Příjemný dům v malé obci: Neruší prostředí a chrání soukromí domácích

V malebném přírodním prostředí valašské krajiny u Vizovic se nachází maličká obec Zádveřice. S počtem obyvatel méně než patnáct set je ideálním místem pro příjemný rodinný život v harmonii s přírodou. Z podobných důvodů tu vyrostl i tento dvoupodlažní dům.
Reklama

Jednoduchý rodinný dům, ale plně funkční

Do okolního prostředí přírody se nejlépe hodí jednoduchý funkční tvar domu. Stejně uvažoval i architekt Jan Chlápek. Stavba má obdélníkový půdorys a sedlovou střechu. Přáním investora bylo příjemné, praktické, ale též ekonomicky výhodné bydlení pro čtyřčlennou až pětičlennou rodinu.

dŕevená terasa večer

Foto: Marko Polášek

Terasa s dřevěnou podlahou

Ze strany příjezdové cesty je kryté parkovací stání, na druhé straně domu – do soukromí zahrady ční terasa s dřevěnou podlahou. V létě nabízí možnost stolování a spojení interiérové denní zóny se zahradou. Nad velkým prosklením je stříška, která chrání interiér před přímým sluncem a část terasy i před deštěm či sněhem.

dvoupodlažní dům večer

Foto: Marko Polášek

Kryté parkovací stání

Vstup do domu je řešen velmi prakticky – nachází se pod stříškou krytého parkovacího stání, takže domácí mohou i v nepříznivém počasí bez problémů přejít z domu do auta nebo naopak.

V hale, kde se ocitnete po vstupu do domu, se nachází i schodiště. Osvětleno je přímým průhledem do zahrady. Na halu navazuje hlavní denní část, jen pro hosty, hygienické a technické zázemí.

obývací pokoj

Foto: Marko Polášek

Přízemí a poschodí

Podstatnou část přízemí tvoří denní část, která zahrnuje funkci kuchyně, jídelny a obývací místnosti. Odsud, stejně jako z terasy orientované směrem na jih, která na denní zónu navazuje, je výhled na Vizovické vrchy.

V poschodí našly místo tři samostatné ložnice s šatnou, koupelnou a WC, tedy horní podlaží je řešeno jako noční zóna. Schodiště je umístěno přibližně do středu dispozice, jím se horní podlaží dělí na část pro rodiče a část pro děti.

Spíž, zádveří a sklad architekt vyčlenil mimo hlavní hmotu domu, a to z jednoho důvodu: tyto prostory nemají vysoké nároky na vytápění, právě naopak.

schody

Foto: Marko Polášek

Svěží a příjemný interiér

Dřevěná fasáda domu působí přirozeně, vstupní část je omítnuta šedě. Od příjezdové cesty dům působí uzavřeně, jsou tu jen malá okna. Opačná strana domu je otevřenější. V interiéru sehrává velkou roli bílá barva a světlé dřevo. Prostor prosvětlují a osvěžují. Díky dřevu, dekoracím, rostlinám a bytovým textiliím nepůsobí stroze, ale harmonicky.

detská ložnice

Foto: Marko Polášek

Rodinný dům Zádveřice ve zkratce

architektonický ateliér: chaarchitekti

autoři: Ing. arch. Jan Chlápek

lokalita: Zádveřice, ČR

užitková plocha: 166 m2

zastavěná plocha (bez krytého stání): 127 m2

realizace: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Marko Polášek

Reklama

Komentovat