Typizovaný rodinný dům nedaleko Prostějova, který vás překvapí svou jedinečností

I typizovaný rodinný dům v řadové zástavbě může díky šikovnému týmu architektů získat jedinečný rukopis, a to nejen v interiéru, ale i v exteriéru. Důkazem je rodinný dům nedaleko Prostějova.
Architekti navrhli nejen interiér, ale i kompletní exteriér domu.

Architekti navrhli nejen interiér, ale i kompletní exteriér domu. Vedle zahradního domku se postarali i o vzhled zahrady, včetně výběru jednotlivých rostlinných prvků a jejich umístění. FOTO JAKUB HOLAS

Prostor okolo domu je vydlážděn betonovou dlažbou uloženou do pískového lůžka a velkoformátovými betonovými panely uloženými do štěrkového lůžka. Pochozí plochu terasy tvoří terasové desky umístěné na dřevěném roštu do štěrkového podkladu.

Reklama

Architekty z ateliéru Fandament Architects oslovili majitelé tohoto typového domu ještě ve fázi hrubé stavby. Jednou z pohnutek byla i dlouhodobá vzájemná spolupráce na různých projektech a reference ateliéru, které se majitelům líbily − uměli si něco podobného představit i u sebe doma. Zadání se však netýkalo jen návrhu interiéru, ale zahrnovalo i exteriér domu a úpravu zahrady včetně vybudování zahradního domku, jehož součástí má být sauna a exteriérová kuchyň.

Na terase zahradního domku naleznou majitelé vše potřebné pro komfortní odpočinek. Své místo tu našla i zahradní kuchyň, která byla od prvopočátku jedním z požadavků majitelů. FOTO JAKUB HOLAS

Na terase zahradního domku naleznou majitelé vše potřebné pro komfortní odpočinek. Své místo tu našla i zahradní kuchyň, která byla od prvopočátku jedním z požadavků majitelů. FOTO JAKUB HOLAS

Na podlahy byla v téměř celém interiéru použita průmyslová epoxidová stěrka bílé barvy.

Na podlahy byla v téměř celém interiéru použita průmyslová epoxidová stěrka bílé barvy. V prvním poschodí byl pro obytné místnosti i schodiště vybrán světle šedý koberec s nízkým vlasem. FOTO JAKUB HOLAS

Osvětlení schodiště je řešeno zajímavě, a to zespodu. Pracovní náplň majitele, jehož osvětlení živí, se tímto způsobem přetavila do jeho domova.

Foto: Petr Karšulín
Přečtěte si také:

Atypická dřevostavba u Prahy s interiérem ve skandinávskem stylu

Osvětlení v centru pozornosti

V rámci úprav architekti částečně zasáhli i do původní dispozice domu – vzájemně vyměnili pracovnu a kuchyň tak, aby mohl být kuchyňský kout propojen s obývacím pokojem. O zařízení interiéru neměl investor úplně konkrétní představu. Věděl však, co se mu líbí a které prvky by v interiéru rád aplikoval. Jedním z nich byl přiznaný betonový strop, který byl ponechán v otevřené denní části domu, jakož i onyxová stěna, která měla najít uplatnění kdekoliv v interiéru. Tu nakonec použili v koupelně, která díky přírodnímu kameni získala zajímavou hloubku. Protože majitel se profesně věnuje osvětlení, měl v této oblasti celkem jasnou představu. V obývací části se tak například nachází designová lahůdka v podobě svítidla Mercury od značky Artemide.

„Tento projekt byl specifický především přístupem investora. Byl náročnější a toužil vnést do prostoru designové prvky. Chtěl, abychom vytvořili moderní interiér, který bude i při malých rozměrech domu působit velkoryse. Celkové pojetí prostoru však majitelé nechali na nás,“ vysvětluje architekt Pavel Lazarov.

V kuchyni byste marně hledali otevřené police.

V kuchyni byste marně hledali otevřené police. Spodní skříňky jsou bílé a vyhotovené v aktuálně oblíbeném vysokém lesku. Dvířka horních skříněk tvoří dýha z indické jabloně, která se opakuje v celé denní části. FOTO JAKUB HOLAS

Na pracovní desku v kuchyni byl použit umělý kámen, na kuchyňskou zástěnu lakované sklo Lacobel doplněné podsvícením.

Uzavřené police v jídelní části jsou přímým pokračováním kuchyňské linky a slouží k uskladnění potřebností.

Uzavřené police v jídelní části jsou přímým pokračováním kuchyňské linky a slouží k uskladnění potřebností. Opakující se materiál dodává nevelkému prostoru zajímavý rozměr. FOTO JAKUB HOLAS

Nad jídelním stolem zaujmou svítidla Peled, které pro značku Viabizzuno navrhl Antoni Arola.

V interiéru nebylo záměrně použito příliš mnoho různých materiálů a barev. Koncept je založen na materiálové jednoduchosti a střídmosti – nenajdete tu zbytečnosti, které by rušily čistý dojem z prostoru. Lehkost řešení navozují přírodní barvy a materiály doplněné bílou a světlými odstíny. V denní části však najdete i několik tmavých kusů nábytku a komponentů.

Moderní charakter denní části určuje především přiznaný lakovaný železobetonový strop, který byl přáním majitele.

Moderní charakter denní části určuje především přiznaný lakovaný železobetonový strop, který byl přáním majitele. Strop zajímavě kontrastuje s bílou podlahou, přičemž oba prvky vzájemně propojuje dřevěná dýha. FOTO JAKUB HOLAS

Designovým prvkem v obývací části je svítidlo Mercury od značky Artemide.

Domov „vytažený“ ven

V exteriéru byl vedle realizace okrasné zahrady a trávníku vybudován zahradní domek. Ten nabízí možnost posezení a relaxace na kryté terase s venkovní kuchyní, nechybí tu sauna, která byla přáním majitelů, ani skladové prostory. Zahradní domek je situován do východního rohu pozemku, díky čemuž poskytuje z terasy otevřený výhled na zahradu. Umístění domku není náhodné, cílem bylo, aby zabíral co nejmenší plochu pozemku a vznikl tak co největší prostor pro zahradu s bohatou výsadbou.

Foto: Zach Lipp
Přečtěte si také:

Bungalov z 20. let minulého století zachránili rekonstrukcí a přístavbou

Veškerý nábytek v ložnici včetně okenního parapetu jednotí olivová dýha. Architekti se při jejím návrhu inspirovali konceptem olivového háje.

Veškerý nábytek v ložnici včetně okenního parapetu jednotí olivová dýha. Architekti se při jejím návrhu inspirovali konceptem olivového háje. FOTO JAKUB HOLAS

Šikminy střech nezůstaly nevyužité.

Šikminy střech nezůstaly nevyužité. Byly sem umístěny na míru zhotovené úložné systémy, jejichž součástí je i praktický a stylový pracovní koutek. FOTO JAKUB HOLAS

Dominantou koupelny je stěna z onyxu, která tvoří zadní stěnu sprchového koutu a celý prostor prosvětluje.

Dominantou koupelny je stěna z onyxu, která tvoří zadní stěnu sprchového koutu a celý prostor prosvětluje. Nábytkové prvky jsou z dřevěné dýhy. FOTO JAKUB HOLAS

Sprchový kout má celoskleněný rám vyrobený z tvrzeného skla s tloušťkou 13 mm. Ten zajišťuje stejnou stabilitu jako při použití tradičního hliníkového rámu a navíc působí čistým dojmem.

Designové baterie pochází z kolekce Axor Urquiola.

Půdorys přízemí 1 zádveří/vstup do domu 2 vstupní hala se schodištěm 3 pracovna 4 kuchyň 5 jídelna 6 obývací pokoj 7 toaleta 8 technická místnost 9 garáž 10 terasa Půdorys zahradního domku 11 sklad 12 krytá terasa 13 sklad nábytku 14 sauna

Půdorys přízemí
1 zádveří/vstupdo domu
2 vstupní hala se schodištěm
3 pracovna
4 kuchyň
5 jídelna
6 obývací pokoj
7 toaleta
8 technická místnost
9 garáž
10 terasa

Půdorys zahradního domku
11 sklad
12 krytá terasa
13 sklad nábytku
14 sauna

FOTO Jan Beneš
Přečtěte si také:

Neobvyklé vícegenerační bydlení pro tři rodiny v Ropici

Půdorys 1. poschodí 1 schodiště 2 chodba 3 ložnice 4 koupelna 5 pokoj 6 pokoj 7 šatna

Půdorys 1. poschodí
1 schodiště
2 chodba
3 ložnice
4 koupelna
5 pokoj
6 pokoj
7 šatna

Dům v kostce

Rodinný dům v Prostějově

Autor interiéru, zahradního domku a zařízení exteriéru:
Ing. arch. Pavel Lazarov, Ing. arch. Václav Kocián, Fandament Architects, s. r. o.
Pozemek: 540 m2
Obytná plocha domu: 95,7 m2
Konstrukce: keramické tvárnice
Strop: betonový monolitický

Zahradní domek

Základy: betonové monolitické
Svislé nosné konstrukce: betonové tvárnice, tloušťka 200 mm
Příčky: keramické tvárnice
Vodorovné konstrukce (zastřešení přístřešku): desková rámová konstrukce podepřená ocelovými sloupy
Okna: dřevěné europrofily s izolačním dvojsklem
Dveře: z vnější strany opláštěné obkladovou palubovkou
Stěny: opláštěné obkladovými palubovkami na dřevěné konstrukci nebo se zachovaným vzhledem betonových tvárnic bez dalších úprav

Pavel Lazarov
Fandament Architects, s. r. o.
www.fandament.eu

PŘIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: JAKUB HOLAS
ZDROJ: časopis HOME 9/2015

Komentovat