Úsporný luxus? Část fasády domu je ze dřeva staré lodě

Holandští architekti vytvořili dům, který vypadá jako jednopodlažní, a přece skrývá celkově téměř pět set metrů čtverečních. Velká část této vily je vtěsnaná do svahu tak, aby co nejméně zasahovala do přírodního prostředí chráněné oblasti.
Reklama

Už od začátku bylo jasné, že krajina je u tohoto projektu základem, který je třeba v co největší možné míře zachovat a chránit. Proto architekti navrhli vilu, která bude částečně osazena do svahu a podsklepena.

rodinný dum Villa V večer

Foto: Tim van de Velde Photography

Z jedné strany tak působí jako skromný nenápadný jednopodlažní dům – viditelné je až první podlaží domu. Dřevo použité na vstupu do domu a garáži pochází ze staré lodě, kterou tvůrci projektu s investory našli v demoliční společnosti v Severním Brabantsku a koupili v celém rozsahu. Právě tento moment dává projektu zvláštní atmosféru i hodnotu.

rodinný dum Villa V

Foto: Tim van de Velde Photography

V hlavní roli sklo

Severní a jižní fasáda prvního poschodí je převážně ze skla, jižní a západní je více uzavřená, pokrytá voskovaným, trvale udržitelným dřevem. Přízemí je částečně prosklené. Velké skleněné plochy obsahují vždy posuvnou otvíratelnou část, kterou domácí propojí jedním pohybem interiér s exteriérem. Kontakt s přírodou je hmatatelný v celém domě, podobně jako dostatek přirozeného světla. Kromě prosklenými fasádami světlo proudí dovnitř i z terasy v jádře domu, spojující obytnou zónu s jídelnou a kuchyní.

černá kuchyne

Foto: Tim van de Velde Photography

Energeticky úsporný luxus

Zvláštní pozornost architekti věnovali energii. Proto je konstrukce vily kompaktní a s vynikající izolací. Využívá geotermální energii, tepelné čerpadlo, solární kolektory, zelenou střechu. Výsledkem je energetická neutrálnost vily vybavené luxusem a pohodlím. V celém domě jsou použity jen přírodní materiály. Pohyblivé části fasády jsou vyrobeny z francouzského dubu.

V hlavním denním prostoru nechybí ani vestavěný krb se zajímavým designem.

Foto: Tim van de Velde Photography

Dýhovaná překližka v interiéru

Všechny interiérové prvky, včetně stěn, skříněk v dětských pokojích a krbu, jsou vyrobeny z dýhované překližky. Celý interiér je řešen minimalisticky, ale většina pokojů má krásný výhled. Sklo je použito i uvnitř. Opticky a světelně spojuje místnosti do většího celku, přičemž technicky jsou oddělené. V hlavním denním prostoru nechybí ani vestavěný krb se zajímavým designem.

Všechny interiérové prvky, včetně stěn, skříněk v dětských pokojích a krbu, jsou vyrobeny z dýhované překližky

Foto: Tim van de Velde Photography

Villa V ve zkratce

architektonický ateliér: Paul de Ruiter Architects
lokalita: Bloemendaal, Holandsko
plocha: 489 m2 včetně suterénu, který má 154 m2
realizace: 2011

Sabína Zavarská
foto: Tim van de Velde Photography

Reklama

Komentovat