Vysoce oceňovaný dům za rozumné náklady

Souhra klienta a architekta je složitým vztahem. Člověk nemusí najít „domotvůrce“, s nímž se naplno ztotožní a jehož ruka kreslí na papír představy doposud zamlžené, na první dobrou. V případě Ivety, která původně dokonce uvažovala o typovém domě, nemohla přijít rada dcery, aby oslovila architekta, více vhod.
Reklama

Zadání, které Petru Jurkovičovi předložila, znělo skutečně jednoduše, až banálně. Na malém, bezproblémovém pozemku postavit dům za rozumné náklady. V hlavě však Iveta měla představu, o níž si ani nemyslela, že by mohla ovlivnit její budoucí bydlení. Byla to vzpomínka na léto a dětství na venkově v klasickém domě se zahradou. A právě toto byla myšlenka, která nakonec zformulovala koncept celého zadání.

Interiér domu se dělí na denní a noční část s technickým zázemím. Zatímco denní část má zvenčí hnědou barvu, noční je bílá. FOTO WIENERBERGER
Přečtěte si také:

Pětičlenná rodina se z paneláku přestěhovala do nízkoenergetického domu s krásným výhledem

Idea lidové tradice a současné racionality je citelná už z prvních skic architekta. Ikonický tvar sedlové střechy, boční verandu, orientaci i vnitřní členění dispozice měli s majitelkou na zřeteli od začátku. Foto PETER JURKOVIČ

Idea lidové tradice a současné racionality je citelná už z prvních skic architekta. Ikonický tvar sedlové střechy, boční verandu, orientaci i vnitřní členění dispozice měli s majitelkou na zřeteli od začátku. Foto PETER JURKOVIČ

Foto PETER JURKOVIČ

Foto PETER JURKOVIČ

Ze strany ulice je dům oddělený vtipným odkazem na tradiční laťkový plot. Foto PETER JURKOVIČ

Ze strany ulice je dům oddělený vtipným odkazem na tradiční laťkový plot. Foto PETER JURKOVIČ

Iveta chtěla menší třípokojový dům, který by byl náhradou jejího původního bydlení v bytě. „Jsem člověk, který rád tráví čas venku. Bydlení v paneláku mě čím dál víc ubíjelo a chtěla jsem se cítit jako na dovolené od jara až do podzimu,“ přibližuje majitelka myšlenku přestěhovat se z velkého sídliště na okraj města. Dům byl určen hlavně pro ni, avšak měl umožňovat i přechodné bydlení dospělé dcery s přítelem, kteří většinu roku pobývají v zahraničí.

Reklama

Výstavba domu probíhala díky jednoduše zatepleným sendvičům rychle a bez komplikací. Foto PETER JURKOVIČ

Výstavba domu probíhala díky jednoduše zatepleným sendvičům rychle a bez komplikací. Foto PETER JURKOVIČ

Vzpomínky a tradice

„Ohlédli jsme se společně zpět a navrhli současný venkovský domek, čerpající z pramenů lidové architektury. Má sedlovou střechu, verandu, barevná bodová okna. Tradiční trojité schéma pokoj – předsíň – komora jsme zaměnili za jeho současnou podobu pokoj – vstup/hygiena – obývací pokoj,“ přibližuje základní koncept architekt. Druhý, pragmatický bod zadání, jímž jsou skromné půdorysné rozměry domku, majitelku o nic neobral.

„Menší plocha denní zóny, náležící kuchyni a obývacímu pokoji, je kompenzovaná grandiózním zasklením do zahrady v celé ploše řezu domem, jelikož podkroví je v této části otevřené přes dvě podlaží,“ dodává Peter. Jádro domu tvoří sekundární funkce bydlení: schodiště, komora, hlavní koupelna a WC. V interiéru toto centrum poznáte snadno, stěny i podlahy tvoří surová překližka.

Od shora až dolů se odhaluje celý řez domem při pohledu na kuchyň, na níž sedí pracovna na galerii v podkroví. Foto PETER JURKOVIČ

Od shora až dolů se odhaluje celý řez domem při pohledu na kuchyň, na níž sedí pracovna na galerii v podkroví. Foto PETER JURKOVIČ

Logická skládačka

Podkroví tvoří dva hlavní oddělené prostory. Na jih orientovaná ložnice tvoří zmíněný „záložní“ pokoj pro mladé. Druhou částí je otevřená galerie s pracovnou, z níž je vidět až do zahrady. Všechny prostory v přízemí jsou propojené specifickým prvkem domu – verandou. Táhne se po celé délce domu a má důležitou funkci z hlediska vnitřního klimatu.

„Veranda plní tradiční a časem ověřenou funkci nárazníkové zóny mezi exteriérem a interiérem. Malý domek tak získává další vzácný prostor použitelný i během nepřízně počasí,“ vysvětluje tento záměr architekt. „V létě jsme na verandě ťukali do laptopů, sušili prádlo a plavky, pili kávu, cvičili jógu. Seděli jsme v suchu, když metr od nás pršelo,“ popisuje benefity tohoto jednoduchého, ale ceněného prostoru majitelka domu.

Praktické schodiště s úložným prostorem je z dílny fantastického truhláře Karola Kurica z Kremnice. „Můj požadavek byl: staré dřevo. Donesl tedy stoletý krov, slepil obrovské desky a z těch vyskládal schodiště. Já jsem mu práci „ulehčovala“ požadavky, že tam se musí hodit tato okénka, tento kufříček a tento nevím co. Každý jiný by mě odbyl, ale on ne, těšila ho práce s masivem a navíc to celé bylo vtipné...“ vzpomíná Eliška. FOTO Dano Veselský
Přečtěte si také:

Rodinný dům jen za 980 000 Kč!

Veranda je přístupná z každého pokoje v přízemí. Tvoří nárazníkovou zónu a zároveň komunikačně propojuje celé dění v domě i kolem něj. Foto PETER JURKOVIČ

Veranda je přístupná z každého pokoje v přízemí. Tvoří nárazníkovou zónu a zároveň komunikačně propojuje celé dění v domě i kolem něj. Foto PETER JURKOVIČ

Barevné rámy oken podtrhují původní ideu lidové slovesnosti – odkazem na ni jsou tradiční malovaná okénka. Foto PETER JURKOVIČ

Barevné rámy oken podtrhují původní ideu lidové slovesnosti – odkazem na ni jsou tradiční malovaná okénka. Foto PETER JURKOVIČ

Prostá konstrukce

Rozměry a kompaktnost domu významně zjednodušily jeho konstrukční část. „Technologicky je domek velmi jednoduchý. Lehká dřevěná konstrukce je tvořená sendviči z OSB desek, mezi nimiž je tepelněizolační vrstva. Masivní složku konstrukce tvoří litá betonová podlaha v přízemí s integrovaným vytápěním,“ popisuje ve zkratce architekt. Jednoduchost se tak odrazila i ve výstavbě. Dům byl hotový za přibližně 6 měsíců a náklady na jeho výstavbu nepřesáhly 2,5 mil korun.

Hravost interiéru je i přes jasnou čitelnost zachovaná v barvách a bezstarostně vybíraném vybavení, nábytku a doplňcích. Foto PETER JURKOVIČ

Hravost interiéru je i přes jasnou čitelnost zachovaná v barvách a bezstarostně vybíraném vybavení, nábytku a doplňcích. Foto PETER JURKOVIČ

Nový dům splňuje vše, co od nového bydlení Iveta očekávala. „Je to takový zážitkový dům. I kdybych se tři dny nepohnula ven, nabízí ve čtyřech různých prostorech čtyři různé nálady,“ popisuje s nadšením. „Dolní ložnice nabízí pocit bezpečné nory, kde spontánně zalézá na spánek i pes Gimli. V podkrovním pokoji se cítím jako na chatě. Pracovna na galerii je zase díky zasklené stěně inspirativním a podnětným místem. Asi ani není potřebné vysvětlovat specificky vzdušný a vzhledem k ploše domu neobvykle pompézní dojem, který vzbuzuje obývací pokoj.“

Hluboká dispozice nebránila vytvořit v podkroví pracoviště, a to díky velkorysým střešním oknům Velux. Ta se starají i o dynamickou světelnou hru odrazů na stěnách. Foto PETER JURKOVIČ

Hluboká dispozice nebránila vytvořit v podkroví pracoviště, a to díky velkorysým střešním oknům Velux. Ta se starají i o dynamickou světelnou hru odrazů na stěnách. Foto PETER JURKOVIČ

Pokoj mladých, nebo zkrátka pokoj pro hosty, je vybaven jako malé hotelové apartmá. Nechybí ani kout s vanou a umyvadlem, takže soukromí dolní koupelny zůstává nenarušené. Foto PETER JURKOVIČ

Pokoj mladých, nebo zkrátka pokoj pro hosty, je vybaven jako malé hotelové apartmá. Nechybí ani kout s vanou a umyvadlem, takže soukromí dolní koupelny zůstává nenarušené. Foto PETER JURKOVIČ

Díky orientaci na sever mohla stěna zůstat bez exteriérového stínění, jelikož slunce na ni dopadá jen v žádaných časech. Foto PETER JURKOVIČ

Díky orientaci na sever mohla stěna zůstat bez exteriérového stínění, jelikož slunce na ni dopadá jen v žádaných časech. Foto PETER JURKOVIČ

Hra světla

Velmi významný podíl na této změně atmosféry v domě má především přirozené světlo. Interiér je po celý den rovnoměrně osvětlený denním světlem, ale z každého místa ho vnímáte jinak. Dopad paprsků z oken umístěných na východě, jihu a západě kopíruje putování slunce po obloze a v různých částech dne vznikají na stěnách obrazce, a to díky hravé, ale ne náhodné kompozici různě velkých oken.

Architekt velmi dobře pracoval hlavně s úhlem, pod kterým sluneční paprsky přes okna dopadají. Jsou umístěny tak, aby byly v létě přirozeně stíněné verandou a od podzimu do jara naopak, aby paprsky nízko putujícího slunce přes ně pronikaly přímo. Ochuzené není ani podkroví. Dvě střešní okna přivádějí světlo na pracovní stůl na galerii, který se nachází příliš hluboko v dispozici, a do koupelny, která je díky tomu nejen prosvětlená, ale i efektivně odvětraná.

Komfortní udržitelné bydlení nad meklenburským jezerem Plauer See. Díky architektonickému konceptu s moderními okenními a fasádními systémy a promyšleným vytápěním i větráním stavba působivě demonstruje možnosti komfortu a efektivity současných rodinných domů. FOTO SCHÜCO INTERNATIONAL KG
Přečtěte si také:

Rodinný dům s výhledem na jezero vyžadoval kreativní přístup k plánování

Překližka je vděčným konstrukčním, ale i estetickým materiálem. V domě odlišuje technické a hygienické jádro. Foto PETER JURKOVIČ

Překližka je vděčným konstrukčním, ale i estetickým materiálem. V domě odlišuje technické a hygienické jádro. Foto PETER URKOVIČ

Ložnice, kterou sdílí s věrným psem Gimlim, poskytuje Ivetě největší soukromí. Její součástí je i samostatná koupelna. Foto PETER JURKOVIČ

Ložnice, kterou sdílí s věrným psem Gimlim, poskytuje Ivetě největší soukromí. Její součástí je i samostatná koupelna. Foto PETER JURKOVIČ

Autoři projektu: Peter Jurkovič (JRKVC), Lukáš Kordík (GutGut), Števo Polakovič (GutGut)
Realizace: 2013
Užitná plocha: 85 m2
Pozemek: 480 m2
Rozpočet: 2 380 tis. Kč
Konstrukční systém: lehká dřevěná konstrukce K-Kontrol
Střešní krytina: Blachotrapez
Podlahy: litá betonová podlaha s integrovaným vytápěním DEVI
Výplně otvorů: Oknoplast, střešní okna Velux

Foto PETER JURKOVIČ

 

JRKVC
Ing. arch. Peter Jurkovič
Předtím spoluzaložil a působil v architektonickém studiu GutGut.
www.jrkvc.sk

Půdorys podkroví

Půdorys přízemí
1 veranda
2 chodba
3 ložnice
4 koupelna
5 WC
6 schodiště
7 sklad
8 komora
9 kuchyň s obývacím pokojem

Půdorys přízemí

Půdorys podkroví
1 schodiště
2 pokoj
3 koupelna
4 pracovna

Text: LUCIA KUŠNÍROVÁ
Foto: PETER JURKOVIČ
Zdroj: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat