve Vídni, si se zadáním pohrál na výbornou a vytvořil už na pohled originální rodinný dům.

Fasáda z vápenné omítky

Fasáda je z vápenné omítky a architekt ji zvolil jako reminiscenci na unikátní zručnost tradičního řemesla vídeňských domů z přelomu 19. a 20. století. Zdroj: BoysPlayNice

Základním rysem novostavby, ukončené v závěru minulého roku, je geometrická hra tvarů a materiálů. Díky množství velkorozměrných prosklení působí vila vzdušně, chvílemi až abstraktně. Není to však žádná nudná kostka. Všimněte si napětí mezi pravými a ostrými úhly, které jemně deformují podobu pravidelné kostky. Tato geometrická hra se netýká jen exteriéru, najdete ji i uvnitř, kde vytváří zajímavou dynamiku.

Přečtěte si také:
Středomořská vila se po celé své délce otevřela nekonečným výhledům
otevřený prostor kuchyně s kuchyňským ostrůvkem

Hlavní část přízemí tvoří otevřený prostor kuchyně s kuchyňským ostrůvkem, obývacím pokojem a jídelnou s velkým kulatým stolem. Zdroj: BoysPlayNice

Na dvou podlažích třetí, terasa na střeše

Základní ideou, která šetří prostor a umožňuje vytvořit co největší objem na nevelkém pozemku, který se jedním směrem mírně rozšiřuje, bylo stavění do výšky. Na střeše dvou podlaží základního objemu stojí menší objem. Díky skleněnému zábradlí střechu prvních dvou podlaží lze využívat jako pobytovou terasu.

Obývací část

V nejvýše položeném prostoru je krb, na míru vyrobený vestavěný nábytek opět v bílé barvě, doplněný šedou pohovkou. Zdroj: BoysPlayNice

Přízemí jako samostatné apartmá

Hlavní část přízemí tvoří otevřený prostor kuchyně s kuchyňským ostrůvkem, obývacím pokojem a jídelnou s velkým kulatým stolem. Z obývací části vedou dveře do ložnice s šatnou. Z ložnice, ale i ze vstupní chodby, můžete vejít do koupelny s toaletou. Schody na vyšší podlaží autor projektu umístil podél nejdelší stěny domu, kde je i hlavní vchod. 

Drevěné schody

Schody ze světlého dřeva se dají zboku využít jako úložné prostory.  Zdroj: BoysPlayNice

Obývací pokoj s terasou a vyhlídkou

V prvním poschodí je vlastně další apartmá se dvěma ložnicemi, kuchyňskou linkou formovanou do tvaru písmene U a větší jídelní částí. Uprostřed dispozice je umístěna koupelna. Po schodech vedle ní se dostanete do druhého poschodí. To slouží jako rozšířený obývací pokoj pro obyvatele druhého podlaží. Terasa nabízí výhledy na celé okolí. Vila je podsklepena, čímž získala další cenný prostor. 

Přečtěte si také:
Funkcionalistická vila s výhledem

Jak to vypadá uvnitř?

Celý interiér je nádherně světlý a vzdušný, velkoformátová okna najdete prakticky všude. Dřevěná podlaha ladí k minimalistickým bílým stěnám, bílá je i kuchyňská linka s ostrůvkem v přízemí. Podobně i linka o poschodí výše. V koupelnách dominují světlešedé obklady použité i jako dlažba. Prostor i tady zútulňuje světlé dřevo, sklo a zrcadla. V nejvýše položeném prostoru je krb, na míru vyrobený vestavěný nábytek opět v bílé barvě, doplněný šedou pohovkou. Schody ze světlého dřeva se dají zboku využít jako úložné prostory.

Pobytová terasa

Díky skleněnému zábradlí střechu prvních dvou podlaží lze využívat jako pobytovou terasu.  Zdroj: BoysPlayNice

Vápenná omítka jako odkaz na tradiční řemeslo

Zajímavého řešení se dočkala i fasáda domu. Je z vápenné omítky a architekt ji zvolil jako reminiscenci na unikátní zručnost tradičního řemesla vídeňských domů z přelomu 19. a 20. století. V posledních dekádách bylo toto umění nahrazeno standardizovaným použitím polystyrenových fasád a systémového použití venkovních omítek.

Přečtěte si také:
Dolní podlaží rodinného domu v jižním Německu je proskleno po délce více než třicet metrů
Prosklená vila

Základním rysem novostavby, ukončené v závěru minulého roku, je geometrická hra tvarů a materiálů. Zdroj: BoysPlayNice

Vila v Perchtoldsdorfu

architektonický ateliér: Jan Proksa – Architekt

autor: Jan Proksa, hlavní architekt

lokalita: Perchtoldsdorf, Rakousko

rok projektu: 2016

rok dokončení: 2020

zastavěná plocha: 132 m2

hrubá podlahová plocha: 313 m2

užitná plocha: 249 m2

plocha pozemku: 528 m2

Spolupráce:

krajinářská architektura: Korbinian Lechner

architekta – spolupráce na návrhu: Ursula Knappl

statika: Neli Rachkova-Anastassova

tepelná technika: K2 Bauphysik

Sabína Zavarská

Zdroj: linka.news

Foto: BoysPlayNice

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: moderni architektura prosklené plochy rodinne domy střešní terasa vily
Sdílejte článek

Diskuze