Šikovní manželé si svůj dům postavili i zařídili ve vlastní režii

Manželé ze Spišské Nové Vsi si svůj dům postavili i zařídili ve vlastní režii, bez pomoci architekta či interiérového designéra. Je unikátní nejen svou neobvyklou dispozicí, ale i půvabem, který vnesla do interiéru šikovná a kreativní majitelka Silvia.
Reklama
Dům s nádhernými výhledy

Dům s nádhernými výhledy v sobě spojuje to nejlepší – skandinávskou eleganci a venkovský šarm. Útulné a přívětivé místo, ze kterého se člověku nechce odejít, vytvořili manželé vlastníma rukama, a to zejména díky odvážným nápadům a neustálému hledání nových řešení. FOTO MIRO POCHYBA

Od balkonu k terase

Ne každý si troufá svépomocí stavět dům a už vůbec ne ve věku, kdy už má dospělé děti. Manželé ze Spišské Nové Vsi dlouhá léta bydleli spolu s dcerou Zuzkou v malém třípokojovém bytě bez balkonu. Celý život však snili o vlastní zahradě a velké terase. Původně přemýšleli o investici do balkonu, který by se dal k bytu přistavět. Náklady na něj však byly natolik vysoké, že se rozhodli své finance raději vložit do stavby rodinného domu.

„Když starostka obce Spišské Tomášovce prodávala pozemky na výstavbu rodinných domů, bylo rozhodnuto. Cena byla příznivá, a tak nebylo o čem přemýšlet. Náš dům byl postaven mezi prvními. Postupně přibývaly mladé rodiny s malými dětmi. Předtím jsme bydleli v bytovce, kde jsme se vzájemně téměř neznali. Žili jsme v anonymitě a rychle. Každý den byl stejný: práce – domov – práce. Teď je to jiné. Je tu živo a příjemně, všichni kolem spolu dobře vycházíme,“ vysvětluje Silvia, která při nákresu půdorysu odmítla jakékoliv kompromisy: „Nejdůležitější pro mě byla velká terasa. Ne však přilepená k domu, chtěla jsem, aby byla jeho přirozenou součástí. Od ní se pak odvíjely ostatní pokoje. A přestože je dispozice domu neobvyklá, s výsledkem jsem spokojená. Terasa je pro nás nejoblíbenějším místem domu.“

vstupní hala do domu

Už při vstupu do domu je každému jasné, v jakém duchu se ponese zbytek interiéru. Všudypřítomná bílá barva velkorysou vstupní halu ještě více zvětšuje a prosvětluje. Rodinnou atmosféru zas vytvářejí obrázky a fotky v rámečcích na jedné ze stěn. FOTO MIRO POCHYBA

venkovní terasa

Obytný exteriér byl hlavním požadavkem domácí paní. Velkorysá terasa představuje klidné útočiště, které díky zastřešení odolá všem vrtochům počasí. Je na ni přístup z kuchyně i z obývacího pokoje, a díky velkým zaskleným plochám příjemně propojuje interiér s exteriérem. FOTO MIRO POCHYBA

V jedné ruce bruska, ve druhé štětec

Jelikož si Silvia vše navrhovala sama, potřebovala na přemýšlení čas a prostor. Proto jako první postavili na pozemku houpačku. „Ze začátku to vypadalo zvláštně – interiér ani zahrada ještě nebyly hotové a houpačka už visela. Z ní jsem však měla nejlepší výhled na dům. Tam vznikaly všechny mé skici a nápady, které jsem později realizovala,“ vysvětluje paní domu svůj neobvyklý postup. V útulném interiéru nenajdeme mnoho nábytku. Pouze kuchyňská linka je vyrobená truhlářem na míru. Většinu polic tvoří vestavěné niky.

„Ze starého bytu jsem si přinesla několik masivních skříněk z Ikey. Borovicová lakovaná dvířka nechal manžel opískovat a potom jsem je natírala a brousila. Díky tomu vynikla struktura dřeva. Celé dny jsem trávila na zahradě nebo v garáži s bruskou a štětcem v ruce. Přetvořila jsem všechno, co se dalo. Nesmírně mě to baví a i nyní stále něco měním a vylepšuju,“ usmívá se Silvia a pokračuje: „Ráda pracuju s barvami – díky nim se náš interiér mění spolu s ročními obdobími. Léto se u nás neslo v tyrkysově modré, podzim ve mně evokuje spíše hřejivé barvy, a tak všechno měním několikrát do roka.“

ložnice v modrém

Střídmá barevnost a světlé dřevo tvoří kombinaci typickou pro skandinávské interiéry. I zde majitelka přiložila ruku k dílu. Odřízla čelo postele, obšila ho vatelínem a ušila na něj lněný potah. FOTO MIRO POCHYBA

Katčin pohled

To, že se manželé ze Spiše nedali přemluvit na balkon v bytě, ale koupili si rovnou pozemek, bylo velmi správné rozhodnutí. Jak jinak by Silvia v sobě objevila své skryté talenty a dovednosti? Vždyť já si ani nedokážu tuto elegantní a útlou ženu představit, jak přeměňuje staré trámy na zahradní stůl s bruskou v ruce. Obdivuji Silviinu odvahu pustit se do mnoha projektů takříkajíc po hlavě. Oba manželé rozhodně potřebují prostor, který mohou zvelebovat, protože jim to očividně způsobuje nevýslovnou radost. A tato radost se šíří dál. Do domu oba vložili svůj čas, energii a to nejpodstatnější – i kousek sebe. Když má dům duši, je to vidět a cítit na každém kroku.

koupelna vs vanou a sprchovým koutem

V prostorné koupelně je dostatek místa na vanu i sprchový kout. Venkovský nádech jí dodává bílý betonový obklad na stěnách, dlažba s dekorem dřeva a překrásné proutěné koše. FOTO MIRO POCHYBA

Kdo tu bydlí

Silvia, její manžel Peter a kokršpaněl jménem Denny. Příležitostně je navštěvuje i dospělá dcera Zuzka se svým přítelem.

rodinný dům
počet podlaží: 1
zastavěná plocha: 230 m²
užitková plocha: 201 m²
lokalita: Spišské Tomášovce

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentáře

Komentovat