Na jedné společné parcele si sourozenci postavili dva rodinné domy

Dobří sousedé jsou pro spokojený život skoro stejně důležití jako rodina. A je-li váš sourozenec zároveň vaším nejbližším sousedem, může to být velká výhoda. Při dobrých vztazích se vejdete i na jeden pozemek.
Zasklený štít prosvětluje dva dětské pokoje v podkroví, na západ orientovaná zasklená stěna v přízemí spojuje obývací pokoj s odpočinkovou částí zahrady před domem. Na opačné východní straně domu terasa navazuje na otevíratelné zasklené plochy kuchyně a jídelny. FOTO TREEA

Zasklený štít prosvětluje dva dětské pokoje v podkroví, na západ orientovaná zasklená stěna v přízemí spojuje obývací pokoj s odpočinkovou částí zahrady před domem. Na opačné východní straně domu terasa navazuje na otevíratelné zasklené plochy kuchyně a jídelny. FOTO TREEA

Krytá terasa lemující přízemí je funkční a tvarovou transformací tradiční verandy a dotváří architekturu domu. V létě stíní zasklené plochy a zabraňuje tak přehřívání interiéru. (pohled ze zadní části pozemku směrem k přístupové cestě). FOTO TREEA

Krytá terasa lemující přízemí je funkční a tvarovou transformací tradiční verandy a dotváří architekturu domu. V létě stíní zasklené plochy a zabraňuje tak přehřívání interiéru. (pohled ze zadní části pozemku směrem k přístupové cestě). FOTO TREEA

Reklama

Rovným dílem

Dobré vztahy v rodině jsou úžasná věc, stejně jako dobří sousedé. Sourozenci Peter a Janka mají oboje – spolu se svými partnery se totiž rozhodli postavit rodinné domy na jedné společné parcele. V první řadě tedy hledali takovou, která to umožní. Rozumným krokem bylo, že si už na samotné obhlídky přizvali architekta, aby vše posoudil odborným okem a oni měli jistotu, že jejich plány vyjdou tak, jak si představují. Nakonec se rozhodli pro pozemek, který byl sice poměrně úzký, měl však dostatečnou výměru a celková situace tu dovolovala umístit dva rodinné domy. Architekt Peter Kasman na něm uspořádal všechno prakticky a spravedlivě – ke dvěma domům navrhl i dvě garáže doplněné o kryté parkovací stání.

07_ADR_Javornicka_Palenice_BoysPlayNice
Přečtěte si také:

Novostavba, dostavba a rekonstrukce : Ovocný sad, palírna a bydlení na jednom pozemku

Jedna z garáží zároveň chrání rodiny před hlukem z hlavní silnice, která vede před pozemkem. Jednotlivé stavby přitom uspořádal tak, aby u domů vznikly dvě samostatné odpočinkové zóny, ve kterých budou mít obě rodiny své soukromí a nebudou se navzájem rušit. Umístění rodinných domů na pozemku však souviselo i s jejich vnitřní dispozicí – díky tomu, že žádný z nich nemá na severní fasádě okno, mohou stát v těsné blízkosti hranice se sousedním pozemkem a přitom splňují požadavky normy na odstup dvou sousedících domů.

Důmyslné řešení. Severní fasády chrání před nepřízní počasí hliníková střešní krytina spuštěná až po terén – ozvláštňuje jednoduše tvarované domy a zároveň zlepšuje jejich energetickou bilanci. FOTO TREEA

Důmyslné řešení. Severní fasády chrání před nepřízní počasí hliníková střešní krytina spuštěná až po terén – ozvláštňuje jednoduše tvarované domy a zároveň zlepšuje jejich energetickou bilanci. FOTO TREEA

Kuchyň s jídelnou zabírá celou šířku přízemí na východním konci domu. Logicky členěný prostor zařídili praktickou jednoduchou bílou linkou, hranici mezi kuchyní a jídelnou naznačuje rozdílná podlaha a kuchyňský ostrov. FOTO TREEA

Kuchyň s jídelnou zabírá celou šířku přízemí na východním konci domu. Logicky členěný prostor zařídili praktickou jednoduchou bílou linkou, hranici mezi kuchyní a jídelnou naznačuje rozdílná podlaha a kuchyňský ostrov. FOTO TREEA

Dva z jednoho těsta

Sourozenci se vzácně shodli i ve svých požadavcích na rodinné domy, mohli tedy stavět podle téhož projektu. Pro mladé rodiny architekt navrhl sympatické současné stavby, jednoduché tvarem i použitými materiály, působící moderně a zároveň inspirované tradiční venkovskou architekturou. Jejich vzhled dotváří praktická zastřešená dřevěná terasa, která je lemuje od východu na západ, stíní zasklené plochy v přízemí a zároveň spojuje denní prostory v interiéru se zahradou. Příjemným oživením jednoduché architektury je i severní stěna, na které je plechová střešní krytina spuštěná až po úroveň terénu. Tento obklad chrání fasádu před nepřízní počasí, dotváří vzhled domu a spolu s řešením interiéru podporuje jeho nízkoenergetický koncept.

Oba domy mají identický nejen vzhled, ale i dispozici – podstatná část přízemí je věnována denní zóně, již tvoří kuchyň a jídelna orientované na východ a obývací pokoj orientovaný na západ a zároveň na odpočinkovou část zahrady. Obě části denního prostoru spolu komunikují otevřeným schodištěm. V podkroví je potom noční zóna se dvěma dětskými pokoji a ložnicí rodičů, k níž patří kromě šatny i malá pracovna – oba tyto prostory lze šikovně skrýt za posuvné dveře.

Obývací pokoj je vyhrazen západní části dispozice přízemí. Vstupní prostor, technickou místnost, WC a komoru seskupil architekt do kompaktního bloku u jižní stěny, který vsadil mezi obývací pokoj a kuchyň. FOTO TREEA

Obývací pokoj je vyhrazen západní části dispozice přízemí. Vstupní prostor, technickou místnost, WC a komoru seskupil architekt do kompaktního bloku u jižní stěny, který vsadil mezi obývací pokoj a kuchyň. FOTO TREEA

Každá z rodin má v zahradě vlastní odpočinkovou část, která navazuje na denní prostory v domě, každý z domů má vlastní garáž – jedna z nich chrání soukromí na pozemku. FOTO TREEA

Každá z rodin má v zahradě vlastní odpočinkovou část, která navazuje na denní prostory v domě, každý z domů má vlastní garáž – jedna z nich chrání soukromí na pozemku. FOTO TREEA

Trojnásobně úsporné řešení

Dvě rodiny si mezi sebou podělily náklady na pozemek i na projekt, ušetřily i při výstavbě domů. Realizovaly ji totiž společně, částečně svépomocí. Samy zvládly zdění a pomocné stavební práce, náročnější odborné činnosti svěřily do rukou profesionálům.

Správné založení stavby je klíčové pro všechny následné procesy, proto bylo raději ponecháno zkušeným řemeslníkům. FOTO TREEA

Správné založení stavby je klíčové pro všechny následné procesy, proto bylo raději ponecháno zkušeným řemeslníkům. FOTO TREEA

Stavební systém z pórobetonu byl zvolen i s ohledem na to, že je ideální pro svépomocnou výstavbu, je jednoduchý a komplexní. FOTO TREEA

Stavební systém z pórobetonu byl zvolen i s ohledem na to, že je ideální pro svépomocnou výstavbu, je jednoduchý a komplexní. FOTO TREEA

Do rukou odborníků jednoznačně patřila i realizace krovu a zastřešení, osazení oken či rozvody vody, vytápění a elektřiny. FOTO TREEA

Do rukou odborníků jednoznačně patřila i realizace krovu a zastřešení, osazení oken či rozvody vody, vytápění a elektřiny. FOTO TREEA

Hlavní vchod do domu vede ze západní strany. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ
Přečtěte si také:

Rodinný dům na okraji Prahy nabízí mladé rodině komfortní bydlení

Dům v kostce

místo: Obec Konská, Slovensko
návrh: Ing. arch. Peter Kasman, ateliér Treea
www.treea.sk
realizace: svépomocí (2008–2014)
dispozice: 4 + 1
plocha pozemku: 1 664 m2
zastavěná plocha: 102 m2 (1 RD)
užitná plocha: 148 m2 (1 RD)
základy: ŽB pásy a základová deska
svislé konstrukce: zděné z pórobetonových tvárnic Ytong o tloušťce 375 mm, zateplené kontaktním systémem na bázi polystyrenu s tloušťkou 150 mm (greywall)
fasáda: bílá omítka, falcovaný hliníkový obklad s provětrávaným zateplením minerální vlnou s tloušťkou 200 mm
okna: plastová s trojsklem
střecha: sedlová, dřevěný krov, falcovaná hliníková krytina
vytápění: podlahové, zdroj tepla plynový kondenzační kotel + krb
energetická třída: B1
potřeba tepla na vytápění: 40 kWh/ m2 . a

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: TREEA
ZDROJ: časopis HOME

Komentáře

Komentovat