Velký dům rušil prostředí vesnice – zmenšili ho a udělali z něj dva

Nedaleko města Lázně Bohdaneč se kdysi nacházela malá osada nazvaná Ráj. I když ji město v dvacátém století pohltilo, stále žije vlastním životem a udržuje si typickou atmosféru, vzdálenou životu lázeňského města.
Reklama

Architektonicky má stále charakter vesnice, jíž protéká potok. Jeden dům však mezi jinými vyčníval. Úkolem architekta Zdeňka Balíka bylo přizpůsobit tuto stavbu okolním typicky venkovským domům.

Rekonstrukce rodinného domu

foto ZETTE atelier

Bývalou vesnici tvoří i dnes venkovské domy či spíše chalupy, mnohé s hospodářskými stavbami. Jen jeden jediný dům se od nich výrazně odlišoval. Byl vyšší, s výraznou atikou, širokými okny. Na rozdíl od okolních domů neměl ani sedlovou střechu. Běžně bychom si mysleli, že takováto stavba je škola, obecní úřad či pošta – pak by se dala tato odlišnost pochopit. Byl to však rodinný dům, jako všechny ostatní okolo.

Rekonstrukce rodinného domu

foto ZETTE atelier

Je snazší udělat z malého velký, než naopak

Úkolem Zdeňka Balíka a spoluautora projektu Josefa Krejčího bylo co nejvíce přizpůsobit tento rodinný dům okolním stavbám a charakteru venkovských domů. Vždy je jednodušší z malého domu udělat velký, než z velkého malý.

Autoři rekonstrukce však našli způsob: „Dům svou velikostí odpovídal jeden a půl násobku okolních domů. Proto jsme se rozhodli z něj udělat dva domky, větší a menší. Dům má dva štíty a členění je vidět i ve vnitřním uspořádání celého domu.“ Samozřejmě oba takto vzniklé domky tvoří jeden celek.

Rekonstrukce rodinného domu

foto ZETTE atelier

Dvě místnosti s cennými klenbami

Autoři přeměny přiznávají, že původní stav domu nebyl pro ně překážkou, i když ho samozřejmě bylo třeba upravit. Všechno cenné zachovali, to, co dispozičně a funkčně nemělo žádný význam, odstranili.

„Speciálně cenné jsou dvě sousedící místnosti s klenbami. Z jedné jsme udělali jídelnu, z druhé kuchyň. Z jídelny je přímý vstup na dvůr. Tyto místnosti navazují na vstupní halu,“ popisuje jedinečnosti stavby architekt. Na klenbách ponechali odhalené zdivo, které spolu s použitým historickým nábytkem a předměty umocňuje atmosféru v srdci domu.

foto ZETTE atelier

Z ploché střechy dvě sedlové

K domu patří i hospodářské budovy, které vymezují směrem do zahrady dvůr s třešní. Fasáda domu orientovaná do dvora a zahrady má velká okna. V přízemí se nachází hala, obývací pokoj, jehož část má otevřený strop až do patra, též ložnice s koupelnou a schodiště. Směrem k zahradě je orientován prostor kuchyně s jídelnou.

V poschodí našly místo dva dětské pokoje, hygienické zázemí a pracovna, z níž je vidět dolů do obývacího pokoje. Výrazného efektu ve prospěch symbiózy s okolím se podařilo dosáhnout úpravou ploché střechy na dvě sedlové a bíle natřenou cihlovou fasádou.

fasada domu

foto ZETTE atelier

Rekonstrukce rodinného domu v Ráji ve zkratce

architektonický ateliér: ZETTE atelier, s. r. o.

autor: Ing. arch. Zdeněk Balík

spoluautor: Ing. arch. Josef Krejčí

zastavěná plocha: 108 m2

obestavěná plocha: 648 m3

projekt: 2014

realizace: 2015 až 2019

lokalita: Pardubický kraj

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ZETTE atelier, s. r. o

Reklama

Komentovat