Rekonstrukce domu změnila domácím život: Z prudkého svahu za domem obrovská výhoda

Rozdrojovice jsou obec ležící dva kilometry severně od brněnské přehrady. Nachází se zde mnoho domů, které by potřebovaly rekonstrukci. Architekti dostali za úkol proměnit jeden z nich na plně funkční moderní dům se vším, co k tomu patří – včetně pracovny.
Reklama

Za dvorem je prudký svah

Původní jednopodlažní budova, která navazovala štíty na sousedící domy, je posazena do velmi náročného terénu – hned za dvorem se zvedá prudký svah s celkovým převýšením až 13 metrů. Stavba sestávala ze dvou částí uložených do tvaru písmene L a přístavby v dvoře. Jaké bylo řešení architektů?

„Koncept rekonstrukce jsme postavili na třech klíčových krocích. Tyto kroky změnily organizaci domu a jeho fungování,“ vysvětlují autoři proměny.

Reklama

foto: ARCHANTI

1. krok: Čistý dvůr

Za nejdůležitější považovali vyčistit dvůr – odstranili přístavby, aby dosáhli zvětšení zahrady a její lepší využití. Podařilo se jim tak vytvořit přímé propojení mezi místnostmi hlavního (delšího) křídla domu s exteriérem.

foto: ARCHANTI

2. krok: Příčky pryč

Dalším krokem bylo vyčištění kratšího kolmého křídla domu od nánosů desetiletí, stejně ho zbavili všech příček a nepůvodních částí stropu. Prostor částečně otevřeli až po střechu a umístili sem velkorysou otevřenou obytnou kuchyni s jídelnou, která má jako jediná místnost domu jižní orientaci a zároveň i přímý přístup do zahrady. Kuchyň s jídelnou je novým způsobem propojena i s obývací místností. Ta vznikla spojením dvou pokojů v hlavní části domu. Součástí obývací místnosti je i nově vybudované schodiště do podkroví.

foto: ARCHANTI

3. krok: Noční prostor v novém podkroví

Třetím důležitým krokem bylo odstranění střešní roviny hlavního traktu směrem do zahrady. Namísto ní vyrostl nový objem, zahrnující ložnici, dva dětské pokoje, koupelnu a šatnu. Do těchto místností se domácí dostanou prostřednictvím galerie s velkým prosklením směrem do zahrady. Galerie řešena jako dřevostavba s větranou fasádou je konzolová – pod ní vznikl po celé délce domu krytý prostor.

foto: ARCHANTI

Hospodářská část

Rekonstrukce původně jednopodlažního domu pokračovala dalšími úpravami: vybudováním garáže a místnosti pro domácí práce v hospodářské části domu. Nad nimi se nachází izolovaná pracovna. Dům sice není podsklepený, protože se pod ním nachází skalnaté podloží, ale dva sklepy jsou vykopány do svahu – jeden pod schodištěm do horní části zahrady a druhý v opěrné zdi vedle houpačky. Tradiční konstrukční systém zůstal zachován. Velmi příjemně si odbornice vyhrála se svahem za dvorem. Domácí mají množství nového prostoru nejen na odpočinek.

foto: ARCHANTI

Rekonstrukce RD Rozdrojovice ve zkratce

architektonický ateliér: ARCHANTI

architekti: Martin Daněk, Martin Doležel, Barbora Ponešová

spolupráce: Anna Stachová

statika: Jiří Strnad

PENB, NZÚ: Zdeněk Janík / Therm-Consult

TPS: LDH s. r. o.

zahrada: Klára Stachová

užitková plocha: cca 240 m2

lokalita: Rozdrojovice, ČR

projekt: 2013

realizace: 2018

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ARCHANTI

Reklama
Reklama

Komentovat