Zdroj: Ivo Tavares Studio

Diagonální dům efektivně využívá prostor. Do bazénu se dostanete rovnou z interiéru.

08. 02. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Prostorná vila u portugalského města Aveiro je výsledkem detailní a úplně pragmatické hry. Architektka Maria João Fradinho tvar domu odváděla sekundárně od vnitřní a vnější prostorové organizace, jakou požadovali majitelé. Samozřejmě v součinnosti s platnými místními regulativy. Výsledek je inspirativní, svěží a plný překvapivých momentů, jako například využití diagonál nebo bazén, do kterého hupnete přímo z interiéru.

V lokalitě, kde vila stojí, je nízká hustota osídlení, a proto si architektka mohla dovolit odvážnější uvažování – nebylo až tak nutné uzavírat stavbu před okolím. Celý dům vznikl jako nehomogenní kus, složený z různých objemů, které jsou zvýrazněny i odlišnými fasádami, avšak ve finální podobě tvoří jedno tělo.

Přečtěte si také:
Úchvatná hra s tvary a odrazy díky velkolepému použití skla v domě. Průzračný interiér vás ohromí

Přízemí skrývá technickou a společenskou část, poschodí je soukromé

Interiér sestává ze dvou podlaží. V přízemí jsou společné prostory se vstupní chodbou, kuchyní, jídelní částí, obývacím pokojem a hygienickým zázemím. V technické části přízemí je dvougaráž, strojovna a prádelna.

Dvoupodlažní hranatý černobílý dům

Celý dům vznikl jako nehomogenní kus, složený z různých objemů, které jsou zvýrazněny i odlišnými fasádami, avšak ve finální podobě tvoří jedno tělo. Zdroj: Ivo Tavares Studio

V prvním poschodí se nacházejí soukromé ​​prostory – dvě ložnice se společnou halou a šatníkem. Také tu najdete pracovnu, koupelnu a apartmá s vlastním šatníkem a vlastní koupelnou.

Vchod do domu s chodbou s vinotékou

Černobílá kombinace doplněná světlým dřevem dominuje i v interiéru. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Tři různé posouvané „krabice“

Vnitřní objem vily se rozvíjí řezem diagonálním směrem, i proto autorka dům nazvala diagonálním. Toto řešení umožnilo vertikálně rozdělit objem na dvě části s fasádami různých šířek, aby se daly splnit požadavky majitelů na organizaci prostoru.

Přečtěte si také:
Dům v Brně okouzlí hrou s tvary, elegancí a čistotou

Z vnějšího pohledu tak vynikají tři základní objemy – „krabice“, každá s jednou prosklenou fasádou. Objemy vnášejí do interiéru různé zážitky, vytvářejí různé vztahy s nevelkým exteriérem.

Černobílá kuchyň a jídelna v moderním domě

V přízemí jsou společné prostory se vstupní chodbou, kuchyní, jídelní částí, obývacím pokojem a hygienickým zázemím. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Hra světla, vody, prostoru

Z mnoha nevšedních detailů nás nejvíce zaujal úzký a dlouhý bazén, do kterého mohou obyvatelé skočit přímo z interiéru. Směrem k zahradě se zužuje.

Když nemají chuť na osvěžení vodou, bazén poskytuje i jiný zážitek – při posezení u něj si mohou vychutnávat světelné efekty, které vytváří odraz vody na konzolovitě přesahující horní části domu.

Prosklená část rodinného domu s bazénem

Úzký a dlouhý bazén, do kterého mohou obyvatelé skočit přímo z interiéru, se měrem k zahradě zužuje. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Ta je zhmotněna v bílý kvádr vysunutý nad bazén. Objem pod ním je kontrastně černý, u bazénu má místo terasa s keramickou dlažbou a s výraznou černou členitou pergolou. Černobílá kombinace doplněná světlým dřevem dominuje i v interiéru.

Přečtěte si také:
„Černá ovce“ mezi bílými domy: Atypická stavba lže exteriérem
Terasa domu s čermou pergolou a bazénem

Terasa. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Diagonální dům

architektonický ateliér: Frari – architecture network

hlavní architektka: Maria João Fradinho

lokalita: Aveiro, Portugalsko

realizace: 2020

plocha: 275 m2

Sabína Zavarská

Foto: Ivo Tavares Studio

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dvoupodlažní domy geometrické linie Interiérové trendy moderni architektura prosklené plochy rodinne domy vily
Sdílejte článek

Diskuze