Ráno vstát a dát si šálek dobré kávy je tradicí pro většinu pracujících. Mnozí se na tento moment doslova těší a neumějí si představit začátek dne bez svého rituálu. Na svoje rána se můžeme těšit ještě více, když si kávu připravíme podle svých představ a chuti a v kvalitním kávovaru. Na trhu najdete mnoho druhů kávovarů v rozličném cenovém rozmezí a s rozličnými funkcemi. Proto bude zejména pro ty největší „kafaře“ rozhodování o něco těžší a důležitější.

Vše pro Váš dokonalý šálek kávy se ukrývá uvnitř Saeco

Vše pro Váš dokonalý šálek kávy se ukrývá uvnitř Saeco

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů, který lidé pijí téměř na celém světě. Své popularitě se těší nejen díky povzbuzujícímu efektu, ale zejména pro svou chuť a aroma, ve kterých jsou, stejně jako u vína, velké rozdíly. Patříte k těm, kteří si rádi dopřejí bohatou a plnou chuť společně s výrazným aroma? Pak možná máte svou oblíbenou kavárnu, kde si ji rádi dáváte. S kávovary Saeco si vysoký standard a kvalitu dokonalého šálku kávy můžete dopřát kdykoliv na ni dostanete chuť i v pohodlí vašeho domova.

French press – skvělá káva

French press – skvělá káva

Espreso zažilo v České republice obrovský boom. Denně potkáváme reklamy, které nás přesvědčují, že jde o jediný správný způsob přípravy kávy a do každé správné domácnosti patří designový presovač. My ale víme, že káva se dá připravit i jinak. Zkuste taky French press!

Jak vypadá káva z dobrého kávovaru?

Většina z nás svou kávu vypije bez toho, abychom se zamýšleli nad tím, jak by měla opravdu vypadat. Jde nám hlavně o chuť a dodání potřebné energie. Ale i příprava kávy má svá pravidla a kvalitní kávovar by měl být schopen ji připravit přesně tak, jak je třeba. Máte-li tu možnost, nechejte si své espresso před koupí připravit. Všimněte se nejdříve pěny. Měla by být hustá, držet se na stěnách hrnečku a neměla by zmizet hned po přípravě.

Domácí kávovarKáva

Co zvážit při výběru kávovaru

Zvážit byste měli, zda byste si rádi připravovali espresso nebo filtrovanou kávu. Kávu tam můžete dát mletou, v podech nebo kapslích, a na tom závisí výběr kávovaru. Některé kávovary mají zabudovaný mlýnek, u jiných si budete muset obstarat svůj vlastní. Káva je však jiná, když je namletá předem a když ji umelete před vypitím. Správný kávovar by měl mít vlastní mlýnek, abyste si mohli vychutnat chuť čerstvě namleté kávy.

KávovaryKávovar

Typy kávovarů

Kávovary se dělí na automatické a manuální. Ty automatické dokážou připravit více druhů nápojů. Vám stačí jen stlačit tlačítko a za chvíli si už můžete vychutnat svůj oblíbený nápoj. Mnohé z modelů mají též informační displej. Mají mlýnek a káva se vkládá do speciální páky. Dražší kávovary mají i nadstandardní funkce, jakými jsou odkapávání a proplachování. Pokud těmito funkcemi kávovar nedisponuje, je nutné jej pravidelně čistit přípravky k tomu určenými.

Jak připravit kvalitní espresso

Nejdůležitější je, aby byla káva správně namletá. Mlýnek se dá nastavit na různou hrubost a její nastavení závisí na tom, jakým způsobem chceme kávu připravit. U kávovarů je důležité, jaký tlak vyvíjejí. Pro kvalitní espresso by se měl tlak pohybovat okolo 15 bar. Je důležité myslet na to, že přístroj s méně než 9 bar nedokáže připravit espresso kávu. Některé druhy kávovarů v sobě mají zabudované zařízení na pěnění mléka a díky tomu si budete moci připravit cappucino.

Jak chutí káva

Důležité otázky před tím než koupíte kávovary

Při koupi čehokoliv bude jedním z nejdůležitějších faktorů cena a jinak tomu nemůže být ani u kávovarů. Nejraději bychom byli, kdyby nám stroj za dobrou cenu nabídl adekvátní kvalitu, ale to vyžaduje trochu úsilí při hledání. Zkuste se nedívat jen na ty nejlépe vypadající kousky, ale zaměřte se na kvalitu komponentů, náročnost údržby a ovládání. Závisí i na značce, nebojte se investovat do té, s níž máte dobré zkušenosti.

Teplota vody

Při výběru je třeba dbát na to, zda kávovar využívá správnou teploty vody, která by se měla pohybovat mezi 87–93 stupni Celsia. Správná teplota je důležitá vzhledem k tomu, že díky ní se z kávy uvolní požadované látky, potřebné pro správnou chuť a aroma. Nižší teplota způsobí, že si káva neudrží pěnu a bude mít kyselejší chuť.