Snové bydlení na důchod − malý dům na břehu řeky

Intimní, pohodlný a v blízkosti vody. Takový měl být vysněný dům na stáří. Zkušená architektka si věděla rady a vytvořila pro manželský pár před důchodem domov příjemný a diskrétní, jako jsou oni sami.
Reklama

Starší manželský pár si přál bydlet ve městě a zároveň v blízkosti vody. Dlouho proto hledal na území Montrealu cenově dostupný pozemek, který by požadavek splňoval – i když zrovna v metropoli kanadské frankofonní oblasti je vodních toků požehnaně. Nakonec se podařilo, když manželé narazili na malý a úzký pozemek nedaleko řeky Des Prairies. Tvar pozemku, blízkost vody a charakter okolí se nakonec staly hlavními faktory, které ovlivnily podobu tohoto městského domu, usazeného v nádherném přírodním prostředí.

Reklama

Půvabný městský domek na sebe nijak neupozorňuje. Decentní cihlovou fasádu do ulice ozvláštňují jen dvě místa, kde jí střídá dřevěný obklad. FOTO ALBERTO BISCARO

Půvabný městský domek na sebe nijak neupozorňuje. Decentní cihlovou fasádu do ulice ozvláštňují jen dvě místa, kde jí střídá dřevěný obklad. FOTO ALBERTO BISCARO

Vzhledem k rozpočtu, který majitelé na stavbu vyhradili, (a také k charakteru pozemku) bylo od počátku jasné, že půjde spíše o menší stavbu. Protože se oba manželé blíží důchodovému věku, přáli si navíc investovat spíše do kvality prostoru, než do jeho rozlohy. Jejich požadavkem tak byl intimní, na údržbu nenáročný a útulný domov.

Přečtěte si také:

Stoletý víkendový dům proměnili v nádherné rodinné sídlo

Architektka Anik Péloquin jim navrhla dvoupodlažní stavbu se srovnatelnými rozměry obou podlaží. Jednoduché pojetí hmoty zvolila proto, aby na sebe stavba v rámci místa příliš neupozorňovala. Dvojí podoba fasády – cihla a dřevěný obklad – je jediným „výstřelkem“, který si dovolila.

Dvoupodlažní dům byl koncipován ve tvaru L, aby co nejlépe naplnil potřeby klientů a zároveň se co nejvíc přizpůsobil místu. Umožnil tak co nejefektivnější využití pozemku. FOTO ALBERTO BISCARO

Dvoupodlažní dům byl koncipován ve tvaru L, aby co nejlépe naplnil potřeby klientů a zároveň se co nejvíc přizpůsobil místu. Umožnil tak co nejefektivnější využití pozemku. FOTO ALBERTO BISCARO

Tvar přirozeně vytvořil ze dvou stran krytou plochu pro malou terasu a uzavřel oblast obytného prostoru pohledům zvenčí. Umožňuje naplno si vychutnat zahradu a okolní zeleň v soukromí. FOTO ALBERTO BISCARO

Tvar přirozeně vytvořil ze dvou stran krytou plochu pro malou terasu a uzavřel oblast obytného prostoru pohledům zvenčí. Umožňuje naplno si vychutnat zahradu a okolní zeleň v soukromí. FOTO ALBERTO BISCARO

Přízemí nabízí majitelům příjemných 67 m2, zatímco v patře mohou využít jen o něco menší prostor − 61 m2. Vzhledem ke svému věku požadovali manželé – v kontrastu s aktuálními trendy – samostatný obývací pokoj, kuchyni i jídelnu. Oddělená dispozice podle nich zachovává pocit soukromí a usnadňuje soužití. Všechny tři místnosti se nacházejí v přízemí, zatímco v patře najdeme dvě ložnice a hlavní koupelnu. I tady architektka přistoupila na požadavek oddělených prostor, a tak místnost se dvěma umyvadly, vanou, sprchovým koutem a toaletou předělují troje posuvné dveře.

V interiéru navrhla architektka moderní, ale nadčasové zařízení v příjemných barvách. Brala v potaz, že majitelé si tu chtějí v důchodu užívat zaslouženého klidu a odpočinku. FOTO ALBERTO BISCARO

V interiéru navrhla architektka moderní, ale nadčasové zařízení v příjemných barvách. Brala v potaz, že majitelé si tu chtějí v důchodu užívat zaslouženého klidu a odpočinku. FOTO ALBERTO BISCARO

V přízemí řešila Anik všechny předěly místností posuvnými dveřmi z bytelného masivu. Jsou praktické, dobře se s nimi manipuluje a nezabírají místo. FOTO ALBERTO BISCARO

V přízemí řešila Anik všechny předěly místností posuvnými dveřmi z bytelného masivu. Jsou praktické, dobře se s nimi manipuluje a nezabírají místo. FOTO ALBERTO BISCARO

Tlumená barevnost. Základem interiéru se stala bílá a dřevo. Architektka ho doplnila převážně příjemnými, tlumenými odstíny. FOTO ALBERTO BISCARO

Tlumená barevnost. Základem interiéru se stala bílá a dřevo. Architektka ho doplnila převážně příjemnými, tlumenými odstíny. FOTO ALBERTO BISCARO

Obývací pokoj získal díky dvojnásobné výšce místnosti i velkoformátovým oknům hloubku, vzdušnost a dojem většího prostoru, než ve skutečnosti je. FOTO ALBERTO BISCARO

Obývací pokoj získal díky dvojnásobné výšce místnosti i velkoformátovým oknům hloubku, vzdušnost a dojem většího prostoru, než ve skutečnosti je. FOTO ALBERTO BISCARO

Koupelna je dle přání majitelů rozdělena na tři samostatné jednotky: umývací část s umyvadlovými skříňkami v konzolové variantě a vanou, a dále sprchový kout a toaletu. FOTO ALBERTO BISCARO

Koupelna je dle přání majitelů rozdělena na tři samostatné jednotky: umývací část s umyvadlovými skříňkami v konzolové variantě a vanou, a dále sprchový kout a toaletu. FOTO ALBERTO BISCARO

Díky členitosti fasády si architektka mohla dovolit pracovat s velkým množstvím různých, strategicky umístěných oken. Přestože domy na okolních pozemcích jsou situovány poměrně blízko, podařilo se Anik dostat do každé místnosti dostatek přirozeného světla, dopřát majitelům výhledy na řeku a přitom zachovat jejich soukromí. V obývacím pokoji si pohrála s optikou a díky dvojnásobné výšce místnosti i velkoformátovým oknům dodala relativně malému prostoru hloubku, vzdušnost a pocit blízkosti řeky.

U tří bříz. Vlastní dům se rozhodli postavit v zadní části pozemku rodičů, který dobře znali a měli rádi. Tři staré břízy tu tvoří optickou bariéru od ulice a poskytují tak více intimity v zahradě. FOTO: ERIKA BÁNYAYOVÁ A MARTIN BOLEŠ
Přečtěte si také:

Netradičně koncipovaná dřevostavba pro mladou rodinu v zahradě rodičovského domu

Večerní pohled na osvětlený dům ze zahrady odhaluje důmyslnou práci s prosklenými plochami. Dům působí sympaticky, skromně, ale zároveň důstojně ve dne v noci. FOTO ALBERTO BISCARO

Večerní pohled na osvětlený dům ze zahrady odhaluje důmyslnou práci s prosklenými plochami. Dům působí sympaticky, skromně, ale zároveň důstojně ve dne v noci. FOTO ALBERTO BISCARO

TEXT: DOMINIKA ZÁVESKÁ
FOTO: ALBERTO BISCARO
ZDROJ: V2COM-NEWSWIRE.COM

Reklama
Reklama

Komentáře

  • manželé důchodci budou časem s obtížemi zdolávat schody do patra…

    Milena
  • Moc krasne, take bych nekdy chtela zit v takovem domku…

    Petra Svobodova

Komentovat