Promyšlená přístavba rodinného domu, která respektuje jeho původní architekturu

V jednom z nejpůvabnějších měst Skotska – v Edinburghu – se nachází dům, jehož majitelé se rozhodli svůj příbytek akutně rozšířit. Jelikož si přáli, aby byla zachována původní architektura stavby a aby celé dílo dopadlo dobře nejen po technické, ale i po vizuální stránce, přizvali si na pomoc odborníky z architektonického studia Capital A.
Reklama

Nadčasový design se setkal s funkčními řešeními a vznikl tak zajímavý projekt, pod taktovkou samotného ředitele ateliéru Capital A – Nialla Heddermana.

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Manželský pár Joanna Stuart a James Wilson, kteří potřebovali pro sebe a své dvě děti více prostoru pro rodinný život, si přáli, aby se novotvar přirozeně propojil s jejich původním předměstským domkem, co se týče funkcionality, tvarově a designově. Zajímavostí na celém procesu je to, že dům se nachází přímo v sousedství jiného domu, který navrhl stejný architekt – Niall Hedderman. Podle jeho vlastních slov se mu tím pádem otevřela možnost jak „zapracovat nový design do kontextu, který (on) sám vytvořil“.

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Projekt přístavby pro manžele Joannu a Jamese byl zrealizován během roku 2016. Na rozdíl od předchozího projektu, který stavěl na nádherné zralé zahradě a obsahoval značný objem prosklených ploch, klienti si přáli více soukromí zejména kvůli svým dětem. Mezi jejich požadavky patřil i rozumný rozpočet, který se podařilo dodržet zejména díky sofistikovanému propojení původní stavby s přístavbou.

V zadní části zahradního domku nechybí sauna.
Přečtěte si také:

Typizovaný rodinný dům nedaleko Prostějova, který vás překvapí svou jedinečností

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Jediná struktura, která musela jít pryč, byla určitá část zadní obvodové zdi, která byla nahrazena posuvnými prosklenými dveřmi. Uvnitř prostoru architekti vytvořili otevřený plán, jehož podlaha je posazena o něco níže než původní podlaha, tím pádem se obyvatelé mohou dostat nerušeně (bez schodů) přímo na pozemek.

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Podle názoru architekta Heddermana „jakýkoliv dobře navržený dům by měl mít jasnou hranici mezi privátními a společenskými prostorami“. Podle tohoto hesla navrhl i přístavbu edinburského rodinného domu. Přístavba slouží zároveň jako nový vstup do domu, který přímo propojuje vchod a nově vytvořený společenský prostor. Ten sestává z kuchyně, obývacího pokoje a jídelny a díky tomuto řešení je možné hosty ihned po vstupu do domu usadit a pohostit – aniž by bylo nutné je provést přes soukromější části domu.

Foto: EDC
Přečtěte si také:

Cihlový domek s doškovou střechou vzbudil mezi potenciálními kupci velký zájem

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Kromě toho tato dispozice přináší chytrý způsob, jak zásobovat domácnost potravinami a jiným spotřebním materiálem – z příjezdové cesty se dá vstoupit přímo do kuchyně a tím pádem nákupy nemusejí domácí vláčet přes celý dům.

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Brzy po nastěhování do nového prostoru se klienti ozvali architektům a poděkovali jim za skvělou práci slovy: „Oba si myslíme, že nový prostor vypadá výborně a už nyní si ho velmi užíváme.“

Foto: Capital A

Foto: Capital A

Foto: Tomáš Manina
Přečtěte si také:

Jak architekti vyřešili osazení rodinného domu do strmého svahu

Text: Anna Martausová
Foto: Capital A
Zdroj: homedsgn.com, capitala.co.uk

Reklama

Komentovat