Kouzelná rekonstrukce hornického domu, který se nalézal v havarijním stavu

Banská Štiavnica a její okolí je charakteristické charizmatickými historickými stavbami, k nimž patří i staré hornické domy. I když mnohé jsou už zvlhlé, rozpadlé a čekají spíše na zbourání, než na rekonstrukci, máme důkaz, že rekonstrukce se může v tomto případě vyplatit.

Architektonický ateliér z+v architects realizoval výjimečnou rekonstrukci historického hornického domu.

Reklama

DR_07_foto-Martin-Šveda

DR_06_foto-Martin-Šveda

Šance na druhý život

Architekti Zuzana a Vladimír Schmidt vědí, jak ponechat, ba ještě zvýraznit speciální charizma a genia loci původních objektů, přesto, že se nacházejí v havarijním stavu. Nakonec, architektka Zuzana Schmidt kouzelné prostředí Banské Štiavnice a hornických městeček zná, sama pochází z Nové Baně.

DR_02_foto-Martin-Šveda

Hornický dům, který dostal druhý život, se nachází v blízkosti centra města Banská Štiavnice, je osazen ve svažitém terénu v historické zástavbě povětšinou hornických domů. Jeho zadní část je zapuštěna do terénu, z něhož vyčnívá jen střecha. Jednopodlažní dům je částečně podsklepen a má charakteristickou asymetrickou sedlovou střechu s polovalbami. Nyní mu přibylo obyvatelné podkroví.

DR_04_foto-Martin-Šveda

I zde strašily nevhodné zásahy z 20. století

Vzhledem ke stavu, v jakém se stavba nacházela, nebylo pochyb o potřebě komplexní obnovy. Požadavkem majitele domu bylo, aby plnil funkci moderního a pohodlného přechodného bydlení. Architekti respektovali původní dispoziční řešení hornického domu, bylo však třeba dům očistit od nevhodných zásahů z 20. století. Zrekonstruovány co nejblíže k původní podobě byly části fasád, které kdysi znehodnotilo zvětšení okenních otvorů. Nové okenní výplně byly navrženy podle originálů.

DR_14_foto-Martin-Šveda

Co se nedalo repasovat, nahradili

 „Dům se nacházel v havarijním stavu, a tak jsme přistoupili k náhradě některých jeho prvků a částí poškozených natolik, že se nedaly repasovat. Poškozené konstrukční prvky byly nahrazeny precizně řemeslně zpracovanými replikami. Původně dřevěnou přední část domu nahradilo po odsouhlasení příslušnými orgány památkové péče keramické zdivo. Původní velká vstupná hala byla úpravami z 20. Století rozdělená na menší celky. Prostor jsme očistili a opět sjednotili,“ vyjmenovávají potřebné úpravy architekti.

DR_15_foto-Martin-Šveda

Jaká je dispozice domu?

Z haly vejdete do dvou ložnic, koupelny a kuchyně, také je zde průchod do zadní části domu, využívané jako technické a hospodářské zázemí. Majitel si přál koupelnu na místě původní kuchyně, protože je odsud přístupná ložnice. Vedlejší kuchyně plní též funkci společenské místnosti přízemí domu s nádherným výhledem na dominanty města – Starý Zámek a Kalvárii. K vaření a pečení slouží nová pec, která je zároveň velmi estetickým a stylovým doplňkem interiéru (autorem řešení pece je známý kamnář, mistr Institoris). V přízemí se ještě nacházejí dvě menší koupelny přiléhající k ložnicím.

DR_16_foto-Martin-Šveda

Příjemné podkroví s pracovnou a terasou

Do zobytněného podkroví vedou schody z haly. A v podkroví se nachází kuchyň s jídelnou, obývacím pokojem, resp. pracovnou, dále pokoj a hygienická místnost. Prostor je osvětlen vikýři a rozšířenými okenními otvory ve štítové stěně na severní straně domu. Z jídelny je možné vyjít na terasu, která je vybudovaná nad hospodářskou místností zapuštěnou do svahu. Skleněné dveře, které na terasu vedou, je možné zakrýt, zavřít dřevěnými vraty, která splývají s dřevěnou výplní zadního střešního štítu.

DR_09_foto-Martin-Šveda

„Vnější terénní schodiště a celá nová morfologie zahrady umožňuje propojení terasy s prostorem před hlavním vstupem do přízemí domu. Pod schodištěm vznikl chráněný prostor na exteriérové uskladnění a vyschnutí dřeva. Hospodářské zázemí domu je z exteriéru ztvárněno jako dřevěná kůlna, aby nerušilo původní vzhled objektu. Na horní platformě přibyl uzavíratelný altánek, který svým provedením, šindelovou střechou a detaily odkazuje na hospodářské kůlničky a dotváří atmosféru celé parcely,“ vysvětlují detaily atmosféry zrekonstruovaného historického domu architekti.

Rekonstrukce hornického domu Dolná Resla

Architektonický ateliér: z+v architects

Architekti: Ing. arch. Zuzana Schmidt, Ing. arch. Vladimír Schmidt

Zhotovitel: Martin Macharík, Kolo s.r.o.

Rok projektu: 2013

Rok realizace: 2014 až 2015

Celková plocha pozemku: 1 149 m2

Zastavěná plocha: 183 m2

Užitná plocha domu: 264 m2, z toho sklep 20 m2, přízemí 129 m2, podkroví 76 m2 a terasa 39 m2

Sabína Zavarská

Foto: Martin Šveda

Komentovat