Osobitá dostavba rodinného domu vychází z místních tradic

Architekti ze studia ELLENA MEHL Architects navrhli nenápadnou, přesto však silně osobitou dostavbu rodinného domu na jihu Francie. Pro zdejší krajinu jsou typické horizontální linie terasovitých zahrad a starých kamenných zídek. Nová architektura je pojata elementárně, přesto vychází z místních tradic a symbioticky doplňuje přirozený terén.
Sklo otevírá interiér do krajiny, tráva tvoří plynulý přechod mezi okolním terénem a přístavbou, kámen evokuje původní terasovité zídky. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Sklo otevírá interiér do krajiny, tráva tvoří plynulý přechod mezi okolním terénem a přístavbou, kámen evokuje původní terasovité zídky. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Ačkoli byl postaven před méně než čtyřiceti lety, je původní dům typickým příkladem místní tradiční architektury: obdélníkový, kompaktní, symetrický, s kamenným vchodem, malými okny a terakotovými dlaždicemi. Majitelům však začalo být stavení poněkud těsné, rozhodli se proto oslovit dvojici architektů Hervé Ellena a Stéphanie Mehl. Ti pro ně navrhli elementárně originální dostavbu. Nová část domu je částečně schovaná pod zemí, zároveň však nabízí velkolepý výhled do otevřené krajiny. Střecha přístavby je porostlá trávou a navazuje na malou vinici. Kdo by nechtěl česat hrozny z vlastní střechy?

Z koupelny se nabízí výhled na travnatou terasu. Dřevo v interiéru plynule přechází do roviny kamenné zdi za posuvným oknem. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Z koupelny se nabízí výhled na travnatou terasu. Dřevo v interiéru plynule přechází do roviny kamenné zdi za posuvným oknem. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Reklama
Hlavní fasáda se skládá z dvojité skleněné stěny opatřené roletou. V obou prosklených stěnách najdeme otvíravé části. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Hlavní fasáda se skládá z dvojité skleněné stěny opatřené roletou. V obou prosklených stěnách najdeme otvíravé části. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Kámen, tráva, sklo

Přístavba se skládá ze tří vzájemně se protínajících rovin, ty jsou zastoupené pro místní kraj typickými materiály: sklo, kámen a tráva. Sklo otevírá interiér do krajiny, tráva tvoří plynulý přechod mezi okolním terénem a přístavbou, kámen evokuje původní terasovité zídky. Uvnitř hlavní místnosti je betonová střecha zkosena, aby sledovala rovinné linie a svahu.

Přístavba se skládá z kompletního řešení suterénu, který je napojen na kuchyň v původní části domu, najdeme zde dva sklepy, kotel a místnost se solárním vytápěním. V nadzemním podlaží se nachází hlavní ložnice, šatna a koupelna. Interiér je koncipován jednoduše a ladí tak s celkovým minimalistickým pojetím dostavby, přesto je díky kombinaci moderního a historického nábytku dostatečně útulný a hřejivě působící.

Interiér je koncipován jednoduše, přesto je díky kombinaci moderního a historického nábytku dostatečně útulný a hřejivě působící. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Interiér je koncipován jednoduše, přesto je díky kombinaci moderního a historického nábytku dostatečně útulný a hřejivě působící. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Tepelná pohoda

Hlavní fasáda se skládá z dvojité skleněné stěny s vnějším tvrzeným sklem o tloušťce 10 mm a standardní prosklenou stěnou směrem do interiéru, která je opatřena roletou. V obou prosklených stěnách najdeme otvíravé části. Díky dvojitému zasklení a polovičnímu zapuštění do země je v jižně orientovaném interiéru přístavby tepelná pohoda během celého roku. Projekt byl oceněn v soutěži ArchiDesign Award 2017 v kategorii Nejlepší dostavba.

Ve skleněné fasádě se zrcadlí okolní příroda. Stěna zde není bariérou, ale prvkem spojujícím exteriér a interiér v jeden velkorysý celek. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Ve skleněné fasádě se zrcadlí okolní příroda. Stěna zde není bariérou, ale prvkem spojujícím exteriér a interiér v jeden velkorysý celek. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Idylku francouzského venkova citlivě dotváří nenápadná a zároveň jasně čitelná moderní architektura. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Idylku francouzského venkova citlivě dotváří nenápadná a zároveň jasně čitelná moderní architektura. FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM

Dům v kostce

Název: SPE House

Místo: Spéracèdes, Francie

Architekt: ELLENA MEHL Architects

Realizace: 2017

www.lnamel.com

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ
FOTO: HERVÉ ELIENA, V2COM
Zdroj: časopis HOME

Komentovat