Místo stavění provrtali svah a dům kvůli silným větrům skryli

09. 03. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Tento dům je prostě celý ukrytý ve svahu jako moderní a dokonale propracovaná jeskyně. Záměr „zakopat“ dům však nevznikl ze snahy šokovat. Důvodem bylo prostředí, ve kterém se nachází.

Zahrabán kvůli větru

Stavba stojí v malé, odlehlé skalnaté zátoce na ostrově Serifos, který se „vznáší“ těsně nad hladinou moře. I když tato lokalita poskytuje dostatek soukromí, má jiná negativa – je vystavena silnému severnímu větru. Právě to byl důvod, proč se tvůrci návrhu rozhodli místo stavby nad úrovní terénu „provrtat“ svah.

Přečtěte si také:
Ultramoderní inteligentní vila v Praze vyráží dech! Působí jako ze sci-fi filmu
Dům ukrytý ve svahu

Tento dům je prostě celý ukrytý ve svahu jako moderní a dokonale propracovaná jeskyně. Zdroj: Yiorgis Yerolymbos

Robustní kámen, lehké sklo, vnitřní zahrady

„Na svah jsme aplikovali obdélníkovou mřížku, abychom vytvořili trojrozměrnou šachovnici pevných a prázdných míst. Tak vznikly obytné části, které jsou zároveň izolované. Přísnou geometrii jsme narušili rotací poslední osy mřížky, kvůli výhledu z obytné zóny. Vnitřní i vnější prostory chrání podélné stěny z kamene.

Otevřená část na východ

Přední strana je úplně otevřená na východ. Zdroj: Yiorgis Yerolymbos

Příčné fasády jsou na rozdíl od robustních kamenných zdí lehké, vyrobené ze skla, a dají se otevírat po celé délce. Přední strana je úplně otevřená na východ, zatím co zadní okna rámují vnitřní zahrady, které zlepšují proudění vzduchu a propouštějí světlo do rezidence,“ vysvětluje hlavní architektka Iliana Kerestetzi.

moderní bazén

Stavba stojí v malé, odlehlé skalnaté zátoce na ostrově Serifos, který se „vznáší“ těsně nad hladinou moře. Zdroj: Yiorgis Yerolymbos

Tři poschodí = tři funkce

Celá rezidence je rozdělena do tří úrovní. V jedné se nacházejí ložnice, v druhé obývací zóny a samostatnou částí je penzion. Všechny tři úrovně spojuje venkovní schodiště, které na jedné straně symbolizuje sestup do moře, na straně druhé – když jdete směrem nahoru – výstup do nebe. Dispozice má mnoho zákoutí a skrytých prostorů.

Kuchyň

Kuchyň. Zdroj: Yiorgis Yerolymbos

Efekt znásobily přirozené materiály

Autoři projektu se netají, že jejich cílem bylo vytvořit pocit přirozené dutiny. Tuto ideu podpořili i výběrem materiálů a barevné palety: kámen, pohledový beton, dřevo a kov. Děrované filtry na fasádách a podlaze vytvářejí stínové vzory. V kombinaci s velkým reflexním zrcadlem vzniká v soukromých prostorech rezidence tajuplná atmosféra.

Přečtěte si také:
Drsný luxus, který není pro každého: Čeští architekti navrhli betonovou vilu v džungli

nCAVED-Serifos from Panagiotis Voumvakis on Vimeo.

NCaved

architektonický ateliér: Mold Architects

hlavní architekt: Iliana Kerestetzi

konzultant: Manos Kerestetzi

designérsky tým: Konstantinos Vlachoulis, Michail Xirokostas

lokalita: Ag. Sostis, ostrov Serifos, Řecko

celková plocha: 360 m²

plocha pozemku: 6 000 m²

realizace: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Yiorgis Yerolymbos

Video: Panagiotis Voumvakis

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné obklady moderní domy ve svahu pohledový beton prosklené plochy svahovitý pozemek
Sdílejte článek

Diskuze