Rodinný dům klasického střihu s moderními prvky

Nové domy nejen pro mladé rodiny navrhují mladí architekti. Pokračujeme v seriálu „Mladé oči“, který představuje tvorbu mladých autorů, kteří uvádějí své nápady do života ve spolupráci se společností Ekonomické stavby.
Reklama

Rodinným dům klasického střihu s moderními prvky, které ochutnáte především z interiéru. Tak by se dal stručně charakterizovat tento objekt. Exteriér bez experimentů může tvořit protiváhu pestré nové výstavbě bohaté na komplikovaný půdorysný tvar, členité střechy či různorodá okna.

Pod heslem „v jednoduchosti je síla“ byl vytvořen dům na obdélníkovém půdorysu, se sedlovou střechou, obytným podkrovím, střešními okny, bílou omítkou a cílem nestát se dominantou ulice, ale nabídnout příjemný kontakt se zahradou a dostatek přirozeného světla.

Navržený dům zaujímá 76 m2 zastavěné plochy, která v přízemí a podkroví nabízí 107 m2 plochy užitné. Kompaktní řešení dává vyniknout kompozici fasád a je pozitivní také z tepelně technického hlediska. Kouzlo domu však spočívá především v rozmístění a orientaci jednotlivých vnitřních prostorů směrem do exteriéru. V tomto domě můžete být v kontaktu se svou udržovanou zahradou, stejně jako s ulicí.

Hmota i dispozice zůstávají, pouhou změnou materiálu střechy či fasády lze domu dodat zcela novou tvář. FOTO EKNOMICKÉ STAVBY

Hmota i dispozice zůstávají, pouhou změnou materiálu střechy či fasády lze domu dodat zcela novou tvář. FOTO EKNOMICKÉ STAVBY

Hmota i dispozice zůstávají, pouhou změnou materiálu střechy či fasády lze domu dodat zcela novou tvář. FOTO EKNOMICKÉ STAVBY

Hmota i dispozice zůstávají, pouhou změnou materiálu střechy či fasády lze domu dodat zcela novou tvář. FOTO EKNOMICKÉ STAVBY

Kouzlo dispozice

Přízemí objektu můžeme nazvat denní částí. Nalezneme zde vstupní prostory se šatnou, technické zázemí a obývací pokoj s kuchyňským koutem. Přirozeným jádrem obývacího pokoje je velký jídelní stůl. Kuchyňský kout má své místo dané v návaznosti na jídelnu a díky oknu umožňuje sledovat dění na ulici před domem, či zda se blíží nečekaná návštěva. Prostor sedací soupravy je obohacen o okno se sníženým parapetem. Obývací pokoj jako celek, s více prosklenými plochami a umístěním schodiště do podkroví, by měl působit jako vzdušný, otevřený prostor.

Světlo v poschodí

V podkroví objektu je navržena trojice obytných pokojů. Každý z nich má francouzské a střešní okno. O dostatek přirozeného světla by zde nouze být neměla. Ložnici rodičů od ostatních pokojů odlišuje především samostatná šatna. Vstup do šatny lze také umístit do prostoru chodby a udělat z ní tak komoru sloužící celému objektu. Dispozice hygienického zázemí je navržena tak, aby vyhovovala během ranního i večerního provozu. Tedy samostatná toaleta, dvojice umyvadel, sprchový kout a vana.

Půdorys přízemí

Půdorys přízemí

Půdorys patra

Půdorys patra

Designové variace

Vzhled objektu lze také dále přizpůsobit vkusu stavitele. Plechová krytina v kombinaci se střechou bez přesahů, světle šedá fasáda a střešní okna s vloženým svislým prvkem dají domu velmi moderní vzhled. Doplnění dřevěným obkladem také může v některých situacích pomoci tomu, aby dům lépe pasoval do svého konkrétního prostředí.

Tomáš Spurný – autor projektu

Absolvent oboru Architektura a stavitelství na ČVUT v Praze a průmyslové školy Josefa Gočára. Nyní spolupracuje s více architekty a ateliéry s různorodým zaměřením. Pro Ekonomické stavby se snaží navrhovat po více stranách fungující a moderní rodinné domy.

TEXT: RED
FOTO: EKONOMICKÉ STAVBY
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat