Vzdušný a lehký dům u lesa plný světla

Stodolový dům nemusí mít jen masivní a těžkou podobu. Nizozemským architektům se podařilo vytvořit vzdušnou lehkou lesní vilu plnou světla a přírody. Pozemek, na kterém tato moderní stodola stojí, se nachází hned vedle hustého lesa.
Reklama

Při vaření vidíte do lesa

Pocit lehkosti, vzdušnosti a prostornosti se podařil architektům dosáhnout díky několika strategicky umístěným oknům a velkoplošným prosklením. Efektní je zejména velké prosklení ve střeše nad obývací místností, které zároveň osvětluje i chodbu a schody. Hranice mezi interiérem a exteriérem absolutně maže celostěnové osm a půl metru široké prosklení podél kuchyňského ostrůvku.

Reklama

Stínící přesahy z latí

Působivý efekt vytváří dřevěný obal domu, který na straně terasy a verandy přesahuje čelní stěnu. Je to kvůli tomu, aby do interiéru neproudilo přímé ostré slunce. Vytváří příjemný stín i na samotné terase. Tento přesah na obou koncích je ze svislých latí, mezi nimiž jsou menší mezery. Tím architekti dosáhli zabránění vstupu prudkého světla do interiéru, ale světlo jako takové není zcela stíněné.

Na verandě si mohou domácí posedět za jakéhokoliv počasí. Střecha verandy je totiž udělaná z mobilních lamel. V případě deště slouží jako odolná střecha. V případě slunečného počasí mohou být částečně nebo zcela otevřené a poskytovat dostatek světla do interiéru.

Jak je řešena dispozice?

V přízemí domu se nacházejí funkční místnosti pro celou rodinu, tedy podélná kuchyň s velkým ostrůvkem, na kterou navazuje jídelna a obývací pokoj. Díky velkým posuvným proskleným dveřím je možné tuto místnost spojit s venkovní terasou.

Jídelna, kuchyň a obývací pokoj jsou v jedné rovině, ale rozdělují jejich stylové poloprůhledné panely. Každá místnost v domě poskytuje jiný výhled na okolní přírodu. Kromě toho zde najdeme hygienické zázemí a technickou místnost. V patře je místo pro ložnice a k nim příslušející hygienické místnosti.

Dřevo na střeše a fasádě je speciálně upravené

Obal domu: jeho fasáda i střecha jsou tvořeny z modifikovaného dřeva. Tato úprava způsobila, že dřevo je extrémně trvanlivé a vhodné pro tento způsob použití. Přesah střechy najdeme i na přední straně domu, nejen nad zadní terasou. Během dne vytváří různé fascinující stínové vzory.

Lesní vila Voorschoten ve zkratce

Architektonické studio: Architect eigen huis

Hlavní architekt: Tijmen Versluis

Lokalita: Haagwijk Voorschoten, Holandsko

Celková zastavěná plocha: 290 m²

Sabína Zavarská

Foto: Martijn Heil

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat