Úchvatná hra s tvary a odrazy díky velkolepému použití skla v domě. Průzračný interiér vás ohromí

02. 09. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Vila v italském regionu Piemont okouzlí v prvé řadě velikostí obytného prostoru. Nás však stavba od architektů z ateliéru Damilanostudio oslovila něčím jiným – hrou s tvary, a především odrazy, které vznikají v interiéru i mimo něj díky velkolepému použití skla. Krásný, esteticky čistý, ba až průzračný interiér se zrcadlí v atypickém trojúhelníkovém bazénu. Na nečekaných místech uvnitř zase najdete odlesky exteriéru.

Pozemek, na kterém se nachází dům s názvem „She House“, má obdélníkový tvar s rozlohou osmi set šedesáti metrů čtverečních. Díky svažitému terénu nabízí dvousetsedmdesátistupňový výhled na rovinu dole. Majitel pozemku toužil bydlet v moderním domě se vším, co k němu patří.

Přečtěte si také:
Středomořská vila se po celé své délce otevřela nekonečným výhledům

Množství výhod, které pozemek poskytoval, architekti ještě znásobili členitostí projektu. I díky ní je mezi místní architekturou jedinečný. Fascinující geometrie jednotlivých podlaží vytváří z každého pohledu různé obrazce.

Geometrická vila s prosklenými plochami

Kromě masivně použitého skla je v architektuře této stavby významné použití dřeva s různými povrchovými úpravami a také obklad z přírodního kamene. Zdroj: Andrea Martiradonna

Tři podlaží z železobetonu

Hlavní část je vytvořena z železobetonu a rozdělena na dvě nadzemní podlaží a suterén. Společné obytné prostory domu směřují na jih a otevírají se do zahrady, prostory na spaní najdete na severní straně. Všechna podlaží jsou vertikálně propojena nejen vzdušným schodištěm, ale i výtahem. V suterénu mají své místo technické prostory, dílna a garáž. Najdete tu i hernu vybavenou kuchyní, pohovkou a židlemi.

Obývací pokoj s dvojnásobnou výškou a skleněnými stěnami

Po vstupu do interiéru vás okamžitě okouzlí obývací pokoj s dvojnásobnou výškou a skleněnými stěnami. Zdroj: Andrea Martiradonna

Japonská zahrada a místní kámen

Do domu se dostanete po schodišti pokrytém místním kamenem, které křižuje do detailu řešenou japonskou zahradu. Po vstupu do interiéru vás okamžitě okouzlí obývací pokoj s dvojnásobnou výškou a skleněnými stěnami, které udržují stálý dialog s exteriérem. Díky nim (a použití skla i jako materiálu na oddělení interiérových zón) vznikají zajímavé scény a obrazce – nejen během jednotlivých částí dne, ale i vzhledem k ročnímu období.

Prosklený roh jídelny a terasa

Je možné otevřít celý prosklený roh jídelny. Zdroj: Andrea Martiradonna

Ani nábytek není „běžný“

Dominantními prvky hlavní společenské zóny jsou útulná pohovka a krb s působivým úložištěm na dřevo. Za pozornost stojí stříbrný konferenční stolek, nezvyklý koberec a originální osvětlení. Za pohovkou vede do podlaží výše jednoduché bílé schodiště – oddělené od obytné zóny průzračným sklem. Působí, jako by se vznášelo ve vzduchu.

Přečtěte si také:
Modernistická vila kousek od Brněnské přehrady prošla radikální změnou. Poznali byste ji?

Sklo nerozděluje, ale spojuje

Posuvnými skleněnými dveřmi se dostanete do jídelny spojené s kuchyní. Další skleněné dveře spojují místnost s terasou a zahradou. Je možné otevřít celý prosklený roh jídelny. Po kovových schodech vyjdete do prvního poschodí. Zde najdete místnosti určené k relaxaci a na osobní péči. Nemluvíme o ložnici, ale o wellness-centru se saunou, na které navazuje terasa s mini bazénem určeným pro vodní masáže.

Geometrická vila s prosklenými plochami

Vila v italském regionu Piemont okouzlí. Zdroj: Andrea Martiradonna

Týk, ořech a různé úpravy dřeva

Posuvné prosklené dveře nechybí ani v hlavní ložnici. Otevírají se na terasu z barmského týku. Za pozornost stojí i další speciality: toalety, umyvadla, baterie, keramické dlaždice, pryskyřičná podlaha v prostorách sprchy, toalety a bidetu. Celý dům sjednocuje podlaha z ořechu. Kromě masivně použitého skla je v architektuře této stavby významné použití dřeva s různými povrchovými úpravami a také obklad z přírodního kamene.

Přečtěte si také:
Velký dům rušil prostředí vesnice – zmenšili ho a udělali z něj dva

SHE HOUSE

architektonický ateliér: DAMILANOSTUDIO ARCHITECTS

hlavní architekt: Arch. Duilio Damilano

spolupráce: Arch. Emanuele Meinero, Geom Lorenzo Romano

lokalita: Piemont, Itálie

plocha domu: 600 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Andrea Martiradonna

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: geometrické tvary moderni architektura prosklené plochy prosklené stěny schodiste třípodlažní domy vily
Sdílejte článek

Diskuze