Proč se rodina rozhodla postavit si dům na prudkém svahu?

Z jedné strany cesta, z druhé strany prudký svah. Na takovém místě stojí jednoduchý dům se skromným vzhledem.
Reklama

Ze strany přístupové cesty vidíte jednopodlažní dřevem obložený domek, ale jeho druhá strana odhaluje dvě podlaží a poskytuje nádherný výhled na město.

Reklama

Lokalita trpí nesourodou zástavbou

Z někdejší zemědělské krajiny v Kočkově se postupně stala zahrádkářská kolonie, navíc – v minulých letech zatížena nesourodou a špatně koordinovanou trvalou zástavbou. Pozitivní na této specifické parcele bylo, že i dnes je v této oblasti klid a poskytuje krásné výhledy na město.

Čtyřčlenná rodina, která se rozhodla postavit na vysoko umístěné parcele dům, předtím bydlela na blízkém sídlišti. Dnes se na něj mohou prohlížet z terasy vlastního domu. Výhled není zajímavý jen kvůli tomuto faktu. Také se odsud dá pozorovat, jak se časem mění krajina i samotné město – Ústí nad Labem (Kočkov je jeho částí).

Nechtěli, aby dům „bil do očí“

Záměrem architektů ze studia 3+1 architekti, kteří dům navrhli, bylo vytvořit jednoduchý, malý domů.

„Záměrně jsme se vyhýbali opulentní pseudomodernitě a velikosti vystavené na odiv sousedům. Nosným tématem našeho projektu je lidskost. Ta se nachází také v blízkých zahradních chatkách a přístřešcích. Bohužel, tyto jednoduché stavby, které oblast charakterizovaly, se už dnes stávají outsidery. Vytlačuje je nová výstavba bez spojitosti s prostředím a historií lokality,“ vysvětlují autoři projektu své uvažování.

Jak je řešena dispozice?

Výsledkem je jednoduchý projekt složený ze dvou částí -–parkovacího stání a do terénu zapasovaného dvoupodlažního rodinného domu. Vstupuje se přes dveře s kulatým oknem do vyššího podlaží.

Ve stejné výši – přímo z ulice je i zastřešené parkovací stání pro dvě auta. V horním podlaží najdete hygienické zázemí a čtyři samostatné místnosti. Nižší podlaží, které je částečně zasazeno do terénu, je denní zónou. Zde je umístěna obývací místnost s jídelnou i kuchyň, která fascinuje oknem s výhledem umístěným přímo nad pracovní deskou. Nachází se zde i jedna ložnice.

Z obývací části mohou domácí vyjít přímo na částečně krytou terasu s posezením. Nejkrásnější výhled na město je právě odtud.

RD Kočkov ve zkratce

Architektonický ateliér: 3+1 architekti

Lokalita: Kočkov, Ústí nad Labem, ČR

Projekt: 2014

Realizace: 2018

Plocha pozemku: 1 020 m2

Zastavěná plocha: 103 m2

Užitková plocha: 143 m2

Obestavěný prostor: 630 m3

Sabína Zavarská

Foto: Pavel Plánička

Reklama
Reklama

Komentovat