Rodinný dům, který těží ze svažitého pozemku

Třípodlažní dům v Dobříši vznikal v letech 2008 – 2013, autory projektu jsou Skvadra architekti. Tento dům zaujme svou členitostí a možnostmi využití, které poskytuje svým obyvatelům. Každé patro reaguje na terén jinak a rozmanitě komunikuje s okolní zahradou.
Reklama
Terasa s dřevěným povrchem, který je použit i na fasádě tohoto patra. Foto: Vojtěch Veškrna

Terasa s dřevěným povrchem, který je použit i na fasádě tohoto patra. Foto: Vojtěch Veškrna

Každé patro vizuálně odráží svou funkci. Foto: Vojtěch Veškrna

Každé patro vizuálně odráží svou funkci. Foto: Vojtěch Veškrna

Fasáda domu je horizontálně členěna po patrech, každé patro se výrazně vizuálně odlišuje a to hlavně materiály použitými na fasádě. „Podzemní podlaží vytváří ‘betonový základ’, první nadzemní podlaží ‘dřevěný sokl’ a druhé ‘černý dům’,“ říká jeden z architektů, kteří se na návrhu podíleli.

Dům stojí na severním svahu a terén výškou odpovídá výšce jednoho podlaží. První podzemní podlaží je z poloviny pod úrovní terénu a z druhé strany je odkryté a je tak umožněn kontakt se zahradou. Lze odtud vstoupit na její nejnižší úroveň. V tomto podlaží se nachází také garáž, do které vede příjezdová svažitá cesta, garáž je rafinovaně ukrytá pohledům ze zahrady i z ulice.

Pohled na dům ze zahrady. Z 1PP je vstup k bazénu, z 1NP je vstup na horní úroveň zahrady a ve 2 NP je vstup na terasu, takže co patro to možnost pobytu na čerstvém vzduchu. Foto: Vojtěch Veškrna

Pohled na dům ze zahrady. Z 1PP je vstup k bazénu, z 1NP je vstup na horní úroveň zahrady a ve 2 NP je vstup na terasu, takže co patro to možnost pobytu na čerstvém vzduchu. Foto: Vojtěch Veškrna

Pohled směrem od ulice na vstupní dveře a příjezdovou cestu ke garáži. Foto: Vojtěch Veškrna Foto: Vojtěch Veškrna

Pohled směrem od ulice na vstupní dveře a příjezdovou cestu ke garáži. Foto: Vojtěch Veškrna Foto: Vojtěch Veškrna

První nadzemní podlaží neboli vstupní patro, je v úrovni ulice. Vstup je z jižní strany domu a naopak na severní stranu směrem do zahrady je orientována prostorná místnost pro denní pobyt rodiny. Rodina zde sdílí společné chvíle u jídla, u jeho přípravy i u odpočinku, který po něm často následuje. Jsou zde pásová okna, rámující výhled do krajiny. Také v tomto podlaží je umožněn vstup do zahrady a to právě z obytné místnosti. První nadzemní podlaží má povrch fasády řešen dřevěným pláštěm. Zatím co druhé nadzemní patro má fasádu z tmavě šedé omítky. Toto patro je především soukromé, nachází se zde ložnice, dva pokoje a hygienické zázemí. Oproti vstupnímu podlaží je druhé menší, neboť jeho velká část je věnována terase, ze které je krásný výhled do okolí.

Velká místnost v sobě propojuje kuchyni, jídelnu a obývací prostor. Místo obrazu zde fungují okna s výhledem do krajiny a na okolní lesy. Tlumená barevnost vybavení koresponduje s okolní přírodou. Foto: Vojtěch Veškrna

Velká místnost v sobě propojuje kuchyni, jídelnu a obývací prostor. Místo obrazu zde fungují okna s výhledem do krajiny a na okolní lesy. Tlumená barevnost vybavení koresponduje s okolní přírodou. Foto: Vojtěch Veškrna

Nad jídelním stolem je světlá výška prostoru přes dvě patra, toto řešení zdůrazňuje důležitost místa pro setkávání rodiny. Foto: Vojtěch Veškrna

Nad jídelním stolem je světlá výška prostoru přes dvě patra, toto řešení zdůrazňuje důležitost místa pro setkávání rodiny. Foto: Vojtěch Veškrna

Nad stolem je zavěšen výrazný, ale jednoduchý lustr, který ladí s celým vybavením interiéru. Foto: Vojtěch Veškrna

Nad stolem je zavěšen výrazný, ale jednoduchý lustr, který ladí s celým vybavením interiéru. Foto: Vojtěch Veškrna

Kuchyňský pult v prostoru je oblíbený především proto, že zde můžete připravovat pokrmy a při tom komunikovat s rodinou, nebo hosty. Toto řešení se do dispozice velice hodí, protože tak posiluje sdílení společného času a zážitků. Foto: Vojtěch Veškrna

Kuchyňský pult v prostoru je oblíbený především proto, že zde můžete připravovat pokrmy a při tom komunikovat s rodinou, nebo hosty. Toto řešení se do dispozice velice hodí, protože tak posiluje sdílení společného času a zážitků. Foto: Vojtěch Veškrna

Proti jídelnímu stolu jsou krbová kamna s prosklenými dvířky, která umožňují sledování ohně. Foto: Vojtěch Veškrna

Proti jídelnímu stolu jsou krbová kamna s prosklenými dvířky, která umožňují sledování ohně. Foto: Vojtěch Veškrna

Interiéry jsou světlé nejen díky návrhu okenních otvorů, ale také díky zajímavému světlíku, který pouští světlo dál a hlouběji do budovy. Světlo přivedené světlíkem dopadá přímo na jídelní stůl, tím zdůrazňuje jeho důležitost a sdílení rodiny.

Majitelé mohou komunikovat v domě v „horizontální i vertikální“ rovině. Prostor věnovaný zabudovaným knihovnám napovídá o zájmech obyvatel domu. Foto: Vojtěch Veškrna

Majitelé mohou komunikovat v domě v „horizontální i vertikální“ rovině. Prostor věnovaný zabudovaným knihovnám napovídá o zájmech obyvatel domu. Foto: Vojtěch Veškrna

Chytrá práce s prostorem prosvětluje interiér. Propojení pater přispívá k pocitu vzájemné blízkosti. Foto: Vojtěch Veškrna

Chytrá práce s prostorem prosvětluje interiér. Propojení pater přispívá k pocitu vzájemné blízkosti. Foto: Vojtěch Veškrna

Převaha bílé nechá vyniknout výrazné prvky, jako je křesílko, či koberec. Foto: Vojtěch Veškrna

Převaha bílé nechá vyniknout výrazné prvky, jako je křesílko, či koberec. Foto: Vojtěch Veškrna

Interiéry jsou střídmé a praktické. Budou tak dobrou platformou pro život majitelů, kteří si dům zabydlí. Foto: Vojtěch Veškrna

Interiéry jsou střídmé a praktické. Budou tak dobrou platformou pro život majitelů, kteří si dům zabydlí. Foto: Vojtěch Veškrna

Světlá a střídmá koupelna zaujme kombinací velkých zrcadel a malého formátu mozaiky. Oblíbenost koupelnových mozaik stále roste, zde je aplikována jednoduše a funkčně v odstínu máty. Foto: Vojtěch Veškrna

Světlá a střídmá koupelna zaujme kombinací velkých zrcadel a malého formátu mozaiky. Oblíbenost koupelnových mozaik stále roste, zde je aplikována jednoduše a funkčně v odstínu máty. Foto: Vojtěch Veškrna

Práce s terénem zahrady umožnila vznik relaxační části v její nejnižší úrovni, kde je díky tomu dostatek soukromí i na plavání v bazénu. Tento dům je navržen tak, aby poskytl příjemné a funkční zázemí pro své obyvatele.

Prostorná terasa je bonusem a to i díky výhledu do krajiny. Foto: Vojtěch Veškrna

Prostorná terasa je bonusem a to i díky výhledu do krajiny. Foto: Vojtěch Veškrna

Půdorysy

„Betonový základ“ (1. PP)

„Betonový základ“ (1. PP)

„Dřevěný sokl“ (1. NP)

„Dřevěný sokl“ (1. NP)

„Černý dům“ (2. NP)

„Černý dům“ (2. NP)

Text: Renata Horová
Foto: Vojtěch Veškrna
Redakční úprava: Dominika Záveská

Reklama

Komentovat