Skromná dřevěná přístavba k rodinnému domu se i přes nízký rozpočet podařila!

Čtyřicet metrů čtverečných není pro bydlení mnoho, ale pokud se váš obytný prostor o ně umně rozšíří, potom to už něco znamená.
Reklama

Francouzští architekti ze studia KARST architecture rozšířili původní starý dům působivou moderní přístavbou s dřevěnou fasádou. Na první pohled se výrazně odlišuje od původního domu, ale přesto nepůsobí rušivě. Zajímavého efektu z exteriéru, ale i v interiéru architekti dosáhli posunutím hřebenu klasické sedlové střechy.

Reklama

21-RUE-NUIT-VERS-CHAUM-MURET-MOYENNE-2

Přístavba s atmosférou klidu

Skromné dřevěné rozšíření původního domu okouzlí zajímavou atmosférou zvenku i zevnitř. Dům má funkci víkendového, respektive prázdninového domku a místa, kde jeho majitel – spisovatel může tvořit v klidném harmonickém prostředí. Tento nápad se zrodil v jeho hlavě v době, kdy demolovali sousední farmu, a on si z ní odložil několik masivních dubových trámů. Pak oslovil architekty, kteří jeho ideu zrealizovali a posunuli ještě o úroveň výš.

Přečtěte si také:

Udržitelný rodinný dům z místních materiálů, v němž se zrcadlí prostředí

20-RUE-NUIT-VERS-NE-MOYENNE-2

Původní dům působil surrealisticky

Pozemek se nachází v malé vesnici na pobřeží Atlantského oceánu a má svou historii. Stál tu starobylý tradičně postavený dům, z něhož přežila jen malá část. Později byl dozděný. Architekti tvrdí, že když se poprvé ocitli na místě, zdál se jim tento malý dům zvláštní a zábavný. Surrealistický vzhled mu dodávaly i mix použitých materiálů a snaha napodobit tradiční architekturu.

00-EXT-RUE-VERS-NE-MOYENNE

02-EXT-SOIR-RUE-vers-chaumi_re-MOYENNE

Náročný úkol: Jak by měla přístavba vypadat?

Architekti tedy stáli před náročným úkolem vytvořit dialog s tímto zajímavým domem tak, aby přístavba nepůsobila jako pěst na oko, ani disharmonicky. Požadavkem majitele bylo vnést do domu denní světlo, otevřít ho a vytvořit příjemný prostor na práci. Důraz kladl na praktické fungování při každodenním životě. Tak, aby bylo bydlení v tomto domě skutečným potěšením. Řešením se ukázala skromná dřevěná přístavba.

03-EXT-JARDIN-BIAIS-du-pommier

Kromě ložnic je celý otevřený

Tento cíl znamenal kompletní přestavbu interiéru, zejména ve vztahu k nové přístavbě. V zdech starého domu byly vytvořeny různé otvory spojující oba celky a pohyb v domě byl kompletně reorganizován. Ze starého krbu byl vytvořen centrální prvek hlavního prostoru. Okolo krbu se přechází k novému rozšíření a následně po schodech na mezipatro s krásným výhledem. V prvním patře ve staré části domu se nacházejí dvě ložnice, které jsou nyní jedinou oblastí oddělenou od jinak otevřeného objemu domu.

10-INT-ESCALIER-ET-MEZZANINE-EXTENSION-MOYENNE-2

09-INT-VERS-CHEMINEE-MOYENNE

Co nejméně technologií a chemie

Rekonstrukce a přístavba byla realizována tak, aby dům poskytoval svému majiteli autonomní, spolehlivý a dlouhotrvající příbytek bez zbytečných technologií. Na izolaci byla použita vlna a korek, dřevo z jedle bez chemického ošetření. Navzdory nízkému rozpočtu se podařilo vytvořit neobvyklý dům, složený ze dvou na první pohled absolutně jiných menších celků, které v realitě vytvářejí ucelený příjemný a pohodlný prostor prázdninového bydlení, v jakém není problém bydlet třeba i natrvalo.

Přečtěte si také:

Udržitelný rodinný dům z místních materiálů, v němž se zrcadlí prostředí

11-INT-VERTICAL-TABLE-ET-FENETRE-MOYENNE

17-PANO-DET-INT-BUREAU-ETAGE-MOYENNE

Doppelgänger

Architektonický ateliér: KARST architecture

Architekt: Andrei Scarlatescu

Lokalita: 44350 Saint-Molf, Francie

Rozloha: 40 m2

Rok realizace: 2016

Sabína Zavarská

Foto: Amélie Labourdette

Reklama
Reklama

Komentovat