Citlivě zasazený dům v malé obci má téměř pět set metrů čtverečních a žádný vypínač

05. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Investora, který hledal pozemek na stavbu rodinného domu, zaujala parcela v obci Ráby v podhradí Kunětické hory. V kouzelném prostředí venkova v lůně přírody stál venkovský dům s malým hospodářským zázemím.

Vzhledem i orientací navazoval na rytmus sousedních domů v ulici. Pro architekty byl tento moment velmi důležitý, protože jejich cílem bylo novostavbu osadit co nejcitlivěji do existujícího prostředí. Hlavní motiv stavby byl tedy jasný: jednopodlažní stavba s malým podkrovím, sedlová střecha (povinnost šikmé střechy vyplývá z místních nařízení) a nenápadná fasáda ze strany ulice. 

Přečtěte si také:
Nízkoenergetická venkovská vila s maximálním komfortem bydlení a s minimální údržbou
Obě části dvojdomu odděleny garáží

Obě části dvojdomu – obě bytové jednotky jsou od sebe odděleny velkou průchozí garáží. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Tvorba architektů z českého AIR ateliéru Vítězslava Táborského, Aleše Jeřábka má charakteristický rukopis – racionální přístup a jednoduchá, trvanlivá řešení. Přesně v těchto intencích se nese i jejich realizace rodinného domu s užitnou plochou téměř pěti set metrů čtverečních. Působí čistě a vzdušně a plně zapadá do hlavní charakteristiky studia – AIR = Architektura Inspirovaná Rozumem.

Terasa s jídelnou

Celá stavba se otevírá do zahrady, kde je terasa, bazén, altánek a dostatek prostoru pro relaxaci. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Členitý půdorys skrývá dva byty

Když se projdete ulicí, nepředpokládali byste, že tato jednoduchá stavba s čistými liniemi poskytuje čtyři sta šestasedmdesát čtverečních metrů užitné plochy. Díky speciálnímu členění stavby se podařilo je umně skrýt, aby nebily do očí a nekazily ráz okolních domů. Nač tolik prostoru? Novostavba v podstatě slouží jako moderní dvojdům s využitelným podkrovím.

Přečtěte si také:
Jednoduchý rodinný dům s čistými liniemi vytvořil se sousedními domy jeden celek

Dva byty v jednom domě a garáž mezi nimi

První část domu je blíže k ulici. V přízemí se nachází hlavní obytný prostor, všechny soukromé pokoje jsou v poschodí, stejně tak i hygienické zázemí. Druhá část domu (druhý byt) je převážně přízemní. V menším podkroví mají majitelé jen relaxační zónu a pracovnu. Obě části dvojdomu – obě bytové jednotky jsou od sebe odděleny velkou průchozí garáží. Celá stavba se otevírá do zahrady, kde je terasa, bazén, altánek a dostatek prostoru pro relaxaci.

Chodba s přechodem do obýváku

Majitelé příjemně řešeného domu jsou obdivovateli čistého designu bez zbytečných detailů a dekorací. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Bez zbytečných detailů a dekorací

Majitelé příjemně řešeného domu jsou obdivovateli čistého designu bez zbytečných detailů a dekorací, čímž si s architekty z AIR ateliéru i s navrhovatelem interiéru architektem Pavlem Hrdým dokonale vyhovovali. Tvůrci pracovali především s přírodními materiály, požadavkem investorů byla dřevěná podlaha. Cílem exteriéru i interiéru domu byl lehký moderní nadčasový styl, který je dlouhodobě esteticky udržitelný.

Kuchyň a jídelna

Společenský prostor je navržen tak, aby obě rodiny trávily většinu času spolu. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Konstrukce z keramických cihlových bloků

Konstrukce domu je řešena úplně konvenčně – z keramických cihlových bloků s železobetonovými stropy. Střechu drží dřevo-ocelová konstrukce. Z materiálů byly na stavbu použity: cihly Porotherm, polystyrenové obklady, beton, dřevo a na střechu cembrit.

Koupelna jako wellness, osvětlení RGB

Interiér obou částí domu okouzlí i moderními technologiemi. Šatna s koupelnou ve stylu wellness s umělým osvětlením RGB nabízí možnost vytvořit intimní a relaxační atmosféru. Světla RBG jsou však v celém domě, takže v jakékoliv místnosti si můžete nastavit barvu i její intenzitu. Společenský prostor je navržen tak, aby obě rodiny trávily většinu času spolu. Velká okna propojují interiér se zahradou a vnášejí do něj dostatek světla.

Koupelna s toaletou

Koupelna a toaleta. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Keramická deska v kuchyni a celý dům bez vypínačů

Specialitou v kuchyni je keramická deska, která je odolná vůči mechanickému poškození, ale i vůči teplu. Najdete zde též vinotéku pro celkem sto lahví a úložný prostor pro sklo. Další jedinečností jsou inteligentní elektroinstalace Loxon. Co to znamená? Vypínače byste zde hledali marně. Osvětlení funguje na principu pohybových senzorů. V kuchyňské lince je zabudováno bezdrátové nabíjení – stačí položit telefon na linku a nabije se. 

Přečtěte si také:
Dvoupodlažní vila v minimalistickém stylu proměňuje výhledy v krásné obrazy

RD Ráby

architektonický ateliér: AIR ateliér

autoři: Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek

spoluautoři: Pavel Hrdý

lokalita: Ráby, Pardubice, ČR

realizace: 2019

užitná plocha: 476 m2

zastavěná plocha: 441 m2

stavební práce: Stavby Brych, s. r. o.

 

Sabína Zavarská

Foto: Jiří Alexander Bednář

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: Inteligentní technologie novostavby Obytné podkroví rodinne domy venkovské stavby
Sdílejte článek

Diskuze