Tři generace v jednom domě? Řešení, které vás možná inspiruje

Bydlet spolu s rodiči, není pro každého ideální představa. Pravdou je, že když se dají generace dohromady, mohou si postavit bydlení na jednom pozemku – což je finančně méně náročné.
Reklama

Prarodiče pomohou s péčí o vnoučata, rodiče mají pro sebe více času… Pavel Martinka a Ondřej Spusta navrhli třígenerační dům, který poskytuje dostatek prostoru pro každou generaci.

Na konci slepé uličky

Svažitý pozemek, na kterém dům stojí, se nachází na konci slepé uličky kousek od lesa. V lokalitě stojí mohutné vily z meziválečného období, později doplněné o menší domy. Architekti dům posadili na svah tak, aby nerušil průhled na protilehlý zalesněný kopec. Výškou ho přizpůsobili okolí, ale na rozdíl od masivních vil působí podstatně jemněji a vzdušněji. Směrem do zahrady mírně vyčnívá nad ostatní domy, aby domácím poskytl pěkný pohled na Drahanskou vrchovinu.

Část domu je pod terénem

Aby mohutný dům nezatěžoval své prostředí, byla část domu umístěna pod úroveň terénu. Všechny potřebné prostory, včetně venkovní terasy, jsou obsaženy v jednom celku. Třígenerační dům má dvě podlaží: vstupuje se přímo na úroveň vrchního podlaží, kde je i přístupová cesta a garáž pro dvě auta. Zde se také nachází větší byt s příjemnou terasou pro rodiče.

Spodní byt je pro prarodiče

Spodní byt je menší, ale dá se z něj přímo vstoupit do zahrady – zde bydlí prarodiče. Do bytu se vchází prostřednictvím vnějšího betonového schodiště. Na úrovni spodního podlaží jsou také umístěny pokoje pro děti. K nim se lze dostat prostřednictvím vnitřního ocelového schodiště z horního bytu.

Šikmá střecha šetří vodu

Z pohledu konstrukce je tento velký a praktický třígenerační dům železobetonový, část garáže je založena na mikropilotech. Střecha se po celé délce domu svažuje až ke dvěma výpustem, díky kterým se dešťová voda sbírá v podzemní retenční nádrži. Eleganci domu dodává bílá fasáda s velkými horizontálními okny. Interiér je řešen svěže – v bílo-béžové barevnosti.

Dům ve svahu ve zkratce

architektonický ateliér: masparti

architekti: Pavel Martinka, Ondřej Spusta

Spoluautoři: D. Lemák, R. Koiš / Statika Olomouc – konstrukční řešení

lokalita: Šternberk, ČR

projekt: 2013

realizace: 2014 až 2017

zastavěná plocha: 190 m2

užitná plocha: 212 m2

Sabína Zavarská

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice 

Reklama

Komentovat