Vzdušný rodinný dům ve svahu v bezprostředním kontaktu s přírodou

Na svahu v kanadském Sheffordu stojí dům, který je v úzkém kontaktu s lesem, včleněný do svahu, a přitom nabízí pohodlné a originální bydlení.
Reklama
Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Dům s názvem The Rock navrhli architekti ze studia Atelier Général.

Reklama

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Srostlý s přírodou

Původní myšlenkou tohoto projektu bylo co nejintenzivněji propojit dům s javorovým lesem v okolí, vtlačit ho do terénu tak, aby spolu s ním vytvořil kompaktní celek a zároveň bydliště pro klienty. Tmavé fasády a atypický asymetrický tvar připomínají soutěsky, jaké se v dané zemi nejednou nacházejí. Proto dům dostal název „The Rock“.

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Nerovný terén jako výhoda

Terénní nerovnosti jsou do jisté míry vyváženy pilíři, které podpírají velkou část vrchního podlaží. Takto vznikl krytý prostor, vhodný jako parkovací stání, ale také například pro uložení dřeva. Z horního patra, z obývací místnosti spojené s jídelnou a kuchyní, můžete přímo vyjít na dřevěnou palubu, která obklopuje dům na straně nejbližší k rostoucímu svahu a lesu. Tato paluba je jakýmsi můstkem mezi domem a samotným lesem, který je z ní skutečně na dosah. V části u ložnice je paluba rozšířená a vytváří větší terasu. Vedle ložnice se nachází hygienické zázemí.

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Vana téměř v lese

Velká prosklení, která najdete dokonce i v koupelně, umožňují prakticky neustálý přímý kontakt s okolní přírodou. Ležet ve vaně a dívat se na krásné javorové stromy v okolí může být skvělým relaxem. Vrchní podlaží skrývá další prosklenou terasu s trojúhelníkový půdorysem orientovanou na opačnou stranu než paluba – směrem do doliny. Velkolepé použití velkorozměrových oken dává místnostem v domě maximální vzdušnost a lehkost. V jedné části domu jsou umístěny naproti sobě, což vám dává pocit, jako kdybyste ani nebyli v interiéru.

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

V přízemní části domu, která je částečně zasazena do terénu, se nachází hlavní vstup do domu, schodiště s hygienickým zázemím, ale také dvě ložnice.

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Jak je řešen interiér?

Interiér se nese ve třech základních barvách, bílé, šedé a béžové barvě dřeva. Borovicová dýha je použita na více místech, což zútulňuje střízlivý vnitřní prostor domu. Dřevem je řešen i strop, nejen nábytek. Vestavěné úložné prostory prostor maximalizují, takže nikde nic nevyčnívá ani nepřekáží.

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Foto: Adrien Williams

Dom „Skála“ ve zkratce

Architektonický ateliér: Atelier Général

Tým: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque

Lokalita: Shefford, Quebec, Kanada

Podlahová plocha: 213,7 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj: v2com
Foto: Adrien Williams

Reklama
Reklama

Komentovat