Přízemní dům s francouzskými okny, díky kterým je zahrada téměř součastí interiéru

Dnešním velkým trendem jsou domy otevřené přírodě. Tento požadavek nejlépe splňují přízemní stavby s francouzskými okny, díky kterým je naše zahrada téměř součástí interiéru. Pokud sdílíte nadšení pro život v harmonii s přírodou, neměl by vám uniknout dům z pera „mladých architektů“ který plně uspokojuje tyto požadavky a přináší i něco navíc
Půdorys objektu

Půdorys objektu

Přízemní dům s příjemně prosvětlenými místnostmi je navržen pro čtyřčlennou rodinu. Rozkládá se na obdélníkovém půdorysu o rozměrech 14,9 x 7,9 m a jeho zastavěná plocha činí 117,6 m2. S těmito kompaktními rozměry poskytuje veškeré potřebné zázemí pro klidný život moderně smýšlející rodiny.

Reklama

V těžišti „kulinářského ráje“ je dostatek místa pro umístění jídelního stolu. zdroj: Bc. Jiří Bosák

V těžišti „kulinářského ráje“ je dostatek místa pro umístění jídelního stolu. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Epicentrum v obýváku

Hlavní předností domu je prostorně řešený obývací pokoj, který je středem nejen v dispozici tohoto rodinného domu, ale také v životě každé rodiny. Navržená francouzská okna přes celou šíři místnosti stírají pocit bariéry mezi zahradou a vnitřním prostorem. Navíc umožňují i snadný přístup na pozemek.

Výhody bílé. Předností bílých stěn je to, že prostor díky nim působí světlejším dojmem, což zde bylo kvůli malým oknům žádoucí. Stěny však nechali jen jednoduché bílé i kvůli dětem. „Na mnoha místech jsou pokreslené, ale pomalu se to zlepšuje,“ smějí se rodiče. FOTO DANO VESELSKÝ
Přečtěte si také:

Poetické bydlení s atmosférou, která vás chytí za srdce

Součástí vzdušného obývacího pokoje je rozsáhlý kuchyňský kout, jenž si okamžitě zamiluje každý, kdo rád vaří. V těžišti tohoto kulinářského ráje je dostatek místa pro umístění jídelního stolu. Kuchyně se stolováním tak získává výhody krásného výhledu přes prosklenou stěnu obývacího pokoje.

Zároveň je vymezena jasná hranice prostoru určeného k přípravě či konzumaci jídla a prostoru pro relaxaci a odpočinek.

Obývací pokoj je středem nejen v dispozici tohoto rodinného domu, ale také v životě každé rodiny. zdroj: Bc. Jiří Bosákí moderní dispozice domu je pokoj rodičů vybaven vlastní koupelnou se záchodem i bidetem. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Obývací pokoj je středem nejen v dispozici tohoto rodinného domu, ale také v životě každé rodiny. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Odděl a žij!

Obývací pokoj, který je příjemnou místností pro setkávání rodiny, slouží také jako prostor zajišťující soukromí jejich jednotlivých členů. Rodiče, stejně tak jako jejich rychle dospívající děti, časem zjistí, že stěna mezi ložnicí a dětským pokojem není nikdy dostatečně tlustá. Proto návrh tyto místnosti odděluje nejen dvěma stěnami, ale rovnou celou šířkou obývacího pokoje.

Naopak dětské pokoje jsou umístěné vedle sebe, díky tomu je možné při stavbě domu vytvořit místo dvou menších pokojů jeden nadstandardně velký prostor pro obě děti. Tímto řešením podpoří rodiče sociální návyky svých dětí, které nejen že si v mladším věku budou spolu rády hrát, ale získají pro své hraní dostatečný kus volné podlahy. Ve chvíli, kdy děti dospívají, přestávají si hrát na zemi, více času tráví u stolu přípravou do školy a začínají pociťovat potřebu vlastního soukromí, je v domě možné jednoduchou stavební úpravou vytvořit dva oddělené dětské pokoje.

Vkusný minimalistický design domu navzdory své jednoduchosti působí na pozadí svažující se ulice dynamicky. Obklad z termodřeva zase příjemně koresponduje s nedalekým lesem. FOTO MARTIN MATULA
Přečtěte si také:

Dá se to! Moderní jednopodlažní dům postavili vlastními silami

K dobrému oddělení soukromí a zajištění moderní dispozice domu je pokoj rodičů vybaven vlastní koupelnou se záchodem i bidetem a dětské pokoje získávají koupelnu oddělenou od záchodu. Samozřejmostí je technická místnost, která pojme pračku, vnitřní jednotku tepelného čerpadla či kotel pro vytápění.

Stěna mezi ložnicí a dětským pokojem není nikdy dostatečně tlustá. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Stěna mezi ložnicí a dětským pokojem není nikdy dostatečně tlustá. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Světlo pro všechny

Prosklenou stěnu obývacího pokoje jsme již zmínili, tato místnost však není jediná, která poskytuje krásný výhled do přírody. Dětské pokoje i ložnice se rozhodně nedají zahanbit. Místnost, ve které budou usínat rodiče, poskytuje francouzskými okny vysněný výhled rovnou z postele. V létě nebude problém celé prosklení otevřít a užívat si tak možnosti vstupu do zahrady ihned po probuzení.

Prosvětlená bude také šatna za postelí, a to zasklením, které je umístěno naproti vstupním dveřím ložnice tak, abychom do zeleně viděli vždy, když do místnosti vstoupíme. Princip umístění francouzských oken naproti dveřím prostupuje celým domem. Ať již vstoupíte do ložnice, dětských pokojů či jen do chodby, vždy získáte překrásný výhled do zeleně. V tomto domě tak budete žít vždy v harmonii s přírodou.

K dobrému oddělení soukromí a zajištění moderní dispozice domu je pokoj rodičů vybaven vlastní koupelnou se záchodem i bidetem. zdroj: Bc. Jiří Bosák

K dobrému oddělení soukromí a zajištění moderní dispozice domu je pokoj rodičů vybaven vlastní koupelnou se záchodem i bidetem. zdroj: Bc. Jiří Bosák

Bc. Jiří Bosák

Absolvent magisterského stupně oboru Architektura a stavitelství na ČVUT v Praze. Zajímá se o architektonické soutěže. K jeho úspěchům patří například první místo ve studentské soutěži „Sklo v architektuře“ pořádané společností AGC. V současné době je mimo jiné zapojen do projektu mladých architektů firmy Ekonomické stavby, kde se snaží vytvářet moderní, a přesto dostupné rodinné domy.

Štítový dům se sedlovou střechou je doplněn jednoduchým garážovým stáním, odděleným od hlavního objektu. FOTO Jan Medek, Jakub Tomec
Přečtěte si také:

Pasivní dům roku 2015: Venkovská chalupa v moderním pojetí

TEXT: RED
FOTO: EKONOMICKÉ STAVBY
ZDROJ: časopis HOME speciál podzim 2016

Komentáře

  • Nějakou dobu přemýšlím o podobě našeho RD, který si chceme postavit. Musím uznat, že tento návrh je velmi povedený, mně osobně se líbí – a to hodně. Pro čtyřčlenou rodinu v rámci bungalovu na takto malém zastavěném prostoru nabízí dostatek prostoru ke střetávání rodiny v obývacím pokoji s kuchyní i dostatek soukromí. V případě vchodu ze severu lze využít množství světla v zimě pro optimální energetickou funkčnost díky pasivním tepelným ziskům oken převážně z jihu a pouze jednoho úzkého okna na ztrátovou severní stranu. Vypadá to, že by měl být i jednodušší na výstavbu. Šel by lehce rozšířit až do 150m2 zastavěné plochy a nenutnosti stavět se stavebním povolením, ale pouze oznámením? Chtěl bych se zeptat, zdali se dá nějak využít prostor v podkroví.

    Martin Hrůza

Komentovat