Rodinný dům pro čtyři generace? Takto si s ním poradili šikovní architekti!

Mnoho rodin se vrací k vícegeneračnímu bydlení. Když žije několik generací v jednom domě, je to finančně méně náročné řešení a má to i mnoho dalších výhod, jako například pomoc s dětmi ze strany prarodičů.
Reklama
Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Avšak sladit potřeby byť jen dvou generací může být problém. Japonští architekti ze studia Tomomi KITO & architect associates spojili pod jednou střechou až čtyři generace!

Reklama

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Přistěhování babičky

Dvoupodlažní dům, který byl objektem rekonstrukce, postavili přibližně před čtyřiceti lety. Žili v něm mladí manželé spolu s rodiči ženy. Nicméně babička, která žila sama na venkově, se rozhodla k nim přestěhovat, aby odpadly mnohé problémy. To byl důvod rekonstrukce domu. Stará dispozice domu nevyhovovala požadavkům čtyř generací (babička, rodiče, klienti – manželský pár a jejich syn), které zde plánovaly bydlet.

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Malé místnosti nevyhovovaly

Je logické, že různé věkové kategorie mají odlišné nároky a požadavky na bydlení. Nezbytné bylo vytvořit prostor, který by podporoval komunikaci mezi nimi a pohodlné spojení prostorů určených pro různé generace. Velmi důležitým momentem změny byly úpravy ve prospěch komfortu. Stávající podmínky prostupu denního světla a větrání nebyly dostatečné. Jelikož místnosti byly malé a navzájem od sebe oddělené, větrání a světelnost dostávaly na frak.

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Nezbytné změny

Architekti tedy nejdříve důkladně studovali uspořádání místností, aby mohli využívat naplno stávající okna. Snažili se maximalizovat přísun denního světla a také zajistit dobré větrání. Při plánování byly prioritou soukromé místnosti, na míru jednotlivým obyvatelům domu. Charakteristickým rysem domu je také takzvaný řetězový strop, který pomáhá odrážet světlo z druhého nadzemního podlaží na první.

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Odstranili 20 sloupů

Také bylo třeba udělat změny stavební – přidali nosníky a konstrukční překližky, čímž optimalizovali využití stávajících konstrukčních komponentů. Některé sloupy, které považovali za nadbytečné, byly odstraněny. Celkově jich bylo až dvacet. Tak se architektům podařilo prostor otevřít, zároveň i prosvětlit.

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Na obou podlažích je soukromí i společenský prostor

„Překližkový“ interiér bytu spolu s bílou působí sjednocujícím a příjemným dojmem, vestavěné úložné prostory šetří místo a jsou estetické. Díky použití síťoviny na některých místech, například při schodišti, světlo proniká i do míst, které byly kdysi zcela tmavé. Na obou podlažích se tak vedle soukromých pokojů nacházejí i společenské místnosti včetně kuchyně.

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Foto: Satoshi Shigeta

Dům pro čtyři generace ve zkratce

Architektonické studio: tomomi kito & architect associates

Lokalita: Tokio, Japonsko

Realizace: 2015 až 2017

Rozloha: 140 m2

Sabína Zavarská
Foto: satoshi shigeta
Zdroj: v2com

Reklama
Reklama

Komentovat