Pozemek situovaný v prudkém svahu vyžadoval mimořádný rodinný dům

Zalesněný pozemek situovaný v prudkém svahu nedaleko malého belgického města Tilff si od architekta Erica Grondala vyžadoval mimořádný projekt. Kritériem výstavby vlastního domu pro pětičlennou rodinu byla udržitelnost, environmentální ohleduplnost a maximální souznění objektu s okolím. U takovéhoto zadání nesměl chybět ani dostatečný přísun přirozeného denního světla.
Budova je strukturovaná kolmo ke svahu a fyzikálně i opticky zasazená do terénu. Fasádní panely z mědi charakterizuje přirozená matně hnědá patina.

Budova je strukturovaná kolmo ke svahu a fyzikálně i opticky zasazená do terénu. Fasádní panely z mědi charakterizuje přirozená matně hnědá patina.foto Schüco

Na první pohled působí pozice rodinného domu neobvykle. Objekt, umístěný kolmo k malé soukromé příjezdové cestě a strmému svahu, je jakousi překážkou či závorou v terénu. Vypadá však přirozeně, organicky, v dokonalé symbióze s prostředím, což bylo také záměrem autora. Architekt a majitel v jedné osobě chtěl budovu navrhnout co nejohleduplněji, aby splynula, byla udržitelná, energeticky efektivní a nezatěžovala přírodu.

Reklama

Fasáda na vstupní straně upoutá pozornost tříúrovňovým uspořádáním. Na spodní cihlovou část navazuje „křídlo“ vyčnívající z prvního podlaží.

Fasáda na vstupní straně upoutá pozornost tříúrovňovým uspořádáním. Na spodní cihlovou část navazuje „křídlo“ vyčnívající z prvního podlaží.foto Schüco

Na severní straně definují jednotlivé úrovně budovy cihlové zdi, které korespondují se stoupajícím terénem.

Na severní straně definují jednotlivé úrovně budovy cihlové zdi, které korespondují se stoupajícím terénem.foto Schüco

Cihla, kámen a měď

Vedle tvaru a uspořádání měla na charakter a míru integrace domu do okolí významný vliv volba materiálů. Cihlový základ, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí k patinované měděné fasádě dvou navazujících podlaží. Díky různé šířce panelů v matné hnědé barvě, která působí teplým dojmem, má fasáda nepravidelnou vertikální strukturu a pod různými úhly pohledu se její vzhled mění. Celkový dojem z fasády je velmi přirozený a uvolněný. Je to jakási projekční plocha pro proměnlivou hru světla a stínu, kterou vytvářejí četné koruny stromů a skrze ně pronikající sluneční paprsky.

foto Robert Žákovič
Přečtěte si také:

Jak chutná život na statku 50 km od Prahy

Malý les přenesl architekt také do vnitřních prostor. Příkladem je zástěna z přírodních materiálů u schodů.

Malý les přenesl architekt také do vnitřních prostor. Příkladem je zástěna z přírodních materiálů u schodů.foto Schüco

Denní světlo do domu vstupuje také velkým prosklením na západní straně fasády.

Denní světlo do domu vstupuje také velkým prosklením na západní straně fasády. foto Schüco

Funkčnost a nadčasovost

Zatímco vnější plášť budovy v zemitých odstínech dokonale splývá s přírodou, uvnitř je velmi moderní. Světlé barvy, přiznaný pohledový beton, šedý přírodní kámen na podlahách a celá řada dřevěných prvků vytvářejí v kombinaci s množstvím přirozeného denního světla současnou funkční atmosféru. Díky proskleným plochám, oknům, posuvným dveřím a střešnímu zasklení je v průběhu celého dne zajištěn naprosto optimální dopad světla do všech užitných zón. Na terasu se vstupuje přes trojdílnou posuvně zdvižnou konstrukci, instalovanou na celou výšku patra, od stropu až k podlaze. V otevřeném stavu je stěna kompletně „zaparkovaná“ ve falešném prostoru fasády, čímž v přízemí krásně rozšiřuje a propojuje prostor kuchyně a jídelny s terasou.

Zatímco exteriéru vévodí měď, dominantním prvkem interiéru je pohledový beton. foto Schüco

Zatímco exteriéru vévodí měď, dominantním prvkem interiéru je pohledový beton. foto Schüco

Z kuchyně, která je navržena ve světlých barvách, se vstupuje přímo na terasu.

Z kuchyně, která je navržena ve světlých barvách, se vstupuje přímo na terasu.foto Schüco

Ekologický rámec

V souladu s promyšleným, kvalitním a dobře izolovaným pláštěm budovy zvolil architekt také udržitelné domácí technologie. Energetické požadavky na provoz podlahového topného systému jsou tak pokryty tepelným čerpadlem, teplá voda je produkována prostřednictvím solárních panelů, umístěných na ploché střeše. Automatizovaná ventilace se zpětným získáváním tepla nebo cisterna na užitkovou vodu o objemu 10 tisíc litrů udržitelný koncept budovy systematicky doplňují.

Foto: © Andrew Michler
Přečtěte si také:

Pasivní domek v horách bez energeticky náročných materiálů

Velkoformátová posuvná stěna z hliníkového systému Schüco na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na terasu a stírá hranici mezi obytnou částí a venkovním prostředím.

Velkoformátová posuvná stěna z hliníkového systému Schüco na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na terasu a stírá hranici mezi obytnou částí a venkovním prostředím. foto Schüco

Dům rodiny Grondal

Místo: Belgie, Tilff
Architekt: Atelier d’Architecture Eric Grondal, Embourg, Belgie
Fasádní konstrukce: J. Gaspard SPRL, Angleur, Belgie
Zavěšená fasáda: Schüco FW 50+
Okna: Schüco AWS 75.SI
Dveře: Schüco ADS 75 HD.SI
Posuvně zdvižené dveře: Schüco ASS 70.HI

text: redakce
foto: Schüco, Laurent Brandajs, Jasmine van Hevel,
Grondal Architecture
Zdroj: časopis HOME

Komentovat