Beton, dřevo a zábavné detaily: Dynamický dům pro mladou rodinu

Mladí ambiciózní rodiče se rozhodli postavit dům pro sebe a své děti. Pozemek se nachází v blízkosti malého sadu v předměstské oblasti města.
Reklama
Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Charakterově výrazný dynamický dům pro mladou rodinu navrhli architekti ze studia O A S I Architects.

Reklama

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Základem byla důsledná analýza

Na začátku práce architektů bylo důkladné prozkoumání pozemku samotného i vztahů, které zde fungují. V úvahu při návrhu domu museli brát nejen potřeby a požadavky majitelů, danosti pozemku, ale také stavební pravidla, která v této oblasti existují. Před stavbou domu byl pozemek prázdnou, betonovou zdí oplocenou zahradou, která má z obou stran své sousedy. Architekti se snažili, aby dům svou formou a podobou zapadl mezi ostatní sousedy, a zvýraznil zahradu, do které je včleněn.

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Zeleň jako součást projektu

Stávající zeleň se stala nedílnou součástí projektu a fungovala vlastně jako pozadí nové výstavby. I proto se architekti rozhodli samotný dům vytvořit ze tří modulů s obdélníkovým půdorysem. Tyto části domu jsou různé poposouvané, a tak vytvářejí mnoho zajímavých zákoutí a možností odpočinku v exteriéru. Mezi dvěma krajními moduly se nachází krytá veranda. Stříška „objímá“ celou budovu dokola, čímž vznikly kryté chodníky a několik verandy.

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Společenská část uprostřed domu

Jednotlivé moduly umožnily také efektní členění dispozice. V nejdelší okrajové části se nachází rodičovská ložnice s vlastním hygienickým zázemím a jeden samostatný pokoj. Centrální část obsahuje společenské místnosti: kuchyň, jídelnu a obývací místnost, v poslední části se nachází samostatný pokoj, hygienické zázemí a šatník.

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Zeleň a výhled na západ slunce

Na severní straně domu na střeše přízemí vznikl otvor, který umožňuje stávající zeleni růst dál. Z této části proniká světlo i vzduch do celého interiéru domu, zejména do jeho centrální části. I když je dům prezentován jako jednopodlažní vila, část se nachází také v patře – 40 metrů čtverečních podkroví. Severozápadní fasáda stavby v prvním patře je schválně nakloněná na západ, aby umožnila domácím vychutnat si západ slunce.

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

Beton, dřevo a zábavné detaily

Beton, který tvoří velkou část použitého materiálu, architekti vybrali s ohledem na okolní stavby, ale i jako odkaz na betonovou zeď, která kdysi obklopovala pozemek. Na vysunuté části prvního patra se nacházejí solární panely. Beton proniká i do interiéru, zde však jeho chladné působení zútulňuje použité dřevo. Architekti dbali na zajímavé hravé detaily. Jedním z nich je například první část schodiště – spodní tři schody je možné vyjmout a zasunout opačným směrem.

Foto: Laura Cavelli

Foto: Laura Cavelli

FGN House ve zkratce

Architektonický ateliér: O A S I Architects

Hlavní architekti: Arch Pietro Ferrario, Arch. Francesco Enea Castellanza

Lokalita: Fagnano Olona, Itálie

Plocha: 150 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Laura Cavelli

Reklama
Reklama

Komentovat