Novostavba, dostavba a rekonstrukce : Ovocný sad, palírna a bydlení na jednom pozemku

Mnoho bývalých hospodářských budov dnes nabývá nové podoby – často rodinných domů, které představují pro mladé rodiny únik z ruchu měst, ať už jako víkendové chalupy, nebo trvalé bydlení.
Reklama
Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Zajímavou rekonstrukci a dostavbu venkovského statku v jižních Čechách navrhli architekti z ateliéru ADR s.r.o., Aleš Lapka a Jana Zoubková. Součástí přeměny je svěží bílá novostavba s černou střechou a asymetricky umístěnými malými okny, která svítí na dálku.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Bydlení je jen součástí

Hospodářská usedlost z 19. století stojící pod zříceninou Helfenburk v nadmořské výšce 480 m. n. m. má dnes zcela novou podobu i využití. Její majitelé vlastní i sousedící statek, a tak se rozhodli rozšířit využití dalších budov, které se nacházely ve špatném stavu. Dnes se v částečně zrekonstruovaném areálu nachází celý komplex se speciálním využitím. V jedné části je umístěno pohodlné a moderní ubytování pro členy rodiny majitele a jejich hosty. To však není zdaleka vše.

Přečtěte si také:

Venkovský dům ze stáje: Na kopci, kde není vodovod ani elektřina!

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Novostavba, dostavba a rekonstrukce

Komplex, který nese označení Javornická palírna, se skládá z novostavby malého ovocného lihovaru, ale také z rekonstruované a dostavěné budovy bývalého hostince s tanečním sálem, chlévy a stodolou. Dnes se v těchto objektech nachází obchod, sklad ovoce, chlazená kvasírna, sklepní sklad, kůlna a garáž. Součástí areálu určeného na výrobu domácí ovocné pálenky je i rozsáhlý ovocný sad a zahrada.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Slovo architektů

„Návrh rekonstrukce areálu vycházel především z původního členění a umístění budov, které však byly ve velmi špatném technickém stavu. Proto došlo ke stržení všech novodobých přístaveb a dostaveb včetně střech a krov. Zachovali jsme pouze základní hmoty a některé nosné stěny hlavních budov. K nim byly dostavěné nové objekty kvasírny s ubytováním v podkroví a v místě někdejší stodoly kůlna s garáží. Zcela novým a samostatně stojícím objektem je palírna, která je umístěna tak, že s původními budovami vytváří částečně uzavřen a chráněný dvůr,“ popisují architekti svůj návrh proměny hospodářských budov.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

S respektem k původní stavbě

I když nebylo vždy možné zachovat původní architektonické prvky, architekti se o to snažili a na místech, kde to nebylo možné, nahradili detaily podobnými, charakteristickými pro jihočeské stavby. Samozřejmě, v případě novostaveb zvolili nové materiálu, ale vždy s respektem k původní stavbě. Tak například vzniklo řešení, že všechny původní střechy mají červenou pálenou krytinu, naopak všechny novostavby mají stejnou krytinu, ale černé barvy.

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice
Přečtěte si také:

Modernizace vily ze 30.let minulého století nedaleko Sříbrné Skalice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Fasáda palírny podtrhuje její význam

Zrekonstruované i nově postavené části objektu respektují okolní budovy, jejich výraz je ovlivněn prostředím tvarově i materiálově. Většina fasád má klasickou vápennou omítku, části budov s dřevěnou nosnou konstrukcí jsou obloženy dřevěnými deskami. Samotná palírna je z exteriéru upravená pohledovým zdivem z plných cihel, které jsou natřeny bílou barvou. Právě ta má podtrhnout význam budovy. Účetní a prostory kolem budov jsou vydlážděné přírodními kameny, zejména žulou.

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Foto: BoysPlayNice

Javornicka palírna v kostce

Architekti: ADR s.r.o., Petr Kolář, Aleš Lapka
Spoluautoři: Jana Zoubková, Markéta Kavalírová
Lokalita: Javornice u Dubu, ČR
Návrh: 2012-2013
Realizace: 2014–2016
Zastavěná plocha: 485m2

foto: MADRITSCH PFURTSCHELLER
Přečtěte si také:

150letou stodolu přenesli a zrecyklovali! Zde je výsledek: Dům pro mladou rodinu

Sabína Zavarská
Foto: BoysPlayNice

Reklama

Komentovat