Terasovitá dřevostavba v strmém svahu s ekologickou zahradou

Žít v souladu s přírodou a předat toto poselství potomkům bylo cílem investorů – budoucích majitelů dřevostavby v českých Jaroslavicích.
Reklama
Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

Reklama

Na pozemku zůstaly zachovány staré ovocné stromy, zahrada tvoří velmi důležitý prvek bydlení. Domácí zde plánují ekologicky pěstovat vlastní zdravé ovoce a zeleninu. Dům ze dřeva byl součástí jejich životního plánu, a ten zní: žít co nejvíce v souladu s přírodou, starat se o živé + prospívat živému v okolí a této filozofii učit i vlastní děti.

Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

Proč se rozhodli pro dřevostavbu?

„Od začátku jsme chtěli dřevěný dům. Jednak jsme si přáli pro nás a naše děti zdravý domov a jednak jsme si přáli architektonické řešení v souladu s podmínkami a atmosférou místa,“ vyjádřili se dnes už spokojeni majitelé domu z dílny PRODES / Domesi. Architektonické studio ušilo dům nejen na míru majitelům, ale i na míru terénu. Ten je totiž svažitý.

Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

Přizpůsobený strmému svahu

Přizpůsobením stavby svažitému pozemku vznikl terasovitý dům složený ze tří podlaží. Každé podlaží poskytuje panoramatický výhled na okolní přírodu. Členění na patra, která jsou terasovitě uložena nad sebou, zároveň poskytlo i logické funkční rozdělení interiéru. Střecha nižších podlaží vytváří pro místnosti vyšších podlaží terasu. Jižní fasády všech podlaží jsou z velké části prosklené. Dům je obložený modřínovým dřevem, které bude přirozeně stárnout a působit, že zde stál odjakživa.

Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

Dispozice domu

Do domu se vchází z nejnižšího podlaží (ale dá se i z nejvyššího). Zde se nachází zádveří, sklad a kryté parkovací stání pro auta. Ze zádveří vychází přímé schodiště, které prochází všemi úrovněmi domu a je prosvětlené přirozeným světlem.

Denní část domu bývá ve většině rodinných domů umístěna v přízemí. V tomto případě je to naopak – kuchyň spojená s jídelnou a obývacím pokojem se nachází na nejvyšším podlaží. Díky velké terase na střeše středního podlaží se aktivně spojuje s exteriérem. Dispozici nejvyššího podlaží doplňuje pokoj pro hosty, koupelna, komora a zadní terasa se vstupem do domu z nejvyšší úrovně terénu a zahrady.

Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

 

Střední podlaží je řešeno jako soukromé a klidné, tedy noční část. Nachází se zde ložnice rodičů s hygienickým zázemím a dětské pokoje. Z tohoto podlaží je také možné vyjít přímo do zahrady.

Pokračují v plánu

Od výstavby domu a zabydlení se spokojené rodiny s třemi malými dětmi utekly více než tři roky. Mezitím nelenili, svépomocí realizovali na pozemku další drobné stavby, samozřejmě ze dřeva: sklad s garáží a letní apartmán pro hosty.

Foto: Milan Hutera

Foto: Milan Hutera

Terasovitá dřevostavba ve zkratce

architektonický ateliér: Prodesi

generální dodavatel: Domesi, s. r. o.

autoři: Václav Zahradníček, Jakub Loučka

lokalita: Jaroslavice, ČR

užitková plocha: 146 m2

rok projektu: 2013

rok realizace: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Milan Hutera
Autor skic: Václav Zahradníček

Reklama

Komentovat