Dům v Brně okouzlí hrou s tvary, elegancí a čistotou

14. 07. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

Na začátku byl nepravidelný tvar pozemku, svažitý terén – na druhé straně představa příjemného bydlení v úzkém kontaktu se zelení.

Kuba & Pilař architekti z komplikovaného zadání vytvořili klenot čistých linií a rafinovanosti. Výsledný dům vypadá z každé strany jinak, s hrdostí a elegancí navazuje na ustupující řadovou zástavbu ze sedmdesátých let. Bílá omítka, průsvitné prvky a především geometrie poutají už z dálky.

Základem návrhu byla hra se třemi pravoúhlými kvádry, které jsou nalepeny na sousedním řadovém domě s podobnou výškou. Architekti je poskládali na sebe tak, aby jimi vytvořili co nejpraktičtější funkční členění vnitřních, venkovních i přechodných prostorů. Kvůli svažujícímu se pozemku není spodní kvádr z ulice viditelný.

Přečtěte si také:
Nezvyklé řešení rodinného domu: Terasa, která se pohybuje podle slunce! (VIDEO)

Kromě vstupních dveří a brány má uliční fasáda jen malá podélná okna umístěná vertikálně i horizontálně, a tak soukromí majitelů zůstává úplně zachováno. Naopak okna všech obytných místností jsou orientována směrem na jih – k odrostlé zeleni.

Bílý trojpodlažní dům

Výsledný dům vypadá z každé strany jinak, s hrdostí a elegancí navazuje na ustupující řadovou zástavbu ze sedmdesátých let. Zdroj: David Korsa

Tři podlaží = tři funkce

Suterén, tedy spodní kvádr, který z ulice není vidět, zahrnuje obývací pokoj s kuchyní, hlavní denní zónu. Prostřednictvím terasy je bezbariérově spojen se zahradou. Kvádr na úrovni chodníku, část vertikálně umístěná uprostřed stavby, obsahuje vstupní halu, šatnu, pracovnu se skleněným stolem orientovaným čelně k oknu s příjemným výhledem, hygienickou místnost a schodiště. Schodiště přechází na tomtéž místě všemi třemi podlažími jako sjednocující klín domu.

Skleněné schodiště

Eleganci a atmosféru luxusu v interiéru umocňuje použití bílé barvy jako dominantní, včlenění skleněných prvků, například zábradlí schodů, které působí, jako by visely ve vzduchu. Zdroj: David Korsa

Domácí wellness chrání kopilit

V části nad garáží je terasa s domácím wellness, které je před očima kolemjdoucích či sousedů chráněno kopilitovým pláštěm. Právě tento plášť dotváří zajímavé estetické řešení celé stavby.

Přečtěte si také:
Moderní rodinný dům v Praze se světlým interiérem

Nebrání pronikání světla, ale chrání soukromí. V nejvyšším poschodí se nacházejí soukromé pokoje – tedy ložnice a koupelny. Součástí stavby je garáž pro dvě auta, která je na východní straně domu v nejnižší části.

Bílá kuchyň a černá jídelna

Kuchyň a jídelna. Zdroj: David Korsa

Bílá, černá, sklo a beton

Eleganci a atmosféru luxusu v interiéru umocňuje použití bílé barvy jako dominantní, včlenění skleněných prvků, například zábradlí schodů, které působí, jako by visely ve vzduchu. Bílé kontrastuje šedá a černá, použitá hlavně na nábytku a menších doplňcích.

Dům jako tři pravoúhlé kvádry

Základem návrhu byla hra se třemi pravoúhlými kvádry, které jsou nalepeny na sousedním řadovém domě s podobnou výškou. Zdroj: David Korsa

Kouzlo prostoru umocňují rozměrná umělecká díla na stěnách a hra s přirozeným, ale i umělým osvětlením. Také tato stavba studia Kuba & Pilař architekti je důkazem precizně do detailu řešeného návrhu zvenčí a zevnitř, který je dotažen do působivé realizace.

Přečtěte si také:
Citlivě zasazený dům v malé obci má téměř pět set metrů čtverečních a žádný vypínač

RD Brno-Kohoutovice

architektonický ateliér: Kuba & Pilař architekti, www.arch.cz/kuba.pilar

autoři: Tomáš Pilař, Ladislav Kuba, Helena Hovorková, Milena Galátová, Martin Hlava

lokalita: Brno-Kohoutovice

plocha pozemku: 538 m2

zastavěná plocha: 220 m2

užitná plocha: 348 m2

obestavěný prostor: 1 830 m3

návrh a realizace: 2012 – 2019

Sabína Zavarská
Foto: David Korsa

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: domácí wellness geometrické linie novostavby řadová zástavba rodinne domy třípodlažní domy
Sdílejte článek

Diskuze

  • Svým způsobem okopírovaná Tugendhatka.

    Libor