Ultramoderní inteligentní vila v Praze vyráží dech! Působí jako ze sci-fi filmu

18. 12. 2020
Diskuze (14)
Sdílet

Hodnota rodinných domů dnes stoupá. Nemluvíme ani tak o ceně, ale o možnosti vyjít bezpečně na vzduch na vlastní dvůr, zasadit si vlastní zeleninu, vypěstovat ovoce, nechat děti hrát si na vlastním mini hřišti či vyběhat se se psem.

Být venku, a přitom stále doma, je to, co aktuálně velmi chybí majitelům bytů. Též pražská Villa Sophia vznikla jako střed vesmíru pro mladou rodinu. A skutečně vypadá jako ze sci-fi.

Inteligentní vila

Nevšední stavba stojí na hraně svahu nad přírodní rezervací. Zdroj: BoysPlayNice

„Villa Sophia funguje jako střed vesmíru, kolem kterého se točí celý život. Když se mladý pár rozhodl vrátit z Kanady zpět do Čech, oba se chtěli zároveň vrátit i do pražského společenského života. Dům, který jim umožní kombinovat práci i bydlení paralelně vedle sebe, a přitom úplně odděleně, musel splňovat mnoho podmínek. Je stavěný pro život a tomu odpovídá dispozice, zvolené materiály i integrace technologií do jednotného autonomního systému s umělou inteligencí,“ popisují příběh moderní stavby architekti z ateliéru COLL COLL.

Přečtěte si také:
Dům propojený s přírodou ukrývá uvnitř luxusní interiér

Tři různé výhledy a zážitek z blízké přírody

Nevšední stavba stojí na hraně svahu nad přírodní rezervací a nabízí jedinečný výhled na Prahu. Všude kolem je živo – kromě mnoha ptáků na pozemek občas zabloudí i srnka či divočák. Díky klesajícímu terénu mohli autoři projektu dům otevřít na jih. Pečlivým umístěním se jim podařilo vytvořit tři odlišné výhledy: z obytného prostoru vidíte do zahrady, z ložnice do korun stromů a z pracovny na panorama města.

Jidelna

Panoramatický výhled. Zdroj: BoysPlayNice

Garáž jako vstupní hala

Obytné a pracovní části domu jsou odděleny. Mají i samostatný vchod zvenku, ze severní fasády, která je řešena jako slepá. Tento dvojitý vchod slouží hlavně pro návštěvníky. Domácí vcházejí dovnitř garáží, která je plnohodnotnou součástí domu a slouží též jako vstupní hala. Od této primární oblasti se odvíjí prostorová spirála interiéru.

Inteligentní vila

Garáž jako vstupní hala. Zdroj: BoysPlayNice

Bydlení na celý život

„Čtvercový půdorys jsme v duchu renesančních paladiánských vil rozdělili na devět polí, která spirálovitě stoupají po svahu. Ukončuje je nejveřejnější úsek domu – jeho pracovní část. Do hlavního obytného prostoru se vchází na úrovni zahrady.

Interiér inteligentní vily

Čtvercový půdorys architekti rozdělili na devět polí, která spirálovitě stoupají po svahu. Zdroj: BoysPlayNice

Ložnice

Ložnice je v tiché části vily. Zdroj: BoysPlayNice

Díky centrální schodištní hale se dostanete po stoupajícím svahu do vyšších částí domu. Pobytové schodiště kříží bezbariérová rampa, která podtrhuje celkovou funkčnost domu jako celoživotního místa na bydlení, jak si to klienti přáli. Rozvíjí pohyb v rané fázi života a usnadňuje fungování na jeho sklonku,“ charakterizují dispoziční řešení autoři projektu.

Spirálovité schodište

Spirálovité schodiště. Zdroj: BoysPlayNice

Kvalitu materiálů nejprve otestovali, až potom je použili

Velmi důležitou součástí realizace byl výběr materiálů. Konstrukční řešení i materiály byly vybírány s důrazem na udržitelnost, trvalost a hmatovou pevnost domu. A to až s takovou pedantností, že vzorky materiálů testovali na pevnost, pružnost a chemickou stálost. Monolit domu byl odlit přesně tak, aby okna seděla do fasády, která obtáčí dům a geometricky propojuje jeho nejnižší a nejvyšší body. Součástí stavby je zelená střecha. Zároveň je centrem ornamentu otevírající se hvězdy, která pokračuje terasami kolem domu a rozplývá se v zahradě.

Kuchyň

Prostor na vaření a stolování. Zdroj: BoysPlayNice

Dům s vlastní inteligencí a schopností učit se

Protože vila patří kulturoložce a počítačovému vědci, už předem bylo jasné, že technologie v něm budou mít pevné místo. Veškerá světla jsou nastavitelná v plném spektru (RGBW), aby večer dokázal dům pomalu odstranit modrou složku – pro dobrý spánek.

Světla

Veškerá světla jsou nastavitelná v plném spektru (RGBW), aby večer dokázal dům pomalu odstranit modrou složku – pro dobrý spánek. Zdroj: BoysPlayNice

Obývací pokoj

Na koncertním křídle si můžete zahrát, ale i přehrát jakoukoliv skladbu. Zdroj: BoysPlayNice

Dveře se pohybují samy na lineárních magnetech, ale slouží i jako plnohodnotná součást přirozené vzduchotechniky. Na koncertním křídle si můžete zahrát, ale i přehrát jakoukoliv skladbu. Dokonce dům sám na něm dokáže generovat melodie pomocí vlastní umělé inteligence.

Přečtěte si také:
Drsný luxus, který není pro každého: Čeští architekti navrhli betonovou vilu v džungli

A kdyby byla opravdu zima, použije jako doplňkový zdroj tepla například troubu. „Dům umožňuje aktivní ovládání, ale nenutí k němu. Učí se optimálně vyhovět často protichůdným okolnostem, zohledňuje vnější vlivy, nepopírá technologický potenciál ani udržitelnost,“ popisují tento technologický zázrak architekti.

Villa Sophia

architektonický ateliér: COLL COLL
autoři: Daria Chertkova, Jana Zatlukajová, Krištof Hanzlík, Libor Mládek, Lucie Roubalová, Ľudmila Koskan, Marie Davidová, Michaela Dlouhá, Martin Gaberle, Michal Krejčík, Markéta Součková, Ondřej Punda, Šimon Kos, Veronika Brůhová, Vojtěch Slabý
lokalita: Praha, ČR
realizace: 2010 až 2018
zastavěná plocha: 307
hrubá podlahová plocha: 480
užitná plocha: 390

Sabína Zavarská
Zdroj: www.linka.news
Foto: BoysPlayNice

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: inteligentní domy moderné domy moderni architektura umělá inteligence
Sdílejte článek

Diskuze

  • To je hrozný !!

    Vlk
  • Moc zajímavé,a krásné.

    KULATÝČTVEREČKY
  • Mauzoleum?

    Kanár
  • Mrazak hadr

    Anonym
  • Kterej vůl mi vyfotil moji chajdu ?

    Michal
  • První dojmy hrobka, bunkr, kino, nelíbí se mi ani jeden pokoj, nábytek, celková kompozice, líbí se mi pobytové schody, zelená střecha. Miluji funkcionalismus a čekal jsem něco ve stylu Le Corbusiera nebo Wrighta, tady to ale nevidím ani v náznacích, snad vyjma toho pobytového schodiště, to hlavní schodiště je jak z pevnosti Dobrošov. Technicky je jistě dům moderní a hlavně že se líbí majitelům, vypadá to že je na pozemku ještě s domem rodičů.

    Libor
  • To je směsice katastrofálních prvků, které nemají ani štípek hezkého, líbivého, hlavně i funkčního bydlení. Je to vše strohé, bez špetku lidského tepla, hromada studených prvků!!!!

    Marta Bradáčová
  • V dnešní době nemá spoustu lidí co žrát.Gastro,hotelnictvi…spousty dluhů a půjček.A pak si nějaký pražský zazobanec,žijící v USA,postaví takový drahý krám s drahým kramem v garáži.Super…

    Tomino
  • Hezké, moderní, ale pro mne studené a neůtulné. Každý má jiný vkus. Já mám ráda i pohodlí, i útulno domácí i modernu. Věřím, že tam jsou spokojeni, nicméně můj sen je srub se vším všudy….

    Renata
  • Sci-fi bude leda cena.

    Rick
  • Možná jako komerční prostor, ale pro bydlení rozhodně ne. Neútulné bez tepla domova.

    Sronin
  • Chudery uklízečky, panička bzde náročná.

    Lida
  • Prostě domek pro mladé

    Anonym
  • Líbí se mi spousta pozoruhodných skvěle provedených řemeslných detailů. Bohužel stavba jako celek mi přijde nesmyslná, a to mám rád český funkcionalismus, ale něco je tu špatně, jestli ta přehnaná hmota, nevím. Druhá vila Tugendhat to není ani se k ní nepřiblížila. Škoda, architekt má smysl pro detail, ale něco velkého mu uteklo. Ale obyvatelé jsou určitě spokojení a mají to co si vysnili a zaplatili a to je koneckonců to nejdůležitější.

    Filip