Starý dům v novém kabátě

Reklama

Tentokrát jsme cestovali do Slezska, na návštěvu do domu, který přestal hledět nostalgicky do minulosti, razantně se zbavil všech nánosů, které na něm zanechaly různé dějinné epochy, a dnes, ač obklopený historií, hrdě reprezentuje současnost.

 Majitelé rodinného domu hledali šest let, než našli místo, které je přesvědčilo. Jsou to městští lidé, kteří si rádi vychutnají vše, co život v centru nabízí. Blízkost restaurací a kaváren, divadel a klubů, parků a dnes už i dětského hřiště. Nakonec našli dům, který stál na ideálním místě, ale byl v tak špatném stavu, že vyžadoval kompletní rekonstrukci. Což se nakonec ukázalo jako výhoda, protože si ho noví majitelé mohli předělat úplně podle svých představ. Byl to sice objekt ze začátku minulého století, ale jednotlivá historická období mu dala tak zabrat, že tu zůstalo jen málo prvků, které se vyplatilo zachovat. Jedním z nich byla dispozice prvorepublikové vily s prostornými místnostmi a vysokými stropy a druhým původní dubové schodiště se zábradlím.

Práce pro odborníka
S návrhem rekonstrukce a interiérů oslovili majitelé architektku Ivanu Dombkovou z architektonického studia Design by Donlič. Navzdory tomu, že původní hmota domu byla ve velké míře zachována, objekt dnes působí velmi moderně a svěže. Jen málokdo by uvěřil, že většina obvodových zdí je původní. Rozšířily se jen vstupní prostory a místo podkroví vzniklo plnohodnotné třetí poschodí s plochou střechou a terasou, které se v místě napojení na sousední dům mění v obytné podkroví.

Rodinný dům stojí ve svahu, což majitelům imponovalo. Z ulice je tedy čtyřpodlažní s přímým vstupem do garáže a na parkovací přístřešek pod terasou hlavního obytného podlaží. Ze strany zahrady je to třípodlažní stavba s krásným výhledem na historickou vilovou čtvrť města a do okolních zahrad. Do hlavního obytného podlaží (první nadzemní) se můžete dostat buď přes garáž, nebo z ulice po krytém venkovním schodišti. Hned za vstupem vás po pravé i levé straně čekají velkoryse vyřešené prostory na odkládání oblečení a obuvi. Skleněné posuvné dveře oddělují předsíň od schodištní haly, jejíž dominantou je replika původního schodiště. Odtud už vstupujete do rozlehlé místnosti, která má funkci pracovny, jídelny i obývacího pokoje a plynule přechází na terasu a do pobytové zahrady.

Kout pro každého

Kuchyň je mírně bokem, oddělená opět posuvnými skleněnými dveřmi a krbem, jehož blikající plameny potěší oko domácích jak ze strany obývacího prostoru, tak i ze strany kuchyně. V druhém poschodí je ložnice rodičů s terasou a velkou šatnou. S ní sousedí dětský pokoj, který zatím jen čeká, než se do něj nastěhuje malá princezna. Do koupelny v poschodí se vešel prostorný sprchový kout i samostatně stojící vana. O poschodí výše už bydlí mladý muž. Má tu svůj vlastní svět se schodištní halou, koupelnou a prostorným pokojem s terasou.

 
Technické řešení
Nikdo by nepochyboval, že v tomto domě proběhla velká rekonstrukce. Výrazně se změnily polohy a rozměry okenních otvorů. Všechny nové obvodové, ale i vnitřní stěny byly postaveny z bílého pórobetonu Ytong. Zvolila ho stavební firma Ing. Daniela Kozla DK 1, a to pro jeho přesnost, jednoduchou manipulaci a rychlost výstavby. Pórobeton dokáže na minimum eliminovat lidské chyby a nepřesnosti řemeslníků. Stavební systém je jednoduchý, postačí několik základních formátů a jakýkoli atypický prvek vyrobíte bez problémů přímo na stavbě. Díky jednolité struktuře materiálu a jeho snadné opracovatelnosti nevniká zbytečný odpad ani tepelné mosty. Při drážkování se neodlamují kusy tvárnic a nedochází tak k zbytečnému oslabování zdiva, což výrazně usnadňuje vedení instalací. Také majitelé domu upřednostnili akustické vlastnosti stěn z tohoto materiálu před sádrokartonem.

Kvalitní izolace
Fasáda byla následně zateplena 200 mm silným polystyrenem, důkladně se zateplily i terasy a střecha. Při obrovské ploše některých okenních otvorů překvapí, že jde o dřevo-hliníková okna s izolačním dvojsklem. Důsledným zateplením celého objektu se podařilo dosáhnout tak malé tepelné ztráty, že jediným zdrojem energie se mohla stát elektřina. Navzdory tomu celkové náklady na provoz domu nepřesáhnou 4 900 Kč za měsíc, a to se v domě s malým dítětem na teple nešetří. V objektu není klimatizační jednotka. Ačkoliv jsou velké plochy zasklení situované na jih, jsou z části chráněny před vysokým letním sluncem přesahy terasy, ale i exteriérovými hliníkovými žaluziemi. Nízké zimní slunce zase interiér příjemně vyhřeje.

Moderní design
Už na první pohled je vidět, že v tomto domě byly interiéry navrženy architektem. Dveřní otvory na výšku celého podlaží, velké posuvné bezrámové skleněné dveře a dělicí příčky, prakticky vyřešené odkládací prostory, ale i použité materiály, které vše spojují do jednoho celku, dávají místnostem čistý a elegantní ráz. Logické dispoziční souvislosti a jednotný design celého domu oceňují i jeho noví majitelé.

TEXT: Nora Škripcová
FOTO: Dano Veselský, Design by Donlič
ODPOVĚDNÁ REDAKTORKA: Dominika Záveská

Reklama
Reklama

Komentovat