Vzdušný a světlý bungalov na severu Čech nabízí fascinující bydlení ve spojení s přírodou

20. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

„Dům má připomínat místo, kde trávíte dobrou dovolenou.“ Toto je motto architektů z Ateliéru KUNC architects. Jejich nejnovější projekt ho plně podporuje. Z fotografií rodinného domu Lhota na severu Čech už na dálku cítíme atmosféru pohody, relaxace a neuvěřitelného propojení s přírodou.

Silný, nejen symbolický význam má použití pískovce – venku i v interiéru. Ještě víc fascinující je kombinace kamene a velkých skleněných ploch. Architekty Michala Kunce, Petra Tesaře oslovil majitel krásného pozemku v oblasti borovicových lesů a pískoven.

„Klient si nás našel kvůli tomu, že navrhujeme a stavíme vzdušné a prosklené bungalovy. Přemýšlíme o nich ne jako o architektuře, ale spíše jako o bydlení venku, v zahradě, v přírodě, jíž jsme neoddělitelnou součástí.

Přečtěte si také:
Vila u Jizerských hor stojí v prudkém svahu a majitelům poskytuje krásné výhledy

A on měl a má skutečně nádherné místo pro život. Nabízelo se zachránit co nejvíce lesa, vzrostlých borovic, a postavit dům tak, aby se do zahrady dalo vejít z každého místa interiéru. Aby se smazal rozdíl mezi tím, co je uvnitř a co je venku,“ vysvětlují autoři projektu.

Prosklená moderní vila v přírodě

Ke stírání hranic mezi interiérem a exteriérem výrazně dopomohla velkoformátová hliníková okna a plochá střecha s přesahy chránícími proti slunci. Zdroj: Peter Fabo

Podoba nebyla prvořadá, důležitější je atmosféra

Neexistuje mnoho staveb, které tak intenzivně spojují interiér s exteriérem, jako prosklený bungalov ve Lhotě. Architekti to zvládli do posledního detailu a podařilo se jim vytvořit jeden plynoucí, mimořádně vzdušný a světlý prostor. Příroda je i uvnitř, obytné prostory jsou i venku.

Prosklenná vila s terasou v přírodě

Kamenná zeď prochází zevnitř ven, což umocňuje propojení venkovních a vnitřních prostor. Zdroj: Peter Fabo

Působivého výsledku práce dosáhli díky specifickému přístupu – při diskusích o podobě stavby nešlo primárně o architekturu, ale spíše ladili, jak bude dům fungovat, jakou bude mít atmosféru, emoce, jak se v něm bude žít. Práci s klientem, který si přál přízemní, uživatelsky pohodlný, bezbariérový dům na rovině s velkým obytným prostorem, si pochvalují. Popisují ji jedním slovem: synergie.

Přečtěte si také:
Kompletní rekonstrukci staré chalupy oživila ručně vyráběná mozaika

Písek, kameny, borovice, množství skla a střešní světlíky

Nás už na první pohled upoutalo použití materiálů, které jsou charakteristické pro celý projekt zvenčí i zevnitř. Tvůrci projektu zdůraznili genia loci, fakt, že v celé oblasti jsou pískovny, písek a kameny. Velké kusy pískovce použité na fasádách pocházejí z blízkého lomu. Kamenná zeď prochází zevnitř ven, což umocňuje propojení venkovních a vnitřních prostor. Podobně i rastrová dřevěná stěna oddělující soukromou část domu. Ke stírání hranic mezi interiérem a exteriérem výrazně dopomohla velkoformátová hliníková okna a plochá střecha s přesahy chránícími proti slunci. Střešní světlíky prosvětlují interiér a vytvářejí hru z pohyblivých stínů stromů.

Drevěná moderná jídelna s designovými lampami

Střešní světlíky prosvětlují interiér a vytvářejí hru z pohyblivých stínů stromů. Zdroj: Peter Fabo

Kamenná zeď odděluje veřejnou zónu od soukromé

Jak vypadá dispozice? Princip uložení jednotlivých místností vytváří optický kříž. To znamená, že domem procházejí dvě hlavní světelné a průhledové linie. Kamenná zeď odděluje „veřejnou“ část, technické prostory a část pro návštěvy, která má vlastní vchod, od „soukromé“ části obývacího prostoru a privátní části určené jen pro majitele domu. Tato privátní zóna tvoří „hotelové apartmá“ – koupelna, ložnice, šatna a sauna s výstupem na zahradu. Díky tomuto členění dispozice odděluje část domu obrácenou k ulici od části soukromé, obrácené do zahrady.

Interiér vily s drevěnou podlahou a kamennými stěnami

Architekti vytvořili jeden plynoucí, mimořádně vzdušný a světlý prostor. Zdroj: Peter Fabo

Bez kvalitních odborníků by to nešlo

„Navzdory tomu, že realizačně byl dům poměrně složitý na detaily, vše šlo hladce. Klienti patří k tomu malému procentu investorů, kteří při stavbě nezažili žádné komplikace různého druhu. Měli štěstí na spolehlivé profesionály. Projekt byl detailně zpracován, k tomu se přidal skvělý stavební dozor, bezchybná byla i stavební firma a šikovný stavbyvedoucí.
Z našeho pohledu architektů se nám tímto domem podařilo zatím nejlépe zhmotnit naši představu o bydlení na zahradě, venku,“
doplňuje Michal Kunc.

Přečtěte si také:
Pod zelenou střechou se ukrývá velkorysý rodinný dům

Rodinný dům Lhota

architektonický ateliér: ATELIER KUNC architects, s. r. o.

autoři: Michal Kunc, Petr Tesař, tým AKA

lokalita: Lhota, ČR

zastavěná plocha: 424 m2

užitná plocha: 344 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Peter Fabo

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: bungalovy Interiérové trendy moderni architektura přírodní materiály prosklené fasády rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze