Z rozměrné stáje udělali prostorné letní sídlo

Kvalitně postavená cihlová budova má za sebou již téměř jeden a půl století existence. Čas potvrdil, že práce zedníků a tesařů byla v tomto případě odvedená na sto procent. V malé vesničce blízko německého města Uckermark (severně od Berlína) vznikl ze staré masivní stavby prostorný a originálně řešený dům pro mladou rodinu.
Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Dům, jehož základem je původní stodola a k ní přiléhající kamenný kravín, je vytvořen s ohledem na původní rysy budovy. Přiznané původní cihlové zdi a masivní dřevěné konstrukce vytvářejí nezaměnitelnou atmosféru pravého německého venkovského sídla. V kombinaci s prosklenými příčkami a moderním designem obývacích částí se podařilo vytvořit jedinečný dům, který splňuje představy svých nových majitelů na sto procent. Autorem tohoto inspirativního projektu je známé architektonické studio Thomas Kröger Architects.

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Centrum domu tvoří objemná společenská místnost, jejímž ústředním prvkem je velký krb. Přímo z ní se dá projít do sadu a zahrady prostřednictvím obrovských původních cihlových oblouků, které mohou být podle potřeby uzavřeny masivními dřevěnými vraty. Dům je navržen tak, že ústřední prostor s dvojitou výškou v centru je nevyhřívaný, ale obklopený vyhřívanými obytnými částmi. Díky tomu lze v chladných měsících využívat pouze menší obytné části domu a ústřední velkou místnost ponechat na letní měsíce, kdy může sloužit jako skutečně velkolepý prostor pro různé zahradní party či oslavy. Díky propojení se zahradou je tato část v létě přímo ideálním místem na setkání, ale také k provádění různých prací jako sběr a skladování ovoce či jeho zpracování.

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Od ústřední místnosti je skleněnou příčkou a černými dveřmi oddělen vyhřívaný obývák propojený s kuchyní a jídelnou. Prostor nad jídelním stolem je řešen ve stylu vysoké dřevěné pyramidy. Z tohoto prostoru vedou schody do patra, kde najdeme tři ložnice, dvě koupelny, dvě studovny a uzavřenou lodžii. Kromě toho se v budově nachází zvláštní apartmán pro hosty, který má zvláštní vchod, ale pro případ potřeby je přímo propojen s ústřední přízemní společenskou místností. Apartmán má dvě podlaží, v jeho přízemí najdeme společenskou místnost (obývák propojený s jídelnou) a v patře dvě ložnice a koupelnu.

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Vnější plášť budovy díky chytrému návrhu vypadá ze strany ulice téměř stejně jako před rekonstrukcí, díky čemuž budova i po předělání koresponduje s lokální architekturou. S ohledem na požadavky klienta jsou viditelnější změny orientovány zejména na fasádu, která je otočena směrem do soukromé zahrady. Zdi jsou izolovány z vnitřní strany a nechybí ani nezbytná opatření vzhledem k energetické šetrnosti stavby. Všechny inovace jsou však realizovány decentně s ohledem na lokalitu a nenarušují typickou rázovitost dané oblasti.

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Foto: Thomas Heimann

Text: Anna Martausová
Foto: Thomas Heimann
Zdroj: homedsgn.com

Komentovat