Hospodářský dvůr zažil znovuzrození: Po nelogických úpravách konečně dobrá rekonstrukce

Víte, co je ještě horší, než rekonstruovat staré stavby, o které se nikdo nestará? Rekonstruované staveb, které prošly nekonečnými a nelogickými stavebními úpravami.
Reklama

Úpravami, které rozbíjejí celek. Hospodářský dvůr v obci Konice u Znojma se nacházel v podobné nelichotivé situaci. Jeho původní struktura byla znehodnocena, zasloužil si však novou šanci. Jak ho reinkarnoval architekt Tomáš Dvořák?

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Zbourat neznamená vždy ničit

Původní hospodářský dvůr znehodnotily nekonečné stavební úpravy až do té míry, že investor rozhodl o zbourání torza staveb s výjimkou nejpůvodnější části sklepa. Neznamenalo to však, že dvůr se stal minulostí – právě naopak. Architekt přesně ve stopách původních objektů vytvořil novou stavbu, dům orientovaný podélně k ulici, kterému nechybí dvůr a „dvorní křídlo“.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

I historická i moderní

Historie stavby nebyla jediným určujícím momentem, jehož se architekt při návrhu držel. Pozemek se nachází v ochranném pásmu národního parku Podyjí. Z toho vyplynula pochopitelná požadavek orgánů památkové péče, aby měl dům historickou fasádu do ulice.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

„Zrekonstruovali jsme ji podle jediné zachované dobové fotografie. Podařilo se nám jí docílit díky podobné vnitřní dispozici. Do dvorní části stavby jsem navrhl moderní fasády, samozřejmě s přihlédnutím k historickému aspektu lokality a celkové atmosféře vnější stavby. Snažil jsem se spojit moderní přístup k s historickým prostředím tak, aby nepůsobila jako vtírající se novotvar, ale zároveň aby si ponechala určitou míru moderní integrity,“ popisuje projekt architekt.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Dnes je zde penzion

V přízemí se nachází společenská místnost a ložnice, splňující požadavky komfortního rodinného bydlení, které je zcela odděleno od provozu penzionu. V patře se nachází pět dvoulůžkových pokojů. Materiálové řešení plně ladí s požadovanou charismatem objektu, z kterého je cítit historii, ale nechybí moderní jednoduchost a střízlivá čistota. Základem stavby jsou nasucho ukládané kameny s tradičním pojetím vápenné omítky. Efektně ho doplňují černé rámy oken. Střecha je řešena v tradičním stylu materiálově i tvarově. Spojení s bývalými budovami je markantní i díky použití kamenů ze zbořených staveb na podezdívku.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Vinný sklep: speciální kapitola proměny

Ještě před stavbou penzionu (v letech 2014 až 2015) řešil architekt Tomáš Dvořák rekonstrukci jediné původní části – vinného sklepa. Nevelká budova kdysi fungovala jako lisovna a vstup do pískovcových sklepů. Po reinkarnaci se stala vinným sklepem se silnou atmosférou. Bílá fasáda s kamennou podezdívkou zvenku je uvnitř vystřídána odhaleným zdivem. Cihla, kámen a speciální osvětlení vytvářejí inspirativní atmosféru. Všimněte si geometrie chodníků a kóji na víno!

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Hospodářský dvůr na Moravě ve zkratce

Architektonický ateliér: Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Autoři: Ing. arch. Tomáš Dvořák

Lokalita: Konice u Znojma, ČR

Rok realizace penzionu: 2017

Rok realizace vinného sklepa: 2015

Zastavěná plocha penzionu: 190 m2

Zastavěná plocha vinného sklepa: 62,2 m2

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Malý, Tomáš Dvořák architekti s.r.o.

Reklama

Komentáře

  • Mít starý dvůr, tak tihle architekti jsou jasná volba 🙂

    Eva

Komentovat