Rekonstrukce farmářského domu navrátila obyvatelům zdraví a pohodu

Hlavním přáním rodiny, která obývala farmářský dům v americké Virginii, bylo opět mít zdravý dům. Kromě toho si přáli rekonstrukci, jež by z jejich domu postaveného v 70. letech minulého století udělala moderní dům s okouzlujícím designem a plně funkčním technickým řešením. Na rekonstrukci si přizvali odborníky ze studia Reader & Swartz Architects.

Původní myšlenky rodiny se ubíraly tím směrem, že se s domem nadobro rozloučí, zbourají ho a na jiném místě si koupí nebo postaví nový. Lokalita a zejména krásný pozemek plný zeleně jim však přirostly k srdci, a proto spolu s architekty našli společnou řeč a usnesli se na tom, že dům nezbourají, ale přetvoří na moderní a komfortní sídlo.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Hlavním problémem v domě, který bylo třeba již urgentně řešit, byl výskyt škodlivých plísní. V souvislosti s tímto nepříjemným problémem se stále častěji u členů rodiny objevovaly respirační problémy. Tento stav byl vlastně rozhodujícím momentem, který je přinutil jednat.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Dům postavený ve Frederick County má skvělou polohu, která by po odstranění vnitřních problémů zajistila rodině možnost žít zdravě a užívat si dosyta okolní přírody a skutečně krásného pozemku. Architekti se tedy rozhodli remodelovat dům, změnit jeho dispozici, odstranit některé části a zároveň vybudovat přístavbu, která by rozšířila funkce a prostory příbytku.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Kromě toho se zaměřili na ekologická řešení a rozhodli se využít co nejvíce materiálu, který zůstal po hrubé remodelaci, plus využili slunečnost lokality a instalovali solární panely. Majitel se snažil být v maximální míře nápomocný a z lokálních zdrojů sehnal užitečné předměty, které překvapily i samotné architekty. Jako příklad můžeme uvést mohutné balvany, které nalezl v okolí a využil je jako exteriérové i interiérové dekorační prvky. Stejně posloužily i masivní kmeny, které nakonec vytvořily podpůrné sloupy a dekorace v jednom – vidět je můžete na fotografiích kuchyně a obýváku.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

V srdci domu, které je tvořeno původní konstrukcí, se nachází prostorná kuchyň. V bočních přístavbách najdeme obývací pokoj, knihovnu, hlavní ložnici či místnost určenou pro relaxační cvičení jógy. Prostory obývacího pokoje a knihovny jsou zaplaveny denním světlem díky velkoformátovým proskleným plochám vsazeným do masivní konstrukce z cedrového dřeva. V patře nad kuchyní se nacházejí dětské pokoje. Architekti se rozhodli patro otevřít a vertikálně tak propojit prostor s cílem přinést více světla do kuchyně.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Výsledkem rekonstrukce je moderní, oku lahodící farmářský dům v nádherném prostředí, který splňuje představy majitelů a zejména je zdravým, ekologickým a přívětivým útočištěm pro všechny členy rodiny.

Foto: Hoachlander Davis Photography

Foto: Hoachlander Davis Photography

Text: Anna Martausová
Foto: Hoachlander Davis Photography
zdroj: freshome.com

Komentovat