Charismatická rekonstrukce bytu v 400letém domě pod hradem

Maďarští architekti z ateliéru Béres Architects nedávno ukončili nevšední rekonstrukci téměř 400leté budovy. Nechali v interiéru promluvit původní kámen, který v kombinaci s bílou barvou stěn vyváří kouzelnou atmosféru.
Reklama

Klient, který objevil zajímavou nemovitost v maďarském městě Kőszeg, chtěl vytvořit z bytu v historickém domě neobvyklé místo. To se architektům Attilovi Béres, Jusztine Balázs podařilo na výbornou – vždyť posuďte sami.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Neobvyklý byt

Nejen byt v domě, který byl předmětem rekonstrukce, ale celé středověké město Kőszeg má jedinečné charizma. Je známé svou integritou a okouzlující atmosférou. Nachází se zde i hrad a opevnění. V roce 1532 město napadla turecká armáda. Proč to vzpomínáme? Předmětný dům totiž stojí u hradního příkopu. Rodina Niczky koupila dům v 18. století a malý byt situován směrem k hradu příležitostně pronajímala umělcem a obchodníkem.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Podstata skrytá pod nánosy

Apartmán v téměř 400leté budově potřeboval důkladnou obnovu, protože většina jeho původních řešení byla poškozena nebo ukrytá pod nánosy posledních rekonstrukčních prací. Ty byly realizovány v 80. letech minulého století. Z tohoto období bohužel pochází mnoho narušujících úprav historických budov, podobně to bylo i v tomto případě. „Museli jsme se virtuální vrátit v čase, abychom opět vytáhli na povrch a zachránili hodnoty domu,“ vysvětlují architekti svůj přístup.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Jednoduché řešení zvýraznilo historii

Cílem rekonstrukce bylo vrátit apartmánu možnost pronajímání. Architekti se rozhodli použít jednoduché řešení, díky kterým vytvořili čisté a důstojné prostory. Výsledkem je interiér, který odráží a zdůrazňuje historický kontext nejen samotného domu, ale i prostředí. Neobvyklé je i uspořádání bytu. Horní patro tvoří 3 hlavní prostory – obývací pokoj, ložnice, kuchyň s jídelnou. Nachází se zde i koupelna. Tyto prostory vytvářejí jeden celek – nejsou odděleny ani stěnami, ani dveřmi.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Každá vrstva vypráví příběh

Výhodou bytu jsou okna orientovaná do tří různých směrů. „Podstatou atmosféry tohoto prostoru jsou století staré obnoveny kamenné zdi. Vše ostatní je druhořadé a pomáhá vyzvednout skutečné hodnoty,“ vysvětluje architekt Attila Béres myšlenky architektonického konceptu. Každá vrstva je vypráví příběh o minulosti – o tureckém obléhání, velkém požáru a obdobích oživení. Interiér zároveň zdůrazňuje kvalitu dávných řemesel.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Jasné, ale ne kruté hranice

Nové povrchy i celkový interiér jsou řešeny ve stylu minimalismu, který zdůrazňuje historickou podstatu. Nábytek je řešen jako vestavěný, podlahu tvoří olejovaná smrková prkna. „K propojení prostoru jsme použili malé a jednoduché znaky a gesta. Definovali jsme jasné, ale ne kruté hranice mezi starými a novými částmi,“ vysvětluje Attila Béres. Celý proces rekonstrukce byl podle architekta povznášející a speciální.

Foto: Tamás Bujnovszky

Foto: Tamás Bujnovszky

Niczky apartmán ve zkratce

Architektonický ateliér: Béres Architects

Hlavní architekti: Attila Béres, Jusztina Balázs

Lokalita: Kőszeg, Maďarsko

Rok realizace: 2017

Plocha: 75 m2

Sabína Zavarská
Foto: Tamás Bujnovszky

Reklama
Reklama

Komentovat