Pětičlenná rodina se z paneláku přestěhovala do nízkoenergetického domu s krásným výhledem

Mladá pětičlenná rodina se z paneláku přestěhovala do rodinného domu s krásným výhledem. Zvenčí poměrně jednoduchá a strohá stavba zaujme pestrým interiérem.
FOTO WIENERBERGER

FOTO WIENERBERGER

Velké zasklené plochy přinášejí do interiéru nejen denní světlo, ale i solární zisky. Aby se v létě interiér nepřehříval, nechybí vnější stínění.

Dům se nachází na pozemku, kde najdete ještě jeden další. Své domovy pro sebe a své rodiny se tu rozhodli vybudovat dva sourozenci – sestra a bratr. Oba se při návrhu obrátili na architekty – Milana Csandu z architektonické kanceláře Csanda-Piterka (projekt rodinného domu) a Zuzanu Švikruhovou (návrh interiéru). Sourozenci jsou dvojčata a právě silné rodinné pouto ovlivnilo přístup architektů k návrhu objektů. Stavby tak spojuje několik společných výrazových prvků, jakým je například mírně konzolovitě předsunutá hmota obytného prostoru, která má však jiný tvar i barevnou úpravu.

Reklama

FOTO WIENERBERGER

FOTO WIENERBERGER

Za pár týdnů

Zatímco dům dámské části sourozenecké dvojice je už obývaný, druhý se ještě stále nachází ve stádiu realizace. Majitelé se v případě již zrealizované stavby rozhodli pro stavební systém z keramické cihly. K výběru tohoto materiálu se dostali vlastně náhodou. „Materiál měl totiž jít původně na bratrův dům. Nakonec jsme ho použili na hrubou stavbu toho našeho a nelitujeme,“ popisuje domácí paní. Dům se následně zateplil. Kromě dlouhé životnosti, výborných statických a tepelněizolačních vlastností materiál s sebou přinesl i nemalý benefit ve formě rychlé výstavby. Všechny stavební práce od základové desky po strop se zrealizovaly za necelých pět týdnů.

Na pozemku širokém jen šestnáct metrů navrhl architekt Peter Kasman dva rodinné domy pro rodiny sourozenců a umístil je tak, aby žádné z rodin nic nechybělo k příjemnému bydlení. Jeho řešení se osvědčilo už po dvou letech bydlení. (pohled ze západu, od přístupové cesty). FOTO TREEA
Přečtěte si také:

Na jedné společné parcele si sourozenci postavili dva rodinné domy

Obývací části dominuje barevná textilní sedačka s nápaditým křeslem, jehož veselý design odráží povahu rodiny. Domácí paní plánuje v blízkém čase dotvořit interiér obrazy. FOTO WIENERBERGER

Obývací části dominuje barevná textilní sedačka s nápaditým křeslem, jehož veselý design odráží povahu rodiny. Domácí paní plánuje v blízkém čase dotvořit interiér obrazy. FOTO WIENERBERGER

V interiéru domu najdete několik prvků vyrobených na míru. Patří k nim i oplechovaný krb a dekorativní stěna z Cortenu.

Ložnici rodičů oživují veselé barvy ve formě obrazů na stěně za postelí i zvoleného povlečení. Z ložnice lze stejně jako z otevřené denní části vyjít na terasu. FOTO WIENERBERGER

Ložnici rodičů oživují veselé barvy ve formě obrazů na stěně za postelí i zvoleného povlečení. Z ložnice lze stejně jako z otevřené denní části vyjít na terasu. FOTO WIENERBERGER

Setkání dvou světů

Domácí oceňují i velmi dobrou spolupráci s oslovenými architekty. Na původním architektonickém návrhu změnili jedinou věc. V koupelně zrušili dveře na terasu, ale s odstupem času přiznávají, že v koupelně by jejich přítomnost vůbec nepřekážela a přinesla by s sebou víc světla. „Jinak bychom už neměnili nic, možná jen velikosti dětských pokojů,“ dodává majitelka. Zvenčí spíše strohý dům s čistými liniemi a nenápadnou barevností nabízí ve svých útrobách poměrně velké překvapení. Ačkoli i zde najdete univerzální barevnost v podobě bílé a šedé (kuchyňská linka, velkoformátová keramická dlažba), architektka se rozhodla vsadit na přírodní materiály a několik výrazných kusů nábytku, které prostor zútulňují a neobyčejným způsobem dynamizují.

Dětská koupelna jasně ukazuje, kdo je v této místnosti doma. Hravá barevnost doplňků a pestrá sklobetonová zástěna dětem zpříjemňuje koupací rutinu. FOTO WIENERBERGER

Dětská koupelna jasně ukazuje, kdo je v této místnosti doma. Hravá barevnost doplňků a pestrá sklobetonová zástěna dětem zpříjemňuje koupací rutinu. FOTO WIENERBERGER

FOTO WIENERBERGER

FOTO WIENERBERGER

Levněji než v paneláku

Majitelé jsou svým novým bydlením nadšeni a bydlení ve vlastním domě se zahradou a možností posezení na terase s krásnými výhledy si opravdu užívají. Dům je však nepřesvědčil jen kvalitou vnitřního klimatu, která je tu opravdu citelná, ale i výškou provozních nákladů. Ty ovlivnil nejen výběr stavebního materiálu, ale i kvalitní zateplení a hliníková okna s izolačním trojsklem. „Nastěhovali jsme se sem z třípokojového bytu, kde se naše měsíční náklady pohybovaly na úrovni asi 5 400 Kč měsíčně, což je o čtvrtinu víc než tady. Kvalita života je však neporovnatelná,“ uzavírá spokojená majitelka.

foto Robert Žákovič
Přečtěte si také:

Jak chutná život na statku 50 km od Prahy

Požadavkem majitelů byly nízké nároky na údržbu domu. Jejich přání řeší množství nenápadných a velmi praktických úložných prostor. Šedá kuchyňská linka skrývá všechny nezbytné spotřebiče. FOTO WIENERBERGER

Požadavkem majitelů byly nízké nároky na údržbu domu. Jejich přání řeší množství nenápadných a velmi praktických úložných prostor. Šedá kuchyňská linka skrývá všechny nezbytné spotřebiče. FOTO WIENERBERGER

Masivní barový pult, který navazuje na kuchyňský ostrov, je vyroben na míru z akátového dřeva. Stejný materiál posloužil i při výrobě jídelního stolu.

Půdorys 1 vstup do domu 2 jídelna 3 kuchyň 4 obývací pokoj 5 ložnice 6 chodba 7 dětská koupelna 8 dětský pokoj 9 dětský pokoj 10 koupelna 11 toaleta 12 pokoj pro hosty (v budoucnosti dětský pokoj) 13 technická místnost 14 garáž 15 terasa

Půdorys
1 vstup do domu 2 jídelna 3 kuchyň 4 obývací pokoj 5 ložnice 6 chodba 7 dětská koupelna 8 dětský pokoj 9 dětský pokoj 10 koupelna 11 toaleta 12 pokoj pro hosty (v budoucnosti dětský pokoj) 13 technická místnost 14 garáž 15 terasa

Hlavní vstup do domu je situován na severozápad. Společenské prostory jsou orientovány na jih, aby si domácí mohli přes zasklené plochy vychutnat výhled na nedaleký hrad. Pokoje dětí směřují na severní stranu.

Nízkoenergetický rodinný dům

Architektonický návrh: Ing. arch. Milan Csanda
Návrh interiéru: Ing. arch. Zuzana Švikruhová
Užitková plocha: 240 m2
Konstrukce: cihlové zdivo Porotherm Profi s tloušťkou 44 cm, Wienerberger
Zateplení: EPS s tloušťkou 10 cm
Střecha: plochá
Okna: hliníková s izolačním trojsklem
Vytápění a ohřev teplé vody: teplovodní podlahové, krb, na ohřev teplé vody částečně slouží i solární kolektory

TEXT: ZUZANA KUBALOVÁ
FOTO: WIENERBERGER
ZDROJ: časopis HOME 4/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Komentáře

  • Dobry den,kolik vysla stavba celkem?Firma?dekuji.

    Ladislav

Komentovat